Laser zabral

Veroniku jsem zastihla na dermatologickém oddělení v Asklepionu – Klinice a institutu estetické medicíny, kde čekala na další konzultaci s MUDr. Hanou Smutkovou. Při pohledu na místo na noze, na kterém byl minule proveden testovací zákrok, se mi zdá, že laser skutečně zabral. „Lidé mi říkají, že se to trochu zlepšilo, ale jak na to koukám každý den, tak mi to tak nepřijde, protože nemám srovnání. Mám pocit, že to pomohlo, ale že bych měla kůži úplně hladkou a bez jizvičky, to ne,“ říká Veronika, když mi ukazuje oba ošetřené nárty a dodává: „Paní doktorka říkala, že to bude trvat ještě několik týdnů, než bude výsledek definitivní.“

Léčba bude pokračovat

Představovala jsem si, že Veroniku jednou ošetří a všechny jizvy jí jednoduše zmizí. Její jizvy jsou ale bohužel staršího data. A jak se dozvídám od lékařky, nelze proto počítat se zázrakem na počkání. Na druhé straně laser přece jen trochu zabral, a to je úspěch. „Po prvním testova-cím zákroku se zdá být větší efekt na pravé noze, která byla ošetřena cévním laserem. Místa jsou měkčí na pohmat a jizevnatá tkáň zlepšila elasticitu,“ vysvětluje MUDr. Hana Smutková, vedoucí lékařka oddělení dermatologie v Asklepionu.

Dodává však, že v tuto chvíli nelze jednoznačně říci, který typ laseru je lepší, neboť u druhého typu déle trvá, než se dostaví úplný výsledek.

Běh na dlouhou trať

„Podle našich zkušeností nastává efekt po ošetření frakčním CO2 laserem až po dvanácti týd-nech, někdy to trvá i déle. Proto jsem se rozhodla pokračovat v ošetření oběma typy laserů. Jeden bérec dnes ošetřím cévním barvivovým laserem Vbeam; nárt na druhé noze ošetřím frakčním CO2 laserem. Na výsledek si budeme muset chvíli počkat, neboť u starších jizev obvykle vidíme větší pokrok až po čtyřech nebo pěti ošetřeních,“ říká lékařka.

Jak je vidět, Veroniku čeká běh na dlouhou trať. Přichází sestřička a odvádí ji do místnosti s laserem. „Uvidíme, jestli to zabere. Úplně mi jizvy asi nikdy nezmizí, ale za každé zlepšení budu ráda,“ říká Veronika, když se loučíme.

My jí samozřejmě budeme držet palce a ještě jednou se za ní přijedeme podívat. Příště ale bude naše setkání trochu neobvyklé. Odkud bude naše další reportáž? Nechte se překvapit!