1. Vyberte si správnou barvu

Latexové barvy nebo barvy, jejichž základem je voda, jsou asi nejlepší volbou, protože rychleji schnou. Latexové barvy tolik nevybledávají a nežloutnou. Alkydové či olejové nátěry jsou ale ještě trvanlivější. Vyplatí se po nich sáhnout, pokud se chystáte znovu natřít třeba plot či pokud chcete přetřít více než tři vrstvy barvy. Musíte však počítat s tím, že se hůře aplikují než barvy latexové. Jsou totiž hustší, takže je třeba přidat terpentýn či ředidlo. Pokud chcete malovat uvnitř, můžete klidně aplikovat latex přes alkyd. Po malování vnější části budovy platí – nepřekrývat latexové barvy olejovými. Chystáte se vymalovat kuchyň nebo koupelnu? Použijte barvy speciálně uzpůsobené těmto místnostem! Měly by být především odolné vůči plísni a vlhkosti. Nezdráhejte se sáhnout hlouběji do peněženky. Vězte, že se to vyplatí.

2. Další volba: Lesk, nebo mat?

Na nátěrech bez lesku spíše ulpí plíseň než na nátěrech pololesklých či lesklých. Zářivé nátěry jsou trvanlivější a dají se snadněji čistit. Jsou odolné vůči skvrnám a odření, takže se hodí na místa, kde je větší provoz. Matné barvy jsou zase lepší, pokud chcete zamaskovat nerovnosti povrchu. Mezeru mezi matnými a polomatnými barvami vyplňují barvy saténové. Jsou ideální na vymalování ložnice či obýváku. Místnosti dodají hloubku a teplo. Navíc jsou trvanlivější než barvy matné.

3. Zvolte správné náčiní

Elektrické válečky nebo spreje mohou ušetřit čas, ale hodí se spíše pro menší místnosti. Pro malování větších pokojů je lepší použít klasický způsob, tj. váleček, kyblík a několik odlišně širokých štětečků.

4. Připravte plochu

Nesprávně připravená plocha pro malování může výrazně snížit trvanlivost barvy. A co je ještě horší – všechny skvrnky a nedokonalosti povrchu budou ještě viditelnější. Samozřejmě první věc, kterou musíte udělat, je odstranit všechny předměty z povrchu. Nezbytné je také zakrýt podlahu a nábytek, který nelze přemístit jinam. Dalším krokem je vyčištění zdí. Použijte horkou vodu s trochou saponátu. Počkejte, až zeď uschne, pak zatmelte všechny díry. Připravte si vlhký hadr – většina cákanců se jím dá odstranit, pokud jsou čerstvé. Ruce si namažte krémem, snadněji z nich potom odstraníte barvu. Pokud malujete olejovými barvami, mějte vždy po ruce terpentýn či ředidlo.

5. Vždy použijte nejprve základní nátěr

I když ho nepotřepujete, základní nátěr zvýší kvalitu vašeho malování. Některé základní nátěry jsou vhodné pro nové stěny, jiné pro zakrytí skvrn. Zvolte základní nátěr ve stejném odstínu, jakou má barva.

6. Kolik koupit barvy

Čtyři litry barvy vystačí zhruba na 400 m2 plochy. Pokud potřebujete větší množství, smíchejte všechny plechovky s barvou dohromady. Odstín se totiž může u každé plechovky malinko lišit.

7. A jdeme na to

Použijte štěteček všude, kam se nedostanete válečkem. Kolem oken, mezi stěnou a stropem a mezi stěnou a podlahou nechte 2,5 centimetrovou mezeru. Pokud pracujete s kartáčkem, namáčejte ho do barvy jen z půlky, a pak z něho setřete přebytečnou barvu o okraj. Váleček ponořte do barvy celý, ale nenechejte ho topit se v ní. Na jedno namočení vymalujete asi 120 cm zdi. Pro lepší výsledek namalujte přes zeď nejprve velké písmeno M a pak postupně nanášejte barvu od jednoho okraje ke druhému.