»Skoba« na kráse

Máte pěkné oči, souměrnou tvář i pěkná ústa. Nebylo by to zkrátka vůbec špatné, nebýt toho nešťastného nosu, který vám z obličeje přímo trčí. Závidíte ženám s roztomilým nosíkem velikosti fazolky a vaše tvář vám připadá obhroublá a nehezká. Právě velký nebo křivý nos je často zdrojem velkých komplexů a celoživotních traumat. Proto bývá plastická operace nosu zákrokem, který neabsolvují jen zhýčkané celebrity, ale také ženy a muži z řad »obyčejných smrtelníků«.

Plastika se většinou provádí v celkové anestézii a trvá jednu až čtyři hodiny. „Po operaci se probouzíte se speciální hliníkovou dlahou na nose, kterou musíte nosit dalších 10 až 14 dní,“ říká MUDr. Petr J. Vašek z Asklepionu, Kliniky a institutu estetické medicíny a dodává: „V nose můžete mít zavedenou nosní tamponádu. V Asklepionu používáme absorpční pěnu, která je oproti jinde dosud používané gáze v délce 2 m mnohem praktičtější.“

Po zákroku bez žvýkaček i sexu

Plastická operace nosu patří k nejtěžším v oblasti chirurgie obličeje. Počítejte s tím, že po operaci budete minimálně dva týdny v pracovní neschopnosti. Nos je velice choulostivý na jakýkoli tlak – žvýkání, grimasy, opalování, polohu těla při spánku ale třeba i sex, zkrátka jakékoliv zvýšení tlaku v horní polovině těla. Operace sama i rekonvalescence jsou velmi složité, proto se úplný výsledek dostaví až za půl roku nebo dokonce za rok.

A na kolik že nový nos přibližně přijde? V Česku plastičtí chirurgové rozlišují operace nosu na operace měkkých a tvrdých části. Korekce měkkého nosu vás bude stát přibližně 17 tisíc korun, korekce měkkého i tvrdého nosu pak minimálně 26 tisíc korun.

Plastika vás může zbavit celoživotních komplexů; nezapomínejte však na to, že je potřeba si uvědomit reálné možnosti. „Výsledek zlepšení tvaru nosu můžeme charakterizovat asi pěti stupni, přičemž nejlepší stupeň je dokonalý hollywoodský nos. Klient, který má monstrózní deformitu nosu, nikdy nebude mít ideální nos. Realisticky je možno nos vylepšit o dva stupně výše. Rozhodně nelze ze stupně pět udělat stupeň jedna,“ vysvětluje MUDr. Petr J. Vašek.

Tři věty, po kterých vás rozumný chirurg odmítne:

„Chci vypadat jako moje oblíbená herečka. Tady máte fotku, pusťte se do práce!“
„Jsem v rozvodovém řízení a chtěla bych manžela znovu něčím upoutat.“
„Jsem na vysokých dávkách antipsychotických léků a chtěl bych si změnit osobnost.“

Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny

Více na: www.asklepion.cz