Mohlo by vás také zajímat: Gentlemanské proměny: Co nás to napadlo nebo Desatero dokonalého gentlemana

Kafe.cz podniklo své historicky první pánské proměny a tématem gentlemanství se nyní zabýváme tak trochu hlouběji. Dnes vám představujeme Miloše, který se z kluka v tričku změnil na elegantního byznysmena.

A jak gentlemanská proměna probíhala?

Nejprve se holilo a stříhalo

místo: Thomas`s Barber Shop

mistr holič: José

Miloš je světlý severský typ, kterému naneštěstí rostou vousy do všech světových stran. Holič José si tedy s břitvou musel hodně vyhrát, aby byl výsledek skutečně precizní a zároveň zůstala kůže bez poranění. A o tom, že práce zdejších mistrů je opravdu dokonalá, svědčí třeba kontury vlasů, které zde pánům také zarovnávají s pomocí břitvy (viz obrázek).

  • Náš gentleman si během stříhání a holení dopřál i parafínový zábal rukou a jejich následnou masáž.

Přečtěte si také rozhovor s majitelem a zakladatelem prvního výhradně pánského salonu v ČR (dozvíte se zde i to, jak holiči zbavují své klienty obav z holení břitvou).

Poté se oblékalo a ladilo

místo: Louis purple

stylistka: Lenka Crháková

Po Zdeňkovi je Miloš dalším gentlemanem, který disponuje naprosto konfekční postavou. Oblékat ho tedy byla dle stylistky Lenky jedna radost. Ke všemu je prý vyloženě "brýlový typ" takže bez ohledu na to, že dioptrie nepotřebuje, módní rádkyně doporučovala brýle si určitě pořídit.

Přečtěte si také: Jak správně vybrat pánský oblek

1. Outfit

Casual - model pro volný čas

Miloš má na sobě: Béžové sako, černá košile a casual kalhoty - Louis purple, opasek a boty - LLOYD

2. Outfit

Business - oblek do práce a na jednání

Miloš má na sobě: Tmavomodrý oblek, košile a kravata - Louis purple, opasek a boty - LLOYD, brýle - RB optic

Soutěž: Vyhrajte knihu o stylu a módě OPRAVDOVÝ GENTLEMAN

Rozhovor s gentlemanem Milošem

Co tě vedlo k tomu, že ses rozhodl jít do gentlemanských proměn?

Především jsem chtěl vyzkoušet klasické holení břitvou a s tím související „rituály“. Také mě zajímalo, jak vybrat dobře padnoucí oblek. A nakonec, asi jako každý, jsem si přál mít fotky od profesionálního fotografa.

Bylo něco, čeho by ses dopředu tak trochu obával?

Před holením i v jeho průběhu jsem měl stále před očima scény z filmu Ďábelský holič z Fleet Street. Nerad bych skončil stejně jako některé z jeho obětí :-)

Co na to, že do proměny půjdeš, říkali doma?

Přítelkyně to přijala s nadšením a těšila se na výsledek i na fotky možná víc než já.

Jak se ti líbilo klasické holení a stříhání v barbershopu?

Byl to nevšední zážitek. Protože pro moji citlivou pleť a vousy rostoucí různými směry nebylo holení břitvou úplně příjemné, ale výsledek stříhání mě velmi potěšil. Ten dopadl nad mé očekávání.

Doma se holíš jak?

Holení mě nebaví, a proto jsem ho nedávno povýšil na rituál, s nadějí, že mě to bavit začne. Dopřál jsem si kvalitní výbavu v podobě bagru a štětky z náprsenky jezevce a takto vyzbrojen jsem si chtěl holení začít užívat. Ale úplně se to nepovedlo, klasické holítko je přeci jen pohodlnější a rychlejší, takže to střídám, ale častěji používám holítko.

Cítil ses v zapůjčených modelech dobře. Který ze dvou ti byl sympatičtější a proč?

Oba obleky mi velmi dobře padly a cítíl jsem se v nich nezvykle přirozeně. Sympatičtější mi byl business oblek, který více odpovídá mému vkusu.

Jaké pro tebe bylo závěrečné focení?

Ze začátku to pro mne bylo lehce stresující. Dostával jsem při samotném focení spoustu pokynů, ale dokázal jsem jich najednou dodržet tak polovinu, z čehož asi fotografka neměla velkou radost. Možná jsem stresoval víc já ji než ona mě. Nakonec to bylo docela zábavné a focení jsem si užil.

Co na výsledek proměny a na fotky říkala partnerka?

Velmi se jí to líbilo. Po prohlédnutí fotek jsme se shodli, že je čas si pořídit nový elegantní a moderní oblek.

Je něco, co tě při průběhu proměn zaujalo a rád si to zažiješ znovu?

Až mi dorostou vlasy, rád znovu navštívím holičství. Výsledek stříhání opravdu udělal radost a třeba si někdy zopakuji i focení, které mě po překonání nervozity velmi bavilo.

Co pro tebe znamená pojem gentleman?

Žádnou definici gentlemana nemám, ale pokud bych měl někoho gentlemanem označit, určitě to bude Willy Fog (z kreslené pohádky Willy Fog na cestě kolem světa za 80 dní). Potvrzuje to jeho pověst, o které zpívá v úvodní písničce :-)

Na další proměnu gentlemana se můžete těšit již příští pátek.