V práci jako doma

V práci trávíte minimálně osm hodin denně, a to není málo. Možná si to ani neuvědomujete, ale je velmi důležité, abyste se zde cítila jako doma. Moderní kancelářské budovy jsou všech-no, jen ne útulné, a tak se alespoň v rámci možností pokuste pracovní kout zvelebit. Zaměřte se na to, co máte ráda a ozdobte si stůl či stěnu fotkami, kresbami, plakáty, které vám dělají radost. I když vám není patnáct, takový chlupatý plyšáček na stole také potěší, ale příjemný pocit může navodit i nový potah na židli, polštářek či oblíbený hrneček.


Ukliďte si stůl

Možná patříte mezi ty, kdo mají na stole nepořádek, ale i tak přesně vědí, kde co najdou. Je-nomže – pokud váš pracovní kout uvidí někdo nezaujatý, bude si pravděpodobně myslet, že si ve věcech neumíte udělat pořádek, jste dezorganizovaná a přepracovaná. V Americe dokonce vznikla studie, která dokázala, že manažeři nechtějí povyšovat pracovníky, kteří mají nepořá-dek na stole – když si neumí zorganizovat prostor, těžko prý zvládnou podřízené. Řešení? Všechno nepotřebné schovat do šuplíků a skříněk.

Doneste si květiny

Samozřejmě ne čerstvě řezané, ale nějaké v květináči, takové, které máte ráda. Rostliny jsou tím nejlepším, čím můžete oživit pracovní prostor – krásně vypadají a dobře se na ně dívá. Navíc vás párkrát v roce mohou potěšit i poupata či květy. Američané navíc přišli s tvrzením, že rostliny dokáží odrážet váš stav – když se vám daří, rostou jak z vody, naopak když máte v práci krizi, hynou. Co je na tom pravdy, ale musíte vyzkoušet sama.

Důležitá je vůně

Nejen to, jak pracovní kout vypadá, ale i to, jak voní, je důležité. Místo můžete mít zařízené sebeútulněji, ale pokud vedle u stolu sedí věčně zpocený kolega, či si kolegyně denně ohřívá nevábně vonící jídlo, v práci se dobře cítit prostě nebudete. Jeden americký zubař prý řešil typický pach své ordinace tím, že si každé ráno přinesl čerstvě upečené borůvkové muffiny. Tak daleko samozřejmě zacházet nemusíte, postačí i vonná svíčka, olej, či aromalampa. Mezi osvědčené vůně, které navodí ten správný pocit uvolnění ve dni plném stresu, patří levandule a citron.

Zkuste malou fontánu

Uklidňuje vás zvuk tekoucí a bublající vody? Pak si na stůl nebo do jeho blízkosti pořiďte miniaturní vodní fontánu. Uvidíte, že se vám bude hned lépe pracovat. Stačí na pár vteřin zavřít oči a rázem se přenesete do jiného světa.