Cena nehraje prim!

V první řadě pamatujte na to, že nejde jen o krásu, ale i o zdraví. Proto by v žádném případě neměla být jediným a rozhodujícím kritériem cena, i když i ta je samozřejmě důležitá. Kromě toho, kolik konkrétní zákrok stojí, se zajímejte také o provázanost jednotlivých oborů či vybavení přístroji. Hodně napoví i reference. Navštívil kliniku, o které uvažujete, někdo z vašich přátel? Vyzpovídejte ho. Zeptejte se, jak by spokojený s kvalitou péče, s personálem a výsledkem zákroku.

,,Ehm… Ta jizva nebude nikdy vidět!“

Přístup veškerého personálu poukáže na leccos. Nezáleží na tom, zda jdete na drahou plastickou operaci, nebo chcete jen odstranit nepatrné mateřské znaménko. Důkladná péče po celou dobu léčení i po uzdravení by měla být naprostou samozřejmostí. Na všechny své otázky byste měli dostat odpověď; i na ty nepříjemné. Pokud vás někde odbudou nebo budete mít pocit, že se lékař nevyjadřuje dost jasně, »mlží« a bagatelizuje všechny nevýhody zákroku, poohlédněte se po jiné klinice.

Problémy v souvislostech

Váš případ by měl být posuzován komplexně. Když je v rámci kliniky soustředěno pod jednou střechou více oborů, je možné dát problémy do souvislostí a řešit tak nejen jejich následek, ale především příčinu. Kompletní péči zajistí jedině spolupráce všech odborníků – od všeobecných lékařů přes specialisty, případně až po psychologa. Pracovníci kliniky by se měli neustále vzdělávat a sledovat novinky ve svém oboru. Zajímejte se také o to, zda se specialisté podílejí na výzkumech, klinických studiích, vývoji nových postupů a technologií, případně zda přednášejí na fakultách či lékařských kongresech.

,,Skalpel, prosím. Hlavně rychle!“

Pokud narazíte na specialistu, který vám vybraný zákrok ze zdravotních důvodů nedoporučí, neutíkejte hned jinam, kde vás rovnou položí na operační stůl. ,,Ne každý je ideálním kandidátem pro plastickou chirurgii,“ říká MUDr. Petr Jan Vašek z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny v Praze a dodává: „Zkušený chirurg umí obvykle rozpoznat »problémového« klienta již během první konzultace a s největší pravděpodobností ho odmítne.“

Jestliže si lékař myslí, že pro vás není operace vhodná nebo ji nepotřebujete a řekne vám to (i když riskuje, že půjdete své peníze utratit jinam), jde mu především o vaše zdraví. Je lepší si nechat od takovéhoto lékaře navrhnout alternativní řešení, například ošetření laserem, než běžet někam, kde se vás nebudou na nic ptát a co nejrychleji vás odoperují.

Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny

Více na www.asklepion.cz