Diskutujte: Považuje váš chlap sladké jídlo za ”jídlo”, nebo vyžaduje kus masa? Zavděčíte se rodině žemlovkou, rýžovým nákypem nebo buchtičkami se šodo?

Kynuté buchty s marmeládou

PŘÍPRAVA 20 MINUT, KYNUTÍ 50 MINUT, PEČENÍ 30 MINUT

500 g polohrubé mouky, 300 g husté marmelády nebo povidel, 3 dl mléka, 80 g tuku, 40 g cukru , 1 žloutek, 20 g droždí, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 lžička soli, mouka na vál, 70 g rozpuštěného másla na potření buchet před pečením

  1. V hrnku rozmícháme droždí s menší částí vlažného mléka, přidáme několik lžic mouky a lžičku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko, vzešlý kvásek, žloutek, rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a mícháme vařečkou, dokud se těsto nespojí. (Zpracované těsto by mělo jít snadno setřít z vařečky a stěn mísy.)
  3. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme kynout. S těstem můžeme začít pracovat ve chvíli, kdy zvětší objem přibližně dvojnásobně.
  4. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát asi 2 cm silný a rozkrájíme ho na 20 dílků. Do středu každého dáme lžičku marmelády nebo povidel, zabalíme ho a zakulatíme.
  5. Každou buchtu potřeme ze stran rozpuštěným máslem a narovnáme je těsně vedle sebe spojem dolů do vymazaného pekáčku. Vložíme je do trouby vyhřáté na 165 °C a pečeme asi 30 minut.

Jesenická žemlovka

PŘÍPRAVA 15 MINUT, PEČENÍ 40 MINUT

200 g měkkého tvarohu, 5 housek, 2 vejce, 2 jablka, 3 dl mléka, 1 žloutek, 50 g másla, 50 g rozinek, 4 lžíce cukru, špetka mleté skořice, špetka soli

SNÍH: 2 bílky, 2 lžíce cukru, špetka soli

  1. V míse rozšleháme vejce s mlékem, přidáme 2 lžíce cukru, špetku soli a promícháme.
  2. Housky a jablka nakrájíme na plátky.
  3. Třetinu houskových plátků krátce namočíme ve vaječné směsi a rozložíme je na dno zapékací formy lehce vymazané máslem. Rozložíme na ně jablečné plátky, posypeme je polovinou rozinek a špetkou skořice, pokapeme trochou másla a zakryjeme další třetinou namočených plátků housek.
  4. Tvaroh rozmícháme se žloutkem a zbylými 2 lžícemi cukru a vmícháme zbylé rozinky. Rozetřeme ho na vrstvu housek a zakryjeme poslední třetinou namočených plátků housek. Pokapeme je máslem, žemlovku vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut.
  5. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme do něj cukr a ušleháme dotuha.
  6. Sníh navrstvíme lžící na žemlovku a ještě ji krátce zapečeme v troubě rozpálené na maximum, dokud sníh nezačne zlátnout. Podáváme ihned.

Dalších přesně 220 nízkonákladových receptů najdete ve speciálu kuchyne.cz “Levně 222 receptů na celý rok”, který je právě v prodeji na stáncích, nebo klikněte na www.prostri.cz