7 tipů, jak ušetřit na jídle a vaření

Jak ušetřit v kuchyni
Jak ušetřit v kuchyni
Zdroj: Profimedia.cz

Výdaje za potraviny patří bezpochyby k nejvyšším položkám rodinného rozpočtu. Jak ale na jídle a vaření ušetřit? Přinášíme vám sedm tipů.

1. Nekupujte limonády, vychlaďte si čaj

Pokud patříte mezi ty, kdo neperlivou vodu do sebe prostě nedostanou a neustále kupujete nejrůznější limonády, zkuste využít čaj. Uvařte si kvalitní ovocný nápoj, a pak jej vychlaďte. Uvidíte, že vám zachutná, navíc je bez cukru a co je hlavní – je mnohem levnější. Stejně tak kávu můžete nahradit levnější meltou.

2. Využijte maximálně všechny suroviny

Pokuste se vyhazovat co nejméně zbytků, spousta věcí se dá totiž v kuchyni ještě dobře využít. Například malé kousky masa můžete udělat třeba na paprice a zeleninu využít do rizota. Pokud vám zbude surovina, která se vám právě na nic nehodí, vše zamrazte a uvidíte, že to později využijete.

3. Nahrazujte dražší suroviny levnějšími

U spousty jídel se dá některá ze surovin částečně nahradit jinou, levnější, variantou. Karbanátky tak můžete nastavit strouhanou mrkví nebo bramborem, budete jich mít více. Chuťově prý také nikdo nepozná, když místo vína dáte do jídla dvě kostky cukru rozpuštěné v troše octa.

Šetření, Vaření

4. Nevyhazujte staré pečivo

Spousta domácností vyhazuje zbytky pečiva, protože to je nejlepší čerstvé a když se nesní, tak pro něj není využití. Jenomže i zde se dá ušetřit. Ze starších rohlíků můžete udělat žemlovku, případně si vytvořit vlastní strouhanku. A zase máte dalších pár korun v kapse. Chleba můžete zpracovat na topinky, či obalený ve vajíčku…

5. Před nákupem dobře počítejte

Dřív, než se vypravíte do obchodu, zkuste si spočítat, na kolik vás vyjde porce pokrmu, který chcete uvařit. Pokuste se zvážit více variant – není výhodnější koupit maso s kostí, které je levnější a často v akcích a udělat z něj zároveň i polévku? Tak můžete využít kuřecí stehna na vývar i čínu, či hovězí přední na polévku a rajskou. Vyjde vás to levněji a pochutnáte si.

6. Více jídel z jedné přílohy

Pokud vaříte nějakou přílohu, ať už brambory nebo knedlíky, uvařte jí rovnou více. Druhý den ji můžete využít jako další jídlo. Brambory zapečete s tím, co vám zbylo v lednici, knedlíky si můžete dát třeba s vajíčkem a máte vystaráno. Ušetříte na surovinách i na energiích.

7. Nahraďte drahá masa levnějšími

Maso není zrovna zanedbatelnou položkou většiny rodinných rozpočtů. Vše se ale dá nahradit, a tak když váš partner a děti nemohou být bez guláše, zkuste je naučit na bramborový, na ptáčky místo drahého hovězího použijte kýtu, která se dá pořídit za příznivou cenu. I svíčková se dá dělat třeba z krůtího masa! Řízek zase můžete připravit holandský z levnějšího mletého masa.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Údržba auta

K. Blonde radí: Údržba auta

To je štráchů. Příprava auta na zimu. Pak zase po zimě. Ale je to tak, pokud chceme, aby nám ta drahá věc dlouho vydržela, musíme do ní investovat.…

Akční letáky