10 věcí, které jste nevěděli o čokoládě

10 věcí, které jste nevěděli o čokoládě

O tom, že brambory také pocházejí z Ameriky, se sice ví, ale rozhodně o nich nenajdete tolik zajímavostí jako o jiném americkém objevu - čokoládě. Stejně jako její objevitelé Aztékové je opředená záhadami. Říká se jí také „nápoj bohů“. Její vývoj napříč dějinami budí respekt. Sahá až 1 000 let před počátek našeho letopočtu, kdy se postupně z chuťově nespecifického hutného nápoje stal pamlsek, který milují miliony lidí po celém světě.

Čokoláda pro mnoho z nás představuje doslova okamžiky štěstí a radosti, které si dokážeme opakovaně užívat. Zaslouženě se o ní povídá, že podporuje produkci „hormonů štěstí“, působí proti stresu a jako přírodní afrodiziakum. Díky množství antioxidantů je prospěšná také pro naši imunitu.

Věděli jste však, že…

1. Aztékové si byli vědomi ceny „kakaového zlata“ a používali kakaové boby dokonce jako platidlo. Jeden bob například odpovídal ceně za jedno rajče, za třicet bobů už byl králík.

2. Američtí vojáci během druhé světové války sice boby neplatili, ale s čokoládou museli také počítat. Denní porce čokolády byla pro svou energetickou výživnost zahrnuta do jejich doporučených potravinových příjmů.

3. Čokoláda byla dlouhou dobu v dostání pouze v lékárnách, protože byla považována za lék. Dokonce až do začátku 20. století. Dnes se traduje, že někteří afričtí lékaři si ustálili zvyk předepisovat pití čokolády jako prevenci před infekcí malárie.

4. Někomu ale čokoláda nedělá zcela dobře. A to jsou domácí mazlíčci, zejména psi. Čokoláda je pro ně smrtelně nebezpečná, poněvadž obsahuje látky, které jsou ve vyšších dávkách pro psa toxické. Skrz trávicí trakt se rychle vstřebají do těla a může dojít k otravě.

5. Na světě existují tři hlavní druhy stromů kakaovníku, jejichž boby mají svou charakteristickou chuť a vlastnosti, a to jsou Forastero, Criollo a Trinitario. Spojením těchto tří druhů později vzniká extra kvalitní čokoláda a nese název FINO DE AROMA. Takové označení smí nést jen asi 6-7 % celosvětové produkce kakaových bobů. Značkou Fino Aroma se může pyšnit dokonce i jeden český výrobce čokolády-firma CARLA, která zpracovává kakaové boby z kolumbijských plantáží.

6. Prim ale v celosvětové produkci kakaových bobů drží Afrika, kde na plantážích a farmách pracuje téměř 10 miliónů lidí a vypěstují 70 % celosvětového kakaa. Jižní Amerika jako druhý největší producent kakaa. Se svým 14% podílem na světové produkci kakaových bobů se s Afrikou ale nemůže měřit.

7. Věděli jste, že plody kakaovníku rostou přímo na kmeni? Když se odříznou od kmene a otevřou se, pak teprve jsou vidět kakaové boby ve své surové podobě. Ale to ještě nejsou hnědé, jdou totiž obalené bílou slupkou.

8. Obaly čokolád se v jednotlivých zemích liší, třeba v Číně byste těžko hledali jedinou čokoládu v modrém obalu. Číňani jsou totiž pověrčiví a modrá barva pro ně symbolizuje smrt.

9. Odvážili byste si tipnout, kolik kilogramů čokolády obyvatelé České republiky dohromady za jeden rok zkonzumují? Možná byste se divili, ale to číslo je neuvěřitelné. Češi spotřebují 60 tisíc tun čokolády ročně!

10. A nakonec poslední čokoládová „kuriozitka“. V Itálii existuje hotel ve tvaru čokoládové tabulky, kde i dveře od pokojů, koberce a jiné dekorační doplňky vypadající jako tabulková čokoláda. Jmenuje se Etruscan Chocohotel a nachází se ve městě Perugia.

Mohlo by vás také zajímat: Zlepšete si náladu našimi vynikajícími dortíčky!

čtenářů si právě čte tento článek