Z doby starého Egypta se zachovala například nejstarší chirurgická kniha s osmačtyřiceti popisy nejrůznějších zákroků včetně plastik těla, zejména hlavy. První skutečně vědeckou knihu o plastické chirurgii vydal v roce 1568 v Bologni Gaspare Tagliacozzi. Církev ho za ni uvrhla do klatby.

Zásadně se plastická chirurgie zdokonalila po první světové válce, kdy bylo třeba raněnému vracet například obličej utržený střelou.

A v 50. letech převzal zcela taktovku nad plastickou chirurgií Hollywood. Amerika je stále centrem tohoto neustále se rozvíjejícího se oboru. Podle Americké organizace estetické chirurgie bylo v USA v roce 2008 provedeno více než osm milionů kosmetických zákroků.

V Čechách začal boom po roce 1990, kdy začaly vyrůstat soukromé kliniky plastických chirurgů. Mnohaleté zkušenosti v estetické chirurgii má dnes také Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny. Od ostatních center se liší především tím, že vždy vychází z nejmodernějších medicínských a vědeckých poznatků a medicína a věda jsou v Asklepionu vždy na prvním místě. Jeho filozofie je založená na prvořadosti zdraví jako základu mládí a krásy.

Na Klinice v Londýnské 39 vyčlenil Asklepion tomuto oboru celé první patro se třemi nejmodernějšími operačními sály, superaseptickým, aseptickým a zákrokovým, s veškerým špičkovým vybavením a zázemím, včetně lůžkového oddělení. V České republice dnes neexistuje jiné soukromé medicínské zařízení podobného rozsahu a úrovně.

Všechny tři operační sály kliniky jsou opatřeny laminárním prouděním vzduchu, kdy se veškerý znečištěný vzduch odsává ven a je nahrazen vzduchem dokonale vyčištěným. Aseptický a superaseptický sál jsou určeny pro výkony v přísných sterilních podmínkách, např. pro plastiky břišní stěny, liposukce, úpravy prsou, ale třeba i pro transplantace tkání, včetně kostí. Zákrokový sál pak slouží pro zákroky drobnější, např. pro operace víček nebo pro zákroky ORL.

Špičkové anesteziologické přístroje zaručují nejen bezpečnost, ale i maximální citlivost pro pacienta. Dýchání řídí počítač, anesteziolog může každou sekundu sledovat nejen vitální funkce pacienta, ale hloubku spánku a podle potřeby regulovat přísun anestetik do jeho organismu. Pro maximální šetrnost pro klientův organismus se používají anestetika mnohem příznivější pro organismus, než obyčejně užívané.

Ať rozhodnete pro úpravu nosu, uší, víček, necháte si omladit obličej face-liftem nebo postavu vylepšit liposukcí nebo prsními implantáty, na klinice, jakou je Asklepion, budete v nejlepších rukou.

Hlavním trendem, který plastickou chirurgii ovládá, je přirozenost a návratnost. Proto jsou posledními hity například vstřebatelné implantáty Endotine. S jejich pomocí vypne plastický chirurg právě tu část obličeje, kterou potřebuje. Implantát zavedený pod kůži malým řezem se do půl roku vstřebá a je nahrazen vazivovou tkání, která udrží kůži v nové, mladistvé pozici. Další novinkou, která odpovídá trendu přirozenosti a návratnosti, je zvětšování prsou gelem Macrolane. Jde o látku na bázi kyseliny hyaluronové, kterou vstříkne chirurg speciální kanylou do prsou. Prsa jsou vyplněna látkou, která je tělu vlastní, organismus ji během jednoho až dvou let vstřebá a vše se vrátí do původního stavu. Dá se očekávat, že plastická chirurgie se v blízké budoucnosti stane běžnou součástí našich životů, podobně jako kadeřník nebo kosmetika.

Více na www.asklepion.cz