Makronky
Co budete potřebovat: 250 g mandlové moučky, 250 g moučkového cukru, 200 g bílku, 225 g cukru, 80 ml vody, špetka soli, potravinářské barvivo podle chuti, náplň podle vlastní chuti – třeba marmeláda, mascarpone, čokoláda apod.
Postup:
1. V misce smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky rozdělíme na dvě poloviny (100 a 100 g).
2. V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou a necháme vařit, dokud směs nedosáhne teploty 118 °C. První polovinu bílků vyšleháme v elektrickém robotu se špetkou soli do polotuha a postupně za stálého šlehání přiléváme horký cukrový rozvar a dále šleháme, až vznikne velmi pevný sníh.
3. Druhou polovinu bílků přimícháme do směsi mandlové moučky s cukrem a promícháme (vznikne kaše). Pak vmícháme prochladlý pevný sníh a hmotu případně obarvíme potravinářskými barvami.
4. Připravenou hmotu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou do tvaru koleček o průměru asi 4 cm (celkem asi 40) a necháme je 45 minut osychat.
5. Makronky vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 10 minut. Z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí.
6. Nakonec makronky po dvou slepíme vybranou náplní.
Tip Kafe.cz:
- Do těsta můžete přidat mletou skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod. podle toho, pro jaký druh makronek jste se rozhodli.
Svatební makronky
Co budete potřebovat: 3 – 4 bílky, 200 g cukru, 50 ml vody, 50 g hladké mouky, 150 g mandlové moučky; na náplň: 300 ml smetany, 70 g másla, 30 g medu, 300 g kvalitní čokolády
Postup:
1. Bílky vyšleháme s 50 g cukru. Zbylý cukr svaříme s vodou, až začne směs téměř karamelizovat. Postupně ji zašleháme do vyšlehaných bílků a nakonec zlehka vmícháme mouku a mandlovou moučku.
2. Připravenou hmotu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou na plech vyložený papírem na pečení do tvaru malých koleček a necháme několik minut odpočinout.
3. Makronky vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme 14–15 minut.
4. V kastrůlku zahřejeme smetanu, máslo a med, až se máslo rozpustí. Teplou směs nalijeme do misky s rozlámanou čokoládou a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladký krém, který necháme vychladit.
5. Po vychladnutí slepíme vždy dvě makronky k sobě připraveným krémem.
Tip Kafe.cz:
- Základní hmotu na makronky můžete různě obarvovat gelovými potravinářskými barvami.
Makronky s nutellou
Co budete potřebovat: 3 bílky, 25 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy, 60 g jemně mletých mandlí, 65 g jemně mletých lískových oříšků, 225 g cukru, 1 lžíce kakaa, nutella
Postup:
1. Šleháme tuhý sníh s práškovým cukrem a citronovou šťávou. Smícháme mleté mandle, oříšky, krystalový cukr a kakao.
2. Tuto směs jemně vmícháme do ušlehaných bílků, aby vznikla homogenní směs. Stříkacím sáčkem naklademe na plech vyložený pečícím papírem kolečka o průměru 2 až 3 cm.
3. Pečeme (spíš sušíme) v troubě vyhřáté na 150 °C asi půl hodiny, až se dají makronky snadno odlepit.
4. Když jsou makronky vychlazené, slepujeme je nutellou.
Tip Kafe.cz:
- Vyzkoušejte místo citronu a kakaa malinovou šťávu. Budete mít makronky krásné růžové.
Makronky s rozinkami
Co budete potřebovat: 140 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 120 g másla, 50 g rozinek, 1 vejce, 4 lžíce smetany, 50 ml rumu
Postup:
1. Nejprve zalijeme rozinky rumem a necháme je stát. V míse utřeme změklé máslo se 100 g moučkového cukru dohladka. Přidáme žloutek a smetanu a vše ušleháme do lehké pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh, přišleháme k němu zbylý moučkový cukr a sladký sníh vmícháme společně s prosetou moukou do máslové směsi.
2. Na vymazaný plech tvoříme lžičkou z připravené hmoty malé hromádky a ozdobíme je dobře odkapanými rozinkami, které byly naložené v rumu.
3. Makronky vložíme do trouby vyhřáté na 180 – 200 °C a upečeme je do růžova.
#clanek|3521704|3521698#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!