Na túru bych ještě nešla

„První dny hojení nebyly moc příjemné, jelikož mě nárty pálily a špatně se mi dostávalo do bot,“ říká Veronika a dodává: „Rozhodně jsem se nemohla vypravit na nějakou delší procház-ku. Musela jsem omezit i cvičení, na které pravidelně chodím a už jsem na něm celkem závislá. Teď, třetí týden po ošetření, zabarvení levé nohy zcela zmizelo a už se mi loupe kůže. Vypadá hladce, ale jelikož se loupou jen malé kousky, zatím nemohu říct, jak laser zabral, protože ten rozdíl není tolik vidět. Na pravé noze mám stále zbarvená kolečka, ale již vybledlá. Tato noha se nijak nemění,“ popisuje Veronika.

Co bude dál?

Na to, jaký výsledek testovacího zákroku lze očekávat za tři týdny, kdy Veroniku čeká další konzultace, jsme se zeptali MUDr. Hany Smutkové, vedoucí lékařky oddělení dermatologie v Asklepionu – Klinice a institutu estetické medicíny. „Jizvy jsou konečným výsledkem hojení organismu po nějakém poranění či zákroku. Odstranit je tak, aby po nich nezůstala sebemenší stopa, současná medicína dosud neumí. Jejich ovlivnění, respektive kosmetické zlepšení, je vždy velmi obtížný úkol,“ vysvětluje MUDr. Hana Smutková a dodává, že úspěšnost souvisí se stářím jizev a také jejich lokalizací.

Jizvy hned tak nemizí

„Obecně dosahujeme nejlepších kosmetických efektů u jizev přibližně do dvou let od jejich vzniku. U slečny Veroniky jsou bohužel jizvy již z hodně dávné doby a zlepšení, pokud nějaké nastane, bude zřejmě malé,“ pokračuje MUDr. Smutková a dodává, že právě z tohoto důvodu byly Veronice provedeny testovací zákroky na nártech hned dvěma různými typy laserů, které ovlivňují tvorbu kolagenních vláken v podkoží a také cévní zásobení. „Po ošetření laserem se zlepšuje elasticita jizevnaté tkáně – jizva změkne a „netáhne“, méně nápadnou se stává i barva jizvy díky tomu, že se odstraňují nadbytečné rozšířené cévky. Někdy dokážeme ovlivnit i hloubku jizev,“ dodává MUDr. Smutková. O tom, jak patrný bude finální výsledek, tedy rozhodnou příští týdny. Sledujte s námi Veroniky příběh i nadále!

Jaké typy laserů Veronika vyzkoušela?

Frakciovaný CO2 laser

Pracuje tak, že paprsek světla proniká hluboko do kůže, kterou odpařuje. Frakční technologie umožňuje, že se pravidelně střídají ošetřená místa s neporušenou pokožkou. Hojení tak probíhá velmi rychle a bez komplikací. Používá se nejčastěji k vyhlazení vrásek a k ošetření vkleslých jizviček.

Vbeam cévní laser

Jedná se o laser s dynamickým chlazením, který velmi šetrně odstraňuje jak vrozené, tak zís-kané cévní léze tím, že je zkoaguluje. Zjednodušeně řečeno, ošetřují se jím cévní útvary čer-vené barvy, jako jsou rozšířené žilky nebo hemangiomy, používá se ke korekci červené barvy a plasticity jizev, eventuálně i strií.