Rozhodli jste se pro laminátovou podlahu? Pak byste měli vědět, že její položení není taková hračka, jak se obvykle říká. I zkušenější kutil se u správné pokládky může jaksepatří zapotit. Pokud nechcete utrácet za služby zkušeného profíka, alespoň si projeďte naše rady.

Zámková podlaha? Dražší, ale praktická

Než se rozhodnete pro koupi, rozmyslete si, jaký typ laminátové podlahy bude pro vás nejvhodnější. Dnes se užívají zámkové rozebíratelné podlahy více než klasické lepené. Jsou sice dražší, zato praktické – při poškrábání či jiném porušení povrchu lamina opravíte jen ty podlahové dílce, u kterých je to nutné, nikoli celou podlahu…

Různé typy podlah

Laminátové podlahy jsou roztříděny podle platné normy, rozdělující je dle vhodného užití (např. do hotelových pokojů se užívají jiné než do soukromých ložnic). Prodejci přesně popište, do jaké místnosti podlahu položíte, pomůže vám s výběrem správného typu. Všechen nábytek, jako jsou nohy u židlí a u stolů, opatřete podložkami zabraňujícími poškrábání podlahy.

Než začnete kutit...

Pokud už máte nakoupeno, připravte si všechen nezbytný materiál. Kromě samotného laminátu i tmel v barvě podlahy, krycí profily (či přechodové), fólii s lepenkou, klih, distanční klíny a protihlukovou podložku. Vytáhněte také svůj kufřík s nářadím, ve kterém by nemělo chybět kladivo, špalík, úhelník, obyčejná tužka, skládací metr, ruční pila a tahová výztuž. S výběrem správného druhu materiálu vám pomohou v obchodě. Zde se vyplatí nehledět jenom na cenu, ale především na kvalitu a účelnost.

Opravdu to u vás není vlhké?

Zajistěte v pokoji ideální teplotu – příliš vlhký či naopak studený vzduch (pod 15 °C) nedělá podlaze dobře. Parozábrana totiž nahromaděné vlhkosti nezabrání proniknout a nasáknout se. Vlhké místnosti jsou pro pokládku naprosto nevhodné (materiál se roztáhne a podlaha se zvlní). Vlhkost se měří elektrickém měřidlem nebo CM metodou a je problémem zejména u novostaveb.

Je to křivé, nebo ne?

Panelové domy a bytovky na tom s rovností podlah nejsou kdovíjak dobře. Nevyrovnaná podlaha vás může pěkně zaskočit a pokud ji nepodchytíte před samotným započetím práce, může všechno zhatit. Nemáte-li doma vodováhu, stačí na její změření použít dlouhou laťku. Odchyluje-li se (klesá, stoupá) podlaha v místnosti o 2 mm a méně, jste v toleranci a můžete opatrně začít pokládat první desku ve směru hlavního zdroje světla. Jste-li mimo toleranci, přikupte vyrovnávací stěrku (roztírá se na zaschlou penetraci).

Dodržujte odstupy

Při pokládce první desky (začíná se u stěny) pamatujte, že vzdálenosti mezi deskami a jinými pevnými předměty (zdmi, dveřmi) musejí být kvůli rozpínavosti dřeva minimálně 10 mm, spíše více. Vzdálenost od stěny si hlídejte při každém dalším kroku!