Zpátky na šedesát kilo

Je středeční dopoledne a v pražském Asklepionu – Klinice a institutu estetické medicíny, dnes paní Veronika podstupuje abdominoplastiku - zákrok, při kterém jí bude z břicha odstraněna přebytečná kůže a tuková tkáň. Veronika tak bude mít dobrý odrazový můstek pro plánované hubnutí, na jehož konci by se chtěla dostat na svou původní váhu 60 kg. Když přicházím na operační sál, Veronice zrovna dávají narkózu. Začínají se jí klížit oči a během pár vteřin tvrdě spí. Všechno je připraveno, paní Veronika leží zarouškovaná na operačním stole a MUDr. Andrea Musilová může začít operovat.

Neplánované zdržení

,,Řez je veden v podbřišku do stran tak, aby bylo možno jizvu překrýt spodním prádlem,“ ukazuje lékařka na břicho, pokreslené fixem a pokračuje: ,,Kůži pak uvolníme i s podkožím od spodiny, vytáhneme směrem dolů a její nadbytky odstraníme. Následuje sešití rány a její překrytí obvazem. Rozdíl pozná paní Veronika na první pohled. Málokterý zákrok přináší tak výraznou úpravu postavy jako plastika břicha,“ vysvětluje mi MUDr. Musilová, zatímco provádí skalpelem první řez. Po chvilce zjistí, že Veronika má rozestup břišních svalů, které je potřeba sešít. ,,Příčin diastázy, neboli rozestupu přímého břišního svalstva, je hned několik. Může vzniknout na vrozeném podkladě, po prodělaném těhotenství nebo povolením vazivové tkáně postupným stárnutím. U paní Veroniky to na rozestup nevypadalo, ale přeci jen tam je. Takže teď je potřeba sešít okraje svalů k sobě, aby byla stěna dostatečně zpevněna,“ ukazuje MUDr. Musilová na operované místo. Celý zákrok se tak protáhne, ale i s tím je potřeba počítat.

Nové břicho do nového začátku

Po dvou hodinách má paní Veronika břicho změněno k nepoznání. Z jejího těla MUDr. Musilová odstranila téměř kilogram kůže a tukové tkáně. Operace se zdařila, rána je zašita a anestezioložka začíná Veroniku pomalu probírat z narkózy. ,,Teď ji čekají dva až tři dny na pooperačním pokoji v Asklepionu a pak hojení a několikatýdenní rekonvalescence doma,“ říká mi sestřička, když odcházím ze sálu. ,,Po operaci by měla paní Veronika nosit asi měsíc elastický pás, který celou oblast břicha zpevňuje, chrání a usnadňuje hojení,“ dodává. My Veronice budeme samozřejmě držet palce, aby se po zákroku brzy zotavila a až se jí břicho definitivně zahojí, pojedeme se na výsledek podívat. A na závěr jsme si připravili pro ni i pro čtenáře malé překvapení!