Pouze naivní rodičovská duše se vydá na cestu, aniž by se vybavila alespoň základními léky a zdravotnickými potřebami. Malé dítko – ale i dospělého – může na dovolené snadno skolit horečka, chřipka nebo nepříjemný průjem. Pro cestovní lékárničku hraje několik plus. Pokud ji budete mít, můžete proti zdravotním potížím bojovat okamžitě – nebudete muset čekat na to, až na vás u místního lékaře, kterému notabene ani neporozumíte, přijde řada. Další výhodou je to, že léky jsou v zahraničí obvykle dražší než u nás, takže ušetříte.

7 tipů na obsah cestovní lékárničky

1. Vitamin B a C

Základem jsou bezesporu vitaminy, konkrétně vitamin C (doporučujeme brát denně jako prevenci před zdravotními neduhy) a vitamin B (zabírá i na afty, které malé cestovatele trápí velmi často).

2. Něco proti bolesti a chřipce

Bolest hlavy se na cestách může objevit znenadání (a neplatí to pouze v případě prohýřené noci). Proto doporučujeme Ibuprofen, pro milovníky nočních tahů pak Alka-Seltzer, který dokáže utlumit bolest hlavy i nutkání ke zvracení. Ke sražení teploty pomáhá paracetamol, tj. všem dobře známý Paralen a Panadol (ale na škodu není ani Acylpyrin či Aspirin). Cestujete-li s malým dítětem, doporučujeme přibalit Paralen ve formě čípků a Ibuprofen v sirupu. Pokud vás začne pobolívat v krku, přichází na řadu Stopangin (ve formě krčního spreje) nebo Neoangin.

3. Něco proti rýmě a kašli

Na rýmu a kašel jsou nejlepší kapky – na rýmu Olynth nebo Mucoseptonex a na kašel účinný Bromhexin. V lékárně vám však mohou doporučit i jiné přípravky proti kašli, od kapek Tussin, Stoptussin a Mucosolvan až po drahé kanadské tabletky. Záleží jen na vašich zvycích a tloušťce peněženky. Pozor! Nezapomeňte na to, že mnohé kapičky obsahují alkohol, takže snižují postřeh a reflexy.

4. Něco proti žaludečním problémům

Žaludeční a střevní potíže jsou častým cestovním nešvarem. Stačí nemyté jablko, netradiční kombinace jídel nebo voda, na kterou nejsme zvyklí a trávíme hodiny v křečích na hotelových toaletách. V těchto případech pomáhá živočišné uhlí a prášky, které brání průjmům. Do této kategorie patří Endiaron či Imodium. Tyto tobolky zpomalují pohyby střeva a prodlužují dobu potřebnou k průchodu střevního traktu, a to ve velmi krátké době.

5. Něco proti hmyzu a alergiím

Nálety komárů a ovádů, útoky zákeřných klíšťat, promenády švábů – to všechno vás na dovolené může potkat. Aby na vás hmyz úspěšně nezaútočil, je rozumné používat repelenty. Pokud nějaký hmyzí nepřítel pronikne vaším obranným repelentovým valem, použijte mast Fenistil. Tlumí bolest, svědění i následný otok. Pokud jste alergičtí, vyžádejte si od vašeho alergologa odpovídající přípravky.

6. Něco na drobné úrazy

Kdo z nás neuklouzl na starobylém hradu, neodřel se o kameny v moři, anebo se nepodrápal při toulkách lesem? Proto potřebujete dezinfekci na lehké odřeniny. V nouzi pomůže i trocha vodky nebo jiného alkoholu, ale vhodnější je například Septonex. Pokud cestujete s dětmi, nezapomeňte na Framykoin.

7. Zdravotnické potřeby

V lékárničce by neměl chybět teploměr, náplasti na puchýře a drobné oděrky a obvaz. Vhodné je přibalit i opalovací krém s vysokým UV filtrem, a to nejen když jedete k moři.