Blíží se advent, už se chystáte péct? Máme pro vás tipy na tradiční české cukroví, které by rozhodně nemělo chybět na vašem vánočním stole. A navíc – při přípravě vám mohou pomáhat i děti.
Vanilkové rohlíčky
Co budete potřebovat: 1,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek nastrouhaných vlašských ořechů, zhruba 200 g másla, 5 lžic moučkového cukru, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 0,5 lžičky mleté skořice
Postup:
1. Mouku, ořechy, cukr, vanilinový cukr a skořici promícháme. Do směsi vyklepneme vejce, přidáme rozkrájené změklé máslo a rukama vychlazenýma pod studenou vodou vypracujeme středně tuhé těsto.
2. Zabalíme je do fólie a necháme v lednici hodinu rozležet. Z těsta vyválíme váleček silný 1,5 cm a nakrájíme jej na kousky o velikosti asi 1,5 cm. Z každého kousku vyválíme rohlíček, který mírně zahneme.
3. Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut. Ještě horké rohlíčky ihned obalujeme v moučkovém cukru.