Mezinárodní studie, která se věnovala výzkumu na toto téma, dokládá, že dobrý návyk na ovoce a zeleninu může matka dítěti předat už kojením. Kojením navíc děťátku dává živiny prospěšné pro jeho další vývoj. Ale pozor! Ne všechna zelenina je vhodná. Pokud například zjistíte, že po kapustě či zelí trpí nadýmáním či průjmem, měla byste se jí vyvarovat.

1. Buďte trpělivá

Vydržte a nevzdávejte to! A to i přesto, že zeleninová kašička, jíž se snažíte potomka nakrmit, přistane tu na stěně, tu na zemi. Nabízejte dítěti zeleninu znovu. Pokud ale zjistíte, že si ani na desátý pokus určitý druh zeleniny dítě neoblíbilo, je skutečně načase přesedlat na jiný druh.

2. Jíme očima

Dětská fantazie, jak známo, nezná mezí. Tak proč toho nevyužít? Z banálního banánu se může stát závodní auto, z pomeranče se může vyklubat obličej, obzvláště pomůžeme-li si hřebíčkem a vytvoříme-li oči, ústa a nos. Paprika, rajče a okurky se dají skvěle naaranžovat na talíř.

3. Jděte příkladem

Vařte společně s dítětem a jezte velké množství ovoce a zeleniny. Děti se přece rády opičí. Když uvidí, že vám chutná, budou chtít to samé. Nechte ale dítě, aby samo rozhodlo o množství ovoce či zeleniny, které sní.

4. Vypěstujte si ji na zahrádce

Kupovat zeleninu v supermarketu je nuda! Pokud vlastníte pozemek, využijte toho. Pro dítě bude daleko zábavnější, když semínka nejprve zasejete, bude moci sledovat, co z nich roste, a když pak plody společně sklidíte. Navíc vám i dítěti bude zelenina bez chemických postřiků daleko více chutnat.

5. Uspořádejte dětskou párty

Pozvěte jeho kamarády a uspořádejte večírek. K tomu účelu vytvořte lahůdky z ovoce a zeleniny. Nakrájejte ovoce na kousky a napíchněte je na špejli. Ovocný špíz se pak může namáčet v čokoládové omáčce.

6. Vařte s fantazií

Přidávejte ovoce i zeleninu tam, kde je to možné. Třeba těstoviny můžete vylepšit červenou omáčkou: stačí jen krátce povařit papriky, oloupaná rajčata a cukíny. Různé kousky ovoce pak můžete přidávat do oblíbených moučníků vašeho dítěte, třeba do muffinů.

7. Když vůbec nic nezabírá

Nezbytné vitaminy se ukrývají také v jiných potravinách: v rybách, luštěninách, oříšcích či mléčných produktech. Dbejte na to, aby vaše dítě vypilo alespoň třikrát týdně šťávu z čerstvě vylisovaného ovoce. Místo brambůrek mu na chroupání dejte oříšky.

Jak jste přiměla jíst dítě zeleninu vy?