1. Přehledná kabelka

Známá situace: Stojíte v autobuse a mobil v nitru vaší tašky začne vyzvánět melodii z Maxipsa Fíka, kterou vám tam nastavily děti. To, co doma vypadalo k popukání, se nyní jeví spíš jako pěkný trapas. Zatímco rukou poslepu šátráte v kabelce, lidé na vás vrhají vyčítavé pohledy. Když telefon konečně ulovíte, zmlkne. Podobný scénář se pak libovolně opakuje, zatímco se zoufale přehrabujete v tašce hledajíc před revizorem lítačku, na recepci v práci vstupní kartu a doma u vchodu klíče. Vaše kabelka je prostě jako černá díra...

Řešení: Pořiďte si prostornou, ale zároveň přehlednou kabelku s množstvím (nejlépe uzavíratelných) kapes a udržujte v ní systém. Klíčům vyhraďte místo v postranní kapsičce na zip, mobil ukládejte do přihrádky k tomu určené. Vyhraďte si stabilní místo na kapesník i balzám na rty. Peněženku a doklady dobře ukryjte do nitra tašky, ale zároveň je mějte pěkně po ruce. Odolejte pokušení přenášet v kabelce nákupy. Nejen, že to nevypadá pěkně, ale zátěž tašku zdeformuje a ucha se mohou, stejně jako v případě džbánu s vodou (v nejméně vhodný čas), utrhnout.

2. Žeton do nákupního košíku

Známá situace: Jedete na nákup, jste vystresovaní z parkování a v přístavku s vozíky zjistíte, že v peněžence nemáte pěti ani desetikorunu. Běžíte proto k pultu s informacemi, kde stojí opřená cedulka "Přijdu hned". Nakonec vám s otráveným výrazem rozmění pokladní, ale nakupující u pásu by vás za zdržení nejraději zlynčovali. Ještě horší a potupnější je pak verze, kdy svlečení stojíte před skříňkou v šatně bazénu, věci máte uvnitř, ale požadovaný peníz k jejich uzavření vám chybí. A co teď, že...

Řešení: Pořiďte si speciální plastový nebo kovový žeton. Výhodou je, že místo skutečné mince ho nikdy neutratíte a vždy bude v peněžence k dispozici.

3. Schopnost umět využívat techniku

Známá situace: V tašce nosíte diář velikosti A5 o váze novorozence, kalkulačku, mp3 přehrávač, který má většinou vybité baterie, nabíječku na mobil a zápisník "na nápady" (nebudete je přeci čmárat do diáře).

Řešení: Žijeme v době chytrých telefonů a přesto, že je většinou máme, jejich dovednosti často ignorujeme. Naučte se je tedy opravdu používat a uvidíte, že část věcí, které s sebou den co den vláčíte, dokážou plnohodnotně nahradit. Například kalendář vám nabídne i zvukové upozornění, čehož se od jeho papírového dědečka rozhodně nedočkáte.

4. Pohodlné boty

Známá situace: Podle jedné vědecké studie vyplývá, že chůze v nepohodlných botách dokáže značně otřást naším pocitem spokojenosti. Aby také ne! Vždyť co je komu platné, že lýtka vypadají sexy, když se nám při každém kroku zasekne podpatek mezi dlažební kostky a než doklopýtáme k tramvajové zastávce, jsou všechna správná čísla dávno za horami. Ke všemu nás nohy bolí tak, že se vší vážností zvažujeme pokračování v cestě bosky.

Řešení: Pro všední, náročné dny noste obuv, která vám nebude přítěží, ale pomocníkem. Lodičky a sandálky na 12centimetrových podpatcích si nechejte na plesy, koktejlové večírky a akce, kdy vás bude podpírat silná mužská paže a povezete se autem, případně poletíte tryskáčem.

5. Pomáda na rty

Známá situace: V magazínech pro moderní ženy stále čteme, jak by měly naše rty svádět k polibku svojí očividnou hebkostí a krásou. V reálu to ale vypadá tak, že zejména teď v zimě jsou rty vysušené, popraskané a často se na nich tvoří trhlinky nebo opary.

Řešení: Přetřít si rty pokaždé, když máte pocit, že to jde s nimi do tuhého, opravdu funguje. Nemusíte si k tomu hned pořizovat tyčinku s norskou recepturou nebo termální vodou z ledovcových jezer. Bohatě postačí jelení lůj z lékárny. Klíčem úspěchu ale je sáhnout po něm pravidelně.

6. Kapesník

Známá situace: Taky se vás vždycky maminka při odchodu ptala, zda máte kapesník, a vás to neskonale štvalo? Možná byste se dnes díky ní vyhnula situaci, kdy vám v metru začne téct z nosu a vy se chtě nechtě uchýlíte k nevyhnutelnému řešení a použijete vlastní rukáv.

Řešení: Zeptejte se sama sebe před odchodem z domu: "Mám kapesník?"

7. Dobře zvolené oblečení

Známá situace: Tohle je trochu oříšek, zejména pro ty z nás, kteří se dopravují MHD. Venku je zima k zbláznění, která se s každou minutou na zastávce zdá být nesnesitelnější. Nicméně uvnitř autobusu zase sálá horko, že by se člověk nejraději vysvlékl do spodního prádla. To samozřejmě nejde, nejen kvůli dobrým mravům, ale také proto, že na takovou operaci v MHD většinou není prostor.

Řešení: Vsaďte na oblékání ve stylu cibulových slupek a mějte na sobě více vrstev, které se dají snadno svléknout.

8. Nákupní seznam

Známá situace: Při víkendovém nákupu v hypermarketu věnujete pozornost spíš slevám u stojanu s bižuterií než tomu, co budete v týdnu vařit. Výsledkem pak je, že cestou z práce musíte extra nakupovat ingredience potřebné na večeři a samozřejmě i to, co na druhý den zabalíte sobě i ostatním členům rodiny do práce či do školy.

Řešení: Vzpomeňte si na film Pelíšky a najeďte na systém jídelníčků. Nemusíte je rovnou vylepovat v předsíni na nástěnku, ale minimálně si před nákupem dobře naplánujete seznam věcí, které na vaření budete potřebovat. V rámci velkého nákupu se vyplatí pořídit i ovoce a zeleninu, případně pak sýry a trvanlivé uzeniny. Ve všední dny pak stačí dokoupit jen čerstvé pečivo.

9. Deštník nebo kapuce

Známá situace: Venku se spustí liják, deštík, mrholení, mokrý sníh nebo cokoliv, co byste na hlavě a za krkem nechtěli mít, ale bez deštníku je to nevyhnutelné. Samozřejmě jinak se tato situace člověku jeví uprostřed horkého července a jinak v lednu.

Řešení: Nosit s sebou deštník je trochu „opruz“, zejména pokud máte ten elegantní s holí, který, jak jednou opřete v MHD, zapomenete ho tam. Lepší variantou jsou skládací odlehčené modely, které můžete pohodlně nosit v kabelce. Deštníky se dnes samozřejmě vyrábí v nepřeberném množství designů, které nám mají v nečase nejspíš zvednout náladu (a funguje to). Pokud z nějakého důvodu patříte k odpůrcům deštníků, mějte alespoň kapuci.

10. Lahvička s vodou

Známá situace: Máte schůzku v centru, jedete dlouho MHD, trochu se vám točí hlava a pak ještě moře času trávíte hledáním požadované adresy. Cítíte žízeň jako hrom, ale je vám samozřejmě trapné požádat o vodu, když se vás hostitel sám nezeptá. Stejně úmorné mohou být i zdlouhavé nákupy.

Řešení: Malou lahvičku s vodou s sebou noste za všech okolností.