1. Začněte věc řešit

Pokud zjistíte, že jste až po krk v dluzích, nesnažte se před nimi utéct, stejně se vám to nepodaří. Postavte se k věci čelem. Informujte věřitele a v první řadě se pokuste dohodnout na odkladu, anebo snížení výše splátek. Aktivně komunikujte a spolupracujte. Dluhy a splátky si seřaďte od nejdůležitějších (a nejdražších) k méně důležitým a řešte je po pořadí.

2. Odkládejte si

Dobře se to říká, avšak hůř realizuje – zvlášť, pokud žijete od výplaty k výplatě. Je-li to alespoň trochu možné, odkládejte si nějaké peníze z každé výplaty stranou. Pokud se dostanete do problémů s dluhy, budete mít alespoň malou rezervu, na kterou můžete sáhnout. Podle odborníků je ideální, když se vám podaří každý měsíc uspořit 15 až 30 % příjmů, ale dobré je i několik stokorun. Ideální je, pokud si peníze ukládáte někam, kde je jen tak jednoduše nemůžete vzít pro běžnou potřebu – například na termínované vklady, anebo spořící účty. Dobré je i stavební spoření.

3. Dejte pozor na úroky

Dluhům se snažte bránit již předem. Pokud si půjčujete peníze, vždy si důkladně ověřte, kolik zaplatíte navíc. Jedná-li se o splátky s nulovým nebo nízkým navýšením, mohou se vám vyplatit, pokud peníze výhodně investujete jinam a ještě s nimi vyděláte. U půjček vždy sledujte RPSN, což je údaj, podle kterého poznáte, kolik skutečně zaplatíte navíc. Berete-li si půjčku například na pět let, vždy si uvědomte, že procenta navíc platíte za každý rok, tudíž částka výrazně narůstá. A protože u nás není zákon o lichvě, můžete u jistých firem zaplatit i o 66 % za každý rok navíc!

Tip Kafe.cz

Odborníci radí – výhodnou půjčku poznáte podle výše RPSN, a je ideální, pokud nepřesahuje deset procent.

4. Sepište si výdaje

Možná se vám to bude zdát malicherné, ale věřte, že není. Snažte se poctivě zapisovat měsíční výdaje a budete se divit, na kolik vás měsíčně vyjdou položky, které můžete alespoň dočasně oželet – pití a káva v restauraci či z automatu, kosmetika, oblečení apod. Zkuste se zaměřit na to, kde byste mohla příští měsíc investovat méně. Je nutné mít kabelovou televizi? Potřebujete nutně internet? Vše důkladně zvažte. S těmito penězi můžete začít splácet dluhy.

5. Spojte úvěry v jeden

Pokud se vám stane, že máte půjček a úvěrů více, navštivte některou z bank, která nabízí tzv. konsolidaci, tedy spojení půjček a úvěrů. Možná se budete divit, ale výrazně ušetříte – získáte nižší úrok a budete mít i nižší poplatky, které jinak platíte každému poskytovateli zvlášť. Ale pozor – službu mohou využít jen klienti, kteří nemají větší problémy se splácením.

Tip Kafe.cz:

Potřebujete konsolidovat úvěry? Pak můžete navštívit například Raiffeisenbank, Komerční banku, LBBW, anebo GE Money Bank.

6. Vyhlaste osobní bankrot

Pokud jste opravdu zoufalá a nezvládáte dluhy splácet, můžete pořádat o osobní bankrot. Soud vám vyhoví v případě, že prokážete, že během pěti následujících let můžete splatit alespoň 30 % všech svých závazků (po dohodě případně i méně) a vaši věřitelé osobní bankrot odsouhlasí. Pokud se rozhodnete o osobní bankrot požádat, stáhněte si formulář na www.insolvencnizakon.cz. Ten je třeba donést vyplněný ke krajskému soudu, přiložit seznam majetku, dluhů a doklady o příjmech.

Kafe.cz zjistilo:

  • Dostala jste se do problémů s dluhy? Můžete se přijít poradit do některé z občanských poraden. Jejich seznam najdete na www.obcanskeporadny.cz.
  • Rady a informace najdete i na stránkách občanského sdružení SPES, které provozuje speciální dluhovou poradnu. Více na www.pomocsdluhy.cz.