CITROËN C4 CACTUS tak dává základy nové automobilové rovnice:

+ design
+ komfort
+ užitečné technologie
…a rozpočet pod kontrolou!

+ DESIGN

Nabídnout více designu znamená především skloubit krásu a praktičnost, najít správné objemy a efektivnost i v těch nejmenších detailech.

Jedinečný styl vozu CITROËN C4 CACTUS je snadno rozpoznatelný a snadno si ho zapamatujete, podobně jako tomu bylo u aut, která poznamenala svou epochu. Jeho charakteristickými rysy jsou:

> čisté a hladké plochy,
> plynulé objemy bez známek agrese,
> plovoucí karoserie a střecha,
> světelný technologický podpis s denními světly s LED diodami a světlomety zabudovanými do prvků Airbump,
> grafické prvky zdůrazňující funkčnost (ochrana vzduchovými kapslemi Airbump a podběhy kol; přeprava nákladu střešními ližinami; světlo díky velké panoramatické prosklené střeše s ochranou proti horku).

+ KOMFORT

Hlavní zásada pro vyšší komfort: zvětšit prostor pro řidiče a posádku. Uvolnit kabinu pro větší pohodlí a pohodu.

Nízká palubní deska s horizontálními liniemi umožňuje nabídnout více místa pro cestujícího vepředu a velký a snadno přístupný úložný prostor. Tohoto výsledku bylo dosaženo díky 100% digitálnímu rozhraní a optimalizaci organizace místa řidiče:

> přesunutí airbagu spolucestujícího do stropu (technologie Airbag In Roof). Airbag se v případě nárazu rozvine podél čelního skla (zatímco obvykle je umístěn v palubní desce),
> zrušení ovládacích tlačítek a jejich nahrazení dotykovým displejem 7“, na kterém jsou všechny ovladače seskupeny (klimatizace, média, navigace, nastavování parametrů, telefon, internetové služby a podpůrné prvky řízení),
> nahrazení tradičního sdruženého přístroje digitálním displejem,
> u verzí vybavených pilotovanou převodovkou ETG byla tradiční páka převodovky zrušena a nahrazena systémem „Easy Push“. Tento zjednodušený ovladač se skládá z přepínače „D, N, R“ ve spodní části palubní desky a páček na volantu pro ruční řazení.

Široká přední sedadla jsou také výsledkem nového přístupu: byla koncipována v duchu sofa pro větší komfort a pohodu.
Cestující na zadních sedadlech mají podobný prostor pro nohy jako ve voze CITROËN C4. CITROËN C4 CACTUS, který nabízí stejný rozvor, nabízí stejnou prostornost a současně je kompaktnější (délka pouhých 416 cm pro snazší řízení a ovladatelnost ve městě). Navíc nabízí větší objem zavazadlového prostoru, 358 litrů.

+ UŽITEČNÉ TECHNOLOGIE

Snadno ovladatelné, všem přístupné a připojené na internet. Technologie vozu CITROËN C4 CACTUS jsou nasměrovány na skutečné potřeby automobilistů:

100% digitální, 100% dotykové rozhraní a 100% intuitivní rozhraní

Sériově montovaný dotykový displej 7“ se 7 citlivými tlačítky umožňuje ovládat veškeré funkce moderního vozu (v závislosti na verzi):
> automatická klimatizace,
> média (digitální rádio, „streaming“ audio, připojení přenosných přístrojů, ukládání hudby a prohlížení fotografií),
> navigace (pohled z ptačí perspektivy, zobrazení omezení rychlosti, zohlednění dopravních informací a možnost volby nejúspornější trasy),
> podpůrné prvky řízení (záběry ze zpětné parkovací kamery, Park Assist, programovatelný tempomat a omezovač rychlosti),
> telefon (hands free sada s využitím technologie Bluetooth, přístup do telefonního seznamu, prohlížení profilových fotografií a vyřizování druhého hovoru čekajícího na lince),
> služby s připojením na internet (portál CITROËN Multicity Connect prostřednictvím 3G sítě),
> nastavení parametrů (zahrnující především interaktivní příručku).

Všechny tyto ovladače jsou takto soustředěny na jediném displeji, aby byly neustále k dispozici.

…A ROZPOČET POD KONTROLOU!

Nabídnout víc toho, co je pro zákazníka skutečně důležité, a přitom zachovat cenovou dostupnost. Pro vyřešení této rovnice zvolil CITROËN pragmatický přístup. Rozpočet netvoří jen nákupní cena, ale také náklady na provoz (spotřeba paliva, náklady na údržbu…), takže se CITROËN snažil navrhnout řešení, která se budou náležitě věnovat každému z těchto aspektů.

Snížit spotřebu paliva

Snaha o efektivnost a zbavení se všeho nadbytečného je klíčem k úspěchu pro snížení spotřeby bez nutnosti drahých technologií. Snížením hmotnosti bylo možné využít nejnovější generace motorů s nižším objemem válců. To přináší možnost snížení spotřeby při zachování pohodlí při řízení.

Celkově bylo v porovnání s vozem CITROËN C4 dosaženo úspory 200 kg. Na tento výsledek mělo vliv několik okolností:

> kompaktní a lehká platforma,
> motory poslední generace s malým zdvihovým objemem splňující budoucí normy Euro6 (benzínový motor PureTech a naftový motor BlueHDi vybavené systémem Stop & Start),
> prvky zajišťující odlehčení: hliníková kapota, zadní vyklápěcí postranní okénka (-11 kg) a zadní sklopitelná nedělená lavice (-6 kg).

Tato úspora hmotnosti umožňuje nabídnout verzi s benzínovým motorem s emisemi méně než 100 g CO2/km a dieselovým motorem s emisemi pouhých 82 g CO2/km a spotřebou pouze 3,1 l/100 km.