5 rybízových dobrot, které musíte vyzkoušet!

Léto je v plném proudu, ovoce dozrává na zahrádkách, případně je možné si koupit cokoliv na trzích. My jsme pro vás tentokrát připravili pět receptů, ve kterých hlavní roli hraje rybíz. Dobrou chuť!

Cheesecake s rybízem

Co budete potřebovat: 300 g červeného rybízu, 250 g sušenek Bebe, 100 g másla, 50 g drcených mandlí, 25 g cukru, 1 bílek, špetku mleté skořice, 1 balíček červeného dortového želé, 200 ml vody, máslo na vymazání; na krém: 500 g sýru Lučina, 250 g smetany na šlehání, 100 g zakysané smetany, 100 g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžíci mandlového likéru amaretto, 5 kapek mandlové esence

Postup:

1. Sušenky rozemeleme najemno a smícháme je s cukrem, skořicí a drcenými mandlemi. Přidáme změklé máslo a bílek a vše propracujeme na hladké těsto, které vložíme do vhodné dortové formy vymazané máslem.

2. Těsto vymačkáme prsty po celém dně i okrajích formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, krátce, jen několik minut zapečeme a necháme vychladnout.

3. Mezitím v míse rozmícháme lučinu se smetanou, přidáme zakysanou smetanu, oba druhy cukru, vejce a žloutky a na závěr krém ochutíme amarettem a mandlovou esencí. Krém nalijeme na vychladlý korpus ve formě a povrch uhladíme. Formu zvenku dobře utěsníme (nejlépe pomocí alobalu), postavíme do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formy, vše vložíme do trouby vyhřáté na 110 - 120 °C a v této vodní lázni pečeme 40 minut.

4. Během pečení troubu pokud možno neotevíráme, aby krém neklesl. Že je koláč hotový, poznáme poklepáním lžící na bok formy - náplň by se měla při tom třást jako želé.

5. Hotový cheesecake necháme dokonale vychladit. Dortové želé smícháme s 2 dl vody a připravíme ho podle návodu na obalu. Vmícháme omyté kuličky rybízu, necháme jej mírně zatuhnout, naneseme lžící na vychladlý dort, zlehka uhladíme a necháme dobře ztuhnout v chladu.

Kafe.cz radí:

  • Po upečení nechte cheesecake ještě vychladnout ve vypnuté troubě. Pak ho teprve zakryjte alobalem, umístěte do chladničky a po dokonalém vychlazení (nejlépe až druhý den) ozdobte rybízovou polevou.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek