"Co se týče záležitostí krásy, zajímám se především o oblékání. Ráda kombinuji doplňky, sleduji módní trendy a baví mě líčení. Sice se "nemaluji" denně, ale večer a do společnosti vždy," popisuje Martina svůj vztah ke kráse a stylu.

Můj život s cystickou fibrózou

"Nemoc mi byla diagnostikována krátce po narození," začíná Martina svůj příběh a pokračuje.

"Dětství jsem prožila téměř jako zdravé dítě, i když jsem musela denně brát léky, inhalovat, rehabilitovat, abych dostávala z plic vazký hlen, který se tam hromadil. Pravidelně jsem docházela 4x do roka na 14denní intravenózní léčbu, která spočívala v podání ATB do žíly, ale i tak jsem se stýkala se zdravými dětmi, sportovala, jezdila na přímořské pobyty a docházela pravidelně do školy. Součástí onemocnění CF je také postiženo zažívání - slinivka, která nedostatečně vstřebává stravu, proto jsem musela dbát na vysoce kalorický jídelníček a různé výživové doplňky a zároveň jsem docházela do nutriční ambulance, ale i přesto jsem neustále bojovala s podváhou, časem se přidala ještě i cukrovka. S přibývajícím věkem a postupem času se můj zdravotní stav začal natolik zhoršovat, že jsem přestala zvládat denní běžné úkony, dostala jsem kyslík a byla jsem zapsána na registr čekatelů na transplantaci plic. Čekala jsem 2 a půl roku poté mi bylo sděleno, že se našel vhodný dárce a já byla okamžitě transportována sanitkou do pražského Motola. Dnes je to 7 let, co jsem po operaci, cítím se dobře, ale také jako kdysi i dnes musím užívat léky tzv. imunosupresiva a jezdím pravidelně na kontroly na transplantační oddělení do Prahy. Samozřejmě i léčba po transplantaci plic má určitá omezení a striktní pravidla, která se musí dodržovat, ale i tak jsem velmi ráda, že jsem se operace dočkala, a zároveň šťastná za druhou šanci, kterou jsem získala. Díky transplantaci plic jsem se vrátila k aktivitám, které mě baví, a otevřela se mi škála nových dobrodružství, nová forma života, o které se mi kdysi ani nesnilo, že se mi splní. :-) Děkuji mojí rodině a mým přátelům, že jsou mi neustále oporou, a celému transplantačnímu týmu, sestřičkám za jejich péči. :-)"

Jak se s proměnou vypořádá tým našich expertů?

Kadeřnický expert: Kristýna Bláhová - KLIER

Volba účesu a postup: Martina přišla s krátkým střihem, který se střihem jen zlehka upravil a prostříhal pro snadnější domácí úpravu. U barvy jsme pak zvolili velkou změnu, která spočívala v odbarvení celé délky vlasů a jejich následném módním natónování. Odstín s nádechem do růžova skvěle podtrhl střih.

Expert na make-up: Jana Slezáková

Volba líčení a postup: Martinka má krásnou bezproblémovou plet. Teď v létě tedy doporučuji lehký BB krém tvářenku a rty meruňkové barvy. Není třeba při líčení ladit barvu tvářenky k barvě rtěnky, klidně zvolte růžovou rtěnku a corálovou tvářenku, v létě je vše povoleno :-). Velice se mi osvědčily produkty zn. Shiseido. Celá řada této dekorativní kosmetika je vysoce hydratační, a tedy ideální na období prázdnin a dovolených.

TIP vizážistky: Pod oční stíny vždy aplikujte bázi na oční víčka pro lepší trvanlivost očního makeupu, např. Eye prime zn. Dior.

Proměna mě inspirovala hlavně barevně. Jsem spokojená!

5 otázek pro Martinu

1. Proč jsem se do proměny na Kafe.cz přihlásila:

Do proměny na Kafe.cz jsem byla vybrána jako jedna ze slaných žen za účelem osvěty nemoci CF mezi širokou veřejnost.

2. Jak jsem se před proměnou cítila:

Před proměnou jsem se cítila nejistě, ale zároveň natěšeně na novou vizáž. ;)

3. Čím mě proměna obohatila, inspirovala:

Proměna mě obohatila o zkušenost a inspirovala mě velkou škálou barevných tónů a odstínů.

4. Jak jsem s výsledkem proměny spokojená:

S výsledkem proměny jsem spokojená.

5. Co na to, jak po proměně vypadám, říkali kolegové, partner a ostatní?

Všem se moje proměna líbila a setkala jsem se pouze s chválou a kladným ohlasem.

Další proměnu najdete na www.kafe.cz příští pátek.

Za spolupráci děkujeme kadeřnictví KLIER pod vedením paní Markéty Brockové a profesionální vizážistce Janě Slezákové.