Už nejsem atraktivní

Modelace prsů je operační výkon, při němž se prověšená ňadra pozvednou a tvarují. Operaci lze provádět v různých fázích života, nejčastěji ji však ženy vyhledávají po těhotenství, kojení a po menopauze. Stejně tak, jako osmatřicetiletá čtenářka Kateřina. Ta se pro modelaci prsů rozhodla ve chvíli, kdy se přestala cítit atraktivní. „S velikostí, tvarem a vzhledem ňader jsem byla dlouho spokojena. Ale nikdo nemládne a i na mě se projevil jak čas, tak tři děti, které jsem všechny kojila. Najednou už jsem nebyla ta kočka s oslňujícím dekoltem, za kterou se otočí každý muž,“ stěžuje si.

Jedno prso menší? Problém!

„Těžko jsem se s tím smiřovala, protože ňadra byla jedinou částí mého těla, na kterou jsem byla opravdu pyšná,“ pokračuje Kateřina a dodává: „přestala jsem mít ráda sama sebe. Připadala jsem si nepřitažlivá. Operaci jsem dlouho zvažovala, ale nakonec jsem došla k tomu, že za znovunabytý pocit sebejistoty to stojí.“

Třiadvacetiletá čtenářka Blanka měla k plastické operaci jiný důvod než Katka: „Už od puberty jsem měla jedno ňadro viditelně větší. Rozdíl byl znát na první pohled a užila jsem si opravdu hodně nepříjemných komentářů od lidí v okolí,“ vysvětluje. Obě dvě ženy nakonec podstoupily chirurgický zákrok, při němž jim byla ňadra vytvarována tak, jak si přály.

Jak se dělá nový dekolt?

Jak tedy modelace prsů probíhá? Existují různé varianty postupů, které se dělí podle umístění jizvy. „Při rozhodování o způsobu operace hraje roli velikost a váha poprsí ženy. Prsy je možné vymodelovat na požadovaný tvar i velikost vložením vhodných implantátů. Tento způsob se hodí především pro ženy, u kterých došlo k výraznému úbytku nebo změně prsní tkáně, například po těhotenství, kojení nebo rychlému úbytku hmotnosti,“ dozvídáme se na formuláři Poučení před zákrokem. Ten dostane a po přečtení podepíše každá klientka, která absolvuje modelaci prsou v Asklepionu – Klinice a institutu estetické medicíny.

Pokud je naopak potřeba odstranit přebytečnou tkáň, provádí se modelace tím způsobem, že se odebere část prsní tkáně. Tuto možnost volí lékaři v případě velkých prsů, které neodpovídají tělesným proporcím a jejich hmotnost je zdrojem zdravotních problémů, jako jsou například bolesti zad.

Modelace prsů: 5 nejčastějších dotazů

1. Ohrozí operace funkci mléčné žlázy?

Vždy se lékaři snaží vhodně zvolenou operační technikou funkci mléčné žlázy neohrozit.

2. Zůstávají po operaci jizvy?

Ano. Velikost a viditelnost jizev je závislá na zvoleném operačním postupu, velikosti prsů a požadovaném výsledku. Jejich stav se dá významně ovlivnit vhodnou terapií, například intenzivním světlem Omnilux nebo laserem.

3. Je potřeba nosit po modelaci speciální podprsenku?

Několik měsíců po výkonu je vhodné nosit speciální elastický návlek. Ten podporuje průběh hojení i celkový výsledný efekt operace.

4. Jak dlouho efekt vydrží?

Je dobré vědět, že modelací prsou nelze zamezit působení času. I když je výsledný efekt žádoucí a dlouhodobý, není trvalý.

5. Na co se ptát lékaře?

Na všechno, co vás zajímá. Pokud se rozhodnete pro modelaci prsou, měla byste být dobře obeznámena s průběhem operace i tím, jak bude probíhat rekonvalescence. Nebojte se ptát!

Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny

Více na: www.asklepion.cz