Nejen studenti jsou zvláštní živočišný druh, jak praví česká klasika, ale i šéfové. A jako každý správný druh z říše živočišné je potřeba je rozdělit a pojmenovat. Tak právě toto napadlo Němce a vytvořili jedenáct kategorií šéfů. Chcete vědět, do jaké patří ten váš a jak na něj? Čtěte dál. A jako bonus vám přinášíme pár dobrých vtípků na pobavení.

Mohlo by vás také zajímat: Jak být v práci šťastná nebo 6 kroků, jak lépe vycházet s kolegy

Šéf roztržitý

Má chaos na stole i ve své práci. Vše přerovnává, předělává a stále mění. Je tvrdohlavý, že by se od něj beran mohl učit, a velmi šetrný – přidání se od něj jen tak nedočkáte.
Jak na něj: Zůstaňte v klidu, jeden roztržitý člověk stačí. Buďte přesná, pečlivá a dochvilná, nemluvte v náznacích, ale zcela srozumitelně.

Šéf věcný

Pokud jste pracovitá, není špatné jej mít za šéfa – své zaměstnance totiž povyšuje podle úspěchů, nikoli dle sympatií. Poznáte jej snadno – má rád fakta, stručnost, jasnost, výstižnost.
Jak na něj: Jak jinak než fakticky. Dotazy a připomínky formulujte přesně, zapomeňte na rozvleklá souvětí. Jen tak si ho získáte.

Šéf teatrální

Je to snadné – tento druh šéfa miluje velká divadelní gesta, rád se předvádí a musí být viděn. Je kreativní a pohodový, ovšem jen dokud nenastane problém – pak hledá oběť, na kterou by svalil vinu.
Jak na něj: Věnujte mu pozornost, potřebuje diváky. Projevte zájem o to, co vymýšlí, ale vyplatí se, pokud sama zůstanete diplomatem.

Šéf depresivní

Nesnáší stres, proto kolem sebe shromažďuje klidné a vyrovnané lidi. Jakmile je přetížený, propadne do depresí. Není příliš kreativní a radikální, neb má strach z neúspěchu.
Jak na něj: Chce to hlavně klid. Pokud on padne do depresí, vy nesmíte ani omylem. Dodejte mu odvahu – všechno se přece dá řešit.

Šéf infantilní

Rád diskutuje, má oblibu v poradách, ale problémy nechává na vás. Pije kávu jen s mlékem, dělá dětské grimasy a možná i někde v šuplíku tajně schovává plyšovou hračku.
Jak na něj: V tomto případě se říká: „Se zdvořilostí nejdál dojdeš.“ Myslet si můžete, co chcete…

Šéf chaotický

Kromě roztržitého šéfa existuje ještě chaotik. Ten je však mnohem horší – nejen, že neumí zadávat úkoly, ale navíc zapomíná zaměstnance informovat o důležitých věcech.
Jak na něj: Má zmatek v datech a termínech, a tak mu vytvořte měsíční přehled s uzávěrkami a dalšími daty. Všechny důležité věci probírejte na pravidelných poradách a pokud možno jej nenápadně kontrolujte.

Šéf intrikán

Je náladový a rád si hraje – ovšem s lidmi, které testuje v jejich píli i loajalitě. Stále hledá nové oběti.
Jak na něj: Schovávejte si všechna data, například maily, abyste měla důkazy v případě problému. Neintrikujte proti němu.

Šéf lenoch

Tento šéf má jednu výhodu – v práci jej příliš neuvidíte. Stále totiž chodí po údajných schůzkách s klienty, a tak do kanceláře dorazí před polednem, pak se vydá na pracovní oběd a už se nevrátí. Nevýhodou je, že všechnu práci musejí udělat podřízení.
Jak na něj: Zkuste mu vysvětlit, že bez něj to v práci prostě nejde.

Šéf patriarcha

Je přesný, pilný, v práci od rána do večera. Téměř nikdy není nemocný. Podřízení o něm často říkají, že je nudný.
Jak na něj: Pilnost, svědomitost, loajálnost – to na něj platí.

Šéf pohodář

Má stále úsměv na rtech, chválí vás a chová se velmi přátelsky. Prý je ovšem ještě lepší herec, takže pozor na něj.
Jak na něj: Vše berte s rezervou.

Šéf narcista

Na otázku: „Zrcadlo, kdo je na světě nejchytřejší a nejkrásnější?“ by odpověděl: „Já.“ K sobě je absolutně nekritický a vinu hází na druhé.
Jak na něj: Pochlebujte mu. S ješitným chlapem holt nic jiného nenaděláte.