1. Aby věšáky nepadaly

Věšáčky s přísavkou jsou opravdu praktické – vždyť se dají umístit prakticky kamkoliv bez nutnosti vrtat nebo zatloukat… Kdyby jen trochu víc držely! Pomoc je jednoduchá. Obkladačku postříkejte lakem na vlasy, dvě tři vteřiny počkejte a pak přitiskněte věšáček. Věřte, že teď už neupadne.

2. Neviditelná škvíra

Stopu po vytrženém napínáčku, hřebíčku či hmoždince skryjete jednoduchou fintou. Použijte papírový kapesníček nebo jemný toaletní papír. Jednoduše kousek utrhněte, sežmoulejte do tvaru škvíry a vstrčte dovnitř. Přečnívá-li něco o více než dva milimetry, odtrhněte to. Pak už jen stačí navlhčit a zarovnat kladívkem. Z dálky nikdo zaručeně nic nepozná.

3. Zatluč si sám!

Donutit manžela k drobným domácím činnostem může být složitější, než postavit mrakodrap. Není ale třeba kvůli zatlučení jediného hřebíku čekat na to, až se muž vrátí z práce. Existuje jednoduchá rada, kdy prst zůstane při zatloukání hřebíčku zaručeně celý. Použijte obyčejný hřeben nebo kolíček na prádlo, tím chyťte hřebíček a zatloukejte. Nehody už se bát nemusíte.

4. Kouř z cigaret nemá šanci

Návštěva odešla, namodralý dým se vznáší v obývacím pokoji a vy si říkáte, že to nevyvětráte ani za týden. Ale ano, jde to! Popelníky vysypte, vymyjte a vytřete do sucha. Nasypte do nich trochu mleté kávy. Nepříjemný pach zmizí lépe, než kdybyste celou noc větrala.

5. Zázračný citron

Provoní vaši domácnost lépe než chemické přípravky. Citron omyjte, nakrájejte z něj plátky kůry. V miskách s vodou postavených na topení nebo ještě lépe na kachlových kamnech (třeba na chalupě) se jeho aroma rozvine a provoní vám celý byt.

6. Zatočte s páchnoucími botami

Velice častou bolístkou domácnosti je nepříjemný pach šířící se ze zutých bot. Jistě, řešením může být botník za vchodovými dveřmi – to ale zase riskujete přiotrávení sousedů. Recept je přitom jednoduchý – vložte do bot kousek křídy a nechte ji tam přes noc. Nepříjemný zápach jako zázrakem zmizí.

7. Žehlička jako nová

Příškvarků na žehlicí ploše se lze zbavit sprejem na čištění trouby, ale můžeme si vystačit i s obyčejnou solí nebo pastou na zuby. Stačí je na žehličku nanést a vyčistit. Jak na vápenaté usazeniny? Smíchejte dva díly vody, jeden díl octa. Tento roztok nalijte do nádržky žehličky, rozehřejte ji a nechte páru proudit dokud se nádržka nevyprázdní.

8. Brambory rozzáří termosku

Unikátní řešení mají naše babičky i pro staré termosky. Stačí do nich nasypat nastrouhané brambory, termosku utěsnit a několik minut pořádně třást. Po vypláchnutí neuvěříte, jak se bude blýskat.

9. Na mikrovlnku s citronem

Kouzla s citrónem lze využít i na výdobytky moderní techniky, které naše babičky určitě doma neměly – třeba na čištění mikrovlnné trouby. Když do ní ve vhodné nádobě vložíte na plátky nakrájený citron přelitý z poloviny vodou a zapnete na 5 až 7 minut, stane se zázrak. Odolná špína jde setřít lehce hadříkem či houbičkou.

10. Škrábance na skle

Ach jo, zase ty škrábance! Myslíte si, že ze skla už je nikdy nedostanete? Zkuste pastu na zuby! Naneste ji na hadřík a poškozené místo několik minut důkladně třete. Uvidíte, že brzy budou škrábance minulostí.

11. Na politý koberec s plenkou

Máte malé dítě a úměrně tomu množství vylitých sklenic a hrnků? Přitiskněte na místo nehody okamžitě papírovou plenu. Vysaje většinu tekutiny a vy pak jen lehce koberec dočistíte.

12. Nezdolné svíčky

Délku hoření svíček lze podle našich babiček prodloužit až třikrát. Stačí je před použitím uložit do mrazáku. Mohou tam ležet třeba měsíc. A na narozeninovém dortu pak budou zářit třikrát déle!