Diskutujte: Jak zabavovali rodiče vás, když jste byli malí?

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší vánoční filmy nebo Mýty a omyly o Vánocích

„Lasse řekl, že z těch hodin na Štědrý den odpoledne, kdy se už jenom čeká a čeká, z těch že právě lidé šedivějí. A my jsme čekali a čekali a já jsem se občas šla podívat do zrcadla, jestli je to pravda, že z toho člověk zešediví,“ píše Astrid Lindgrendová ve vánoční kapitole Dětí z Bullerbynu.

Je to tak: zatímco my dospělí si na Štědrý den odpoledne užíváme sváteční pohodu – anebo kmitáme při obalování kapra a vaření polévky – pro děti jde o dobu doslova k nepřečkání. Jakou činnost jim během ní můžeme nabídnout? Samozřejmě kromě obligátních pohádek v televizi?

Nechte je ozdobit stromeček. Ano, nejspíš to neudělají tak dokonale designově a barevně vyváženě jako vy. Dost možná při tom i rozbijí pár vašich oblíbených ozdob. Ale – opravdu na tom záleží?

Jděte nasypat ptáčkům. Povídejte si o tom, kteří ptáci u nás zůstávají přes zimu. Zjistěte si, čím se živí, a připravte jim štědrovečerní nadílku. Na Štědrý den odpoledne se za nimi vypravte do parku. Procházka v mrazivém vzduchu před večeří prospěje i vám.

Ať si zahrají společenskou hru. Nejlépe takovou, se kterou nebudou hned tak hotovy! „V naší rodině se každý rok na Štědrý den odpoledne skládalo puzzle. Ale ne ledajaké – to největší, z pěti set nebo tisíce kousků!“ vzpomíná Pavla. „Skládali jsme celá rodina, maminka přitom odbíhala k vaření. A večer přišel, ani jsme nevěděli jak.“

Pozvěte návštěvu. Ačkoliv je u nás tradicí slavit Vánoce v nejužší rodině, neznamená to, že se nemůžete na Štědrý večer odpoledne vidět s někým, koho máte rádi, nebo komu byste mohli udělat radost. Není ve vašem okolí třeba rozvedená kolegyně, teta nebo single kamarádka, jejíž návštěva by vnesla do vašeho Štědrého dne trochu příjemného vzruchu a ukrátila tak to „nekonečné“ čekání?

Dejte jim na starost výzdobu. Ano, vánočně nazdobený byt máte už dávno. Ale co kdyby děti ještě vystřihly z ubrousků několik sněhových vloček a vylepily si je do oken?

Nechte je vystřihovat betlém. „Před několika lety jsem si s dcerami na výstavě betlémů koupila velkou vystřihovánku betlému se spoustou figurek, zvířátek, stromů a jiných dekorací. Od té doby každý rok na Štědrý den vystřihujeme několik nových figurek, podlepujeme je a zapichujeme do našeho domácího betlému, který se tak stále rozrůstá,“ popisuje svou rodinnou tradici Šárka.

Ať hrají divadlo. „Já a můj mladší bratr jsme několik let po sobě vždycky na Štědrý den odpoledne hráli rodičům a babičkám představení s maňásky, příběhy, které jsme si sami vymýšleli,“ vzpomíná Kateřina. „Většinou jsme to začali nacvičovat až na Štědrý den ráno, takže o zábavu jsme měli postaráno.“

Ať pomáhají. Starší děti můžete na Štědrý den zapojit do nějaké charitativní činnosti ve vašem městě – anebo je prostě poslat, aby odnesly štědrovečerní „výslužku“ třeba osamělé sousedce a chvíli jí dělaly společnost.

Seznamte je s vánočními tradicemi. Dobrá, lití olova a pouštění lodiček z ořechových skořápek je organizačně poněkud náročné a během shonu s přípravou večeře na to nejspíš nebudete mít čas. Slečny od pěti let výše by ale rozhodně mohly zabavit vánoční zvyky pro nezadané dívky: třeba házení střevíce (když padne špičkou ke dveřím, do roka se vdá), třesení bezovým keřem (z kterého směru zaštěká pes, odtamtud přijde nápadník) nebo klepání botou na kurník (když vyleze kohout, vdá se, když slepice, vše zůstane při starém).

Vymyslete si vlastní tradice. Nejlépe takové, na které budou vaše děti s láskou vzpomínat ještě v dospělosti – a třeba je budou dodržovat i později, až se samy stanou rodiči.