1. Mezinárodní Šmoulové

Šmoulové pocházejí z Belgie. Zatímco ve francouzském originálu se jmenují Les Schtroumpf, ve vlámštině se jim říká Smurfs, což posléze přešlo i do angličtiny. V Německu jsou to Schlümpfe, v Maďarsku Törpök, v Japonsku Sumaafu, v Polsku Smerfy a ve Španělsku Pitufos.

2. Ošmoulil jste si polévku?

Slovo „šmoula“ vzniklo u oběda, když si duchovní otec modrých skřítků, kreslíř Pierre Culliford, řečený Peyo, nemohl vzpomenout na slovo „slánka“ a požádal svého spolustolovníka, aby mu podal „šmoulu“ (v originále „schtroumpf“). „Až si to ošmoulíš, šmoulni mi ji zpátky,“ odpověděl jeho společník.

3. Celkem existuje 105 Šmoulů.

...mezi nimi pouze dvě jsou ženského pohlaví: Šmoulinka a Sašetka.

4. Šmoulové mají hodnotu kolem 5 miliard dolarů.

Na tuto astronomickou sumu se odhaduje hodnota celého šmoulího fenoménu, zahrnujícího kromě filmů, DVD a CD také megabyznys se šmoulími hračkami a suvenýry. Vždyť jen v letech 2005-2007 se po celém světě prodalo na 100 milionů cédéček se šmoulí hudbou!

5. UNICEF vybombardoval šmoulí vesnici.

Šmoulové si před časem zahráli v originálním propagačním videu organizace UNICEF, burcující proti válečným zločinům a genocidě. V propagačním šotu byla šmoulí vesnice vybombardována; v závěrečném záběru zbylo jen plačící šmoulí miminko mezi mrtvými a zohavenými těly ostatních Šmoulů.

6. Otec Šmoulů neměl rád Šmoulinku.

Tvůrce Šmoulů Peyo nebyl zrovna rozený feminista. Šmoulinku, samojedinou ženskou hrdinku mezi davy mužských Šmoulů, charakterizoval takto: „Flirtuje, k dosažení svých cílů používá intriky namísto síly. Nedokáže vyprávět vtip, aniž by zkazila pointu. Je žvanivá a afektovaná. Ve šmoulí vesnici je zdrojem neustálých vážných problémů, ale vždy dokáže shodit vinu na někoho jiného.“ Když se ho američtí scenáristé snažili přesvědčit, aby i Šmoulinka občas mohla něco vykonat pro šmoulí vesnici a pomáhat ostatním, odbyl je mávnutím ruky: „To z ní snad chcete udělat nějakou tělocvikářku?“ … což je belgický eufemismus pro lesbičku.

7. Jsou Šmoulové modří fašisté?

V jednom z prvních šmoulích příběhů, které Peyo vytvořil, se mezi modrými mužíčky rozšíří „černá“ nákaza: Šmoulové, které štípne jistý druh hmyzu, zčernají a začnou se chovat jako šílenci. V USA se sice „černí Šmoulové“ předělali z důvodů politické korektnosti na „fialové Šmouly“, ale ani tak neušel jejich autor obvinění z rasismu. Jejich odpůrci také poukazovali na to, že ve své vesničce žijí v jakémsi totalitním zřízení a že taťka Šmoula jim vládne jako diktátor. Vzhledem k tomu, že nosí červenou čepičku, spíše možná Stalin než Hitler!