Psycholog nebo chirurg?

Mnoho žen si ale neuvědomuje, že za krásnou postavou, pevnými ňadry, dokonalou pletí a bezchybným obličejem stojí celý tým odborníků – od fotografů a grafiků přes vizážisty, kadeřníky a stylisty až po plastické chirurgy. Účes, líčení nebo oblečení lze změnit snadno, ale co udělat s velkým nosem, malými nebo rozdílně velkými ňadry, odstávajícíma ušima či převislými víčky? Ženy se nejednou vidí příliš kriticky; to ovšem nemění nic na tom, že podobné vady na kráse dokáží pořádně zacloumat zdravým sebevědomím. Pak už stačí jen nevinná poznámka od přátel nebo partnera a nejradši byste se neviděla.

Někdy může pomoci psycholog, který vám ukáže, jak změnit pohled na sebe samu a mít se ráda. Často jsou ale na celoživotní komplexy krátcí i odborníci přes duši. V tomto případě může být řešením větší či menší estetický zákrok, který vás problému zbaví jednou provždy. Pozor ale, abyste nebyla zklamaná. Od žádné operace ani zkrášlovací procedury nelze očekávat vyřešení problémů, které ve skutečnosti pramení zcela jinde!

Pro koho chcete být krásná?

Pokud uvažujete o plastické operaci, musíte být k sobě v první řadě zcela upřímná. Odpovězte si pravdivě na otázku, proč skutečně chcete změnu a co od ní očekáváte. ,,Jestliže doufáte, že podstoupením kosmetického zákroku změníte někoho jiného než sebe – například přimějete manžela, aby vás miloval jako dříve – můžete být velice zklamaná,“ varuje MUDr. Petr Jan Vašek z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny a dodává: ,,Je pravděpodobné, že vaši přátelé a blízcí na změnu vzhledu i posílení vašeho sebevědomí budou reagovat kladně. Přesto je třeba pochopit, že zákrok, který podstoupíte, nijak výrazně nezmění nikoho jiného, než vás samotnou.“

Touha po změně vzhledu by zkrátka neměla být součástí citového problému, který se pomocí chirurgie samozřejmě nevyřeší. Pokud zrovna procházíte složitým životním obdobím nebo partnerskou krizí a od změny vzhledu očekáváte její řešení, nechte své rozhodnutí raději nejdříve trochu uzrát. ,,Takovíto klienti musí nejdříve sami potíže překonat a pak znovu zvážit, zda skutečně chtějí zákrok podstoupit,“ doporučuje MUDr. Vašek.

Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny

Více na www.asklepion.cz