Letos do UFFa i trutnovských ulic zavítají v rámci speciální severské edice soubory ze čtyř skandinávských zemí, a to Norska, Švédska, Finska i Dánska. „Loni se nám s nimi výborně spolupracovalo. Nový cirkus se v severských zemích dynamicky rozvíjí, jeho úroveň je vskutku vysoká a navíc jsou seveřané skvělí lidé, “ pochvaluje si skandinávský rozměr festivalu ředitel UFFA Libor Kasík.

Na loňskou spolupráci letos navazuje mezinárodní projekt Cometa 45 615, představení, které je na programu Cirk-UFFU dvakrát a jinde už ho diváci neuvidí. Jeho režie se ujal Rosťa Novák a Sverre Waage z Norska. Vystoupí v něm 18 performerů z Cirku La Putyka, norského cirkusu Xanti a řada dalších umělců z celého světa. Téma projektu – UFO se váže k názvu polyfunkčního trutnovského divadla, kde se bude představení odehrávat, označení 45 615 se pak váže k datům, kdy bude představení v Trutnově odehráno, tedy pouze 4. a 5. 6. 2015 a nikdy více. „Projekt vychází z aktivity s názvem Cometa 1999. Ta tvrdila, že 5 % studovaných případů UFO není možné vysvětlit,“ vysvětluje nevšední název Libor Kasík a Rostislav Novák dodává, že návštěvníci zapomenou na to, že sedí v divadle „Stanou se součástí světa, který si společně vytvoříme v unikátním sále Uffa, který nabízí řadu specifik jako kruhový tvar nebo ideální výšku. Tenhle prostor v kombinaci s cirkusem slibuje doslova vesmírný zážitek,“ shrnuje Novák.

Pozvání na Cirk-UFF dále přijaly špičkové severské soubory jako TinCanCompany z Dánska, Sirkus Aikamoinen z Finska a již zmíněný norský Cirkus Xanti, který je zároveň partnerem festivalu. „Jedním z headlinerů bude projekt s názvem Water on Mars v podání švédsko-amerického tria považovaného za nejlepší světové žongléry,“ uvádí Kasík s doplněním, že zahraniční soubory bude možno na Cirk-UFFu vidět především v sobotu a v neděli.

Jak je již na Cirk-UFFu tradicí, velký prostor dostane i český nový cirkus. Nejen v UFFu, ale také v ulicích Trutnova a v šapitó se představí soubory DaeMen, Cink Cink Cirk, Amanitas, Squadra Sua a další. Festival se samozřejmě neobejde bez doprovodných parties, jež jsou plánovány tradičně na pátek a sobotu. Součástí páteční „late night party“ bude koncert G-Point Hunters Matěje Rupperta a Romana Holého, na které naváže Cometa 45 615. Vstupenky na všechna tato představení jsou již v prodeji i online. Více informací na www.cirkuff.cz

Na Cirk-UFFu se bude dražit!

Letošní ročník festivalu nového cirkusu Cirk-UFF si připravil překvapení. Zbystřit by měli především fanoušci hokeje! Budou se totiž dražit dvě kožené bundy šité dle originálu mistrů světa z roku 1947. Navíc s podpisy všech hráčů národního týmu z letošního šampionátu včetně Jaromíra Jágra! Výtěžek z aukce poputuje na dobročinné účely.

V rámci pátečního programu ve 22:30 po koncertu kapely G-Point Hunters se vydraží dvě kožené bundy. Jde o repliky bund, které měli českoslovenští hokejisté na mistrovství světa v roce 1947, na kterém historicky poprvé vybojovali zlaté medaile. Obě bundy jsou navíc podepsané všemi hráči českého národního týmu z letošního mistrovství světa! „Nechybí ani podpis našeho nejlepšího hráče, Jardy Jágra,“ pochvaluje si ředitel UFFA Libor Kasík.

Oba dražené kousky pochází z dílny trutnovské společnosti KARA, která je zároveň generálním partnerem festivalu. Bundy do dražby vložil ředitel společnosti Zdeněk Rinth. KARA dodává kožené bundy Českému národnímu týmu od roku 2010. Každý rok vyrobí 80-200 kusů určených pro hráče a realizační tým národního mužstva. „Jsou to jedinečné a neprodejné kusy, které člověk běžně nezíská,“ poukazuje na unikátnost principál festivalu.

Vyvolávací cena bude 10 000 Kč. Výtěžek z aukce poputuje do trutnovských základních škol, které je použijí na zaplacení obědů a školních výletů dětem, jejichž rodiče si takovéto výdaje ze sociálních důvodů nemohou dovolit. Přijít a dražit tyto unikátní kousky může kdokoliv. Zároveň tak pomůže trutnovským dětem. Více informací naleznete na www.cirkuff.cz.