Rolády jsou vděčný moučník. Kromě toho, že skvěle vypadají a chutnají, dají se nakrájet na úhledné kousky. Jestli jste se jich doteď bála, je nejvyšší čas (si) s nimi začít. Pro ty, které už teď nedají na rolády dopustit, přinášíme trojici receptů. Jeden z nich je od samotného Jamieho Olivera!
Kokosová roláda
Co budete potřebovat: TĚSTO: 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 110 g polohrubé mouky, nastrouhaná kůra a šťáva z 1 dobře omytého citronu • strouhaný kokos na posypání. KRÉM: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 100 g hrubé mouky, 2 žloutky, 2,5 dl mléka, 1 lžička kokosové esence
POSTUP:
- Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme prosátou mouku a citronovou šťávu a kůru, promícháme a na závěr do těsta lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
- Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova (asi 10–12 minut).
- Ještě teplý upečený plát opatrně překlopíme na vlhkou utěrku, na kterou dáme papír na pečení, plát pomocí utěrky stočíme do rolády a necháme vychladnout.
- Mezitím připravíme krém (postup v bodech dále)
- Mléko smícháme s hrubou moukou a extraktem, za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme z ohně a za občasného míchání necháme kaši vychladnout.
- Žloutky utřeme se změklým máslem a moučkovým cukrem do pěny, do které postupně po lžičkách přidáme vychladlou kaši a dobře promícháme.
- Vychladlý upečený plát rozbalíme, potřeme připraveným krémem (malou část si necháme stranou) a znovu svineme do rolády, kterou na povrchu potřeme zbylým krémem a posypeme strouhaným kokosem.