Pomoc, nemám prsa!

Mnohem oblíbenější jsou v současnosti sexy dívky se štíhlou, ale ne vyzáblou postavou a ženskými tvary. Se zadečkem, bříškem nebo stehny se dá sportem a úpravou jídelníčku udělat leccos. Ne každému ale příroda nadělila velká, pevná ňadra. A tady už nepomůže ani sport, ani dieta. Právě malá prsa jsou velmi často příčinou velkých komplexů; mnoho žen se kvůli nim trápí a považuje se za nepřitažlivé.

Své o tom ví i naše čtenářka Žaneta (29): ,,Už na základní škole se mi kluci posmívali, že jsem plochá jako žehlicí prkno. Podobných kousavých poznámek jsem se nezbavila ani na střední. Víte, ono to s člověkem dost zamává. Po pubertě už tyhle komentáře tak nějak přestaly, ale ve mně to zůstalo už napořád. Nechodila jsem do bazénu, v létě jsem se vyhýbala topům a šatům na ramínka a kdykoliv se někdo v okolí něčemu zasmál, už jsem se stahovala do ulity, protože jsem si byla jistá, že se smějí té holce, co vypadá spíš jako kluk,“ popisuje Žaneta své problémy.

Plastika jako řešení

,,Moje sebevědomí bylo na nule,“ stěžuje si Žaneta. ,,Nechtěla jsem partnera, protože bych se před ním nedokázala svléknout. Nakonec jsem se rozhodla, že půjdu na plastickou operaci. Netoužila jsem po obřích prsou a nechtěla jsem vypadat jako nějaká sexbomba. Mým jediným přáním bylo mít pěkná, pevná – ne moc velká ani malá – a hlavně úplně přirozeně vypadající prsa.“

Podobných příběhů znají lékaři z klinik plastické chirurgie celou řadu. ,,Operace prsou patří k těm nejžádanějším,“ říká MUDr. Ludmila Šulcová z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny a dodává: „Nejčastěji chtějí klientky prsa zvětšit či modelovat. Zvětšení vyžadují zejména mladé ženy kolem dvaceti let a ženy po mateřství ve věkovém rozmezí 30 až 38 let. Zvětšení, kombinované s modelací prsů, provádíme často také u dam kolem 45 let.“

A jak takové zvětšení prsou probíhá?

Implantáty vkládá chirurg buď pod mléčnou žlázu, či pod prsní sval. Po dohodě s pacientkou vloží implantát buď z řezu kolem dvorce, tedy z rozhraní světlé a pigmentované kůže, nebo z řezu v podprsní rýze či z řezu v podpaží. Dávno neplatí, že »silikony« vypadají uměle a nepřirozeně – požadovaného tvaru a velikosti prsů lze dosáhnout různě tvarovanými implantáty.

Zvětšení prsou krok za krokem:

  1. Na začátku všeho je konzultace s lékařem. Ten by se měl zajímat jak o váš zdravotní stav, tak o to, co vás k zákroku vede a jaké přesně máte přání. Pokud máte více dotazů, nebojte se zeptat, případně si vyžádat další schůzku. Ujasněte si s chirurgem předem, jakou operační techniku, jaké řezy a kde použije.
  2. Operace prsou se provádí v celkové anestézii a trvá přibližně dvě až tři hodiny. Samotnému zákroku předchází interní vyšetření a konzultace s anesteziologem, který vám vysvětlí způsob uspání.
  3. Lékař by si vás měl nechat pod dohledem na klinice minimálně jednu až dvě noci. Druhý pooperační den se odstraňují drény.
  4. Po propuštění je potřeba chodit na kontrolu v intervalech 3 – 5 dní. Cca 14 dní po operaci se vyndávají stehy. Počítejte s tím, že minimálně měsíc po operaci je potřeba nosit fixační podprsenku.
  5. Se sportováním nebo těžšími fyzickými pracemi může žena začít nejdříve 6 – 8 týdnů po operaci.

Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny

Více na www.asklepion.cz