Do Evropy se z Velké Británie šíří móda takzvaných výprodejových, vyměňovacích večírků. Jsou rájem pro všechny, kteří milují výprodeje, nebo potřebují bez bolestivého zásahu do peněženky osvěžit nebo obměnit garderobu. Oproti klasickým blešákům nebo second-handům mají několik výhod.

Vyměníte, poklábosíte

Kromě toho, že v podstatě zadarmo můžete získat zajímavé kousky textilu (od značkového luxusního svetříku až po svetr s jelenem), poklábosíte si u skleničky dobré kávy nebo vínka se známými nebo přáteli a můžete se také bezbolestně zbavit modelů, které vám doma překážejí. Vše je založené na principu – co nenosím, to přinesu, a co se mi líbí, to si odnesu.

Každá z nás má doma spoustu exkluzivních hadříků, které nenosí, protože je bude z nějakého důvodu nosit za dva měsíce, obleče si je, až zhubne nebo až ztloustne, navlékne je na sebe, až se opálí nebo je prostě jen škoda je vyhodit.

Uvědomte si, že některé jiné ženě se tyto oblečky mohou hodit, protože dva měsíce už třeba uplynuly, podařilo se jí zhubnout nebo úspěšně přibrat nějaké to kilo, krásně se opálila nebo ráda „syslí“ věci.

Na večírku se ale nevyměňuje jen oblečení. K báječnému úlovku můžete přijít i v oblasti doplňků, jako jsou pásky, kabelky, klobouky, čepice, šátky, bižuterie, zlato, stříbro a drahé kamení. Na některých akcích se handluje i s novými či zachovalými botkami.

Příběh Romany

„Když se mi do ruky dostala pozvánka na takovouhle vyměňovací akci, chvíli jsem váhala. Představa, že bych se měla o volném pátečním večeru přehrabovat v haldách nějakého obnošeného oblečení, mi nepřipadala zrovna lákavá. Jenže večírek spoluorganizovala moje kamarádka, tak jsem slíbila, že přijdu. No, musím říct, že jsem byla mile překvapená. Atmosféra na party byla moc příjemná a vůbec tam nebyly žádné zatuchlé sekáčové hadry, jak jsem si zprvu myslela. Přinesla jsem tam dvě trička a sukni a odnesla jsem si pásek a skoro nový svetřík od Armaniho. Už jsem řekla kamarádce, ať mi dá vědět, až bude další akce,“ nadšeně vypráví Romana Přikrylová z Prahy.

Skvělý nápad

Název „swishing party“ vymyslela londýnská poradenská agentura Futerra, která ho odvodila z anglického slovíčka swish, což doslova znamená šustit nebo svištět. „Naše definice zní, že šaty odsviští od přátel k novému majiteli,“ uvádí společnost na svých webových stránkách, kde se dozvíte i to, jak takovou swishing party s úspěchem zorganizovat. „Lidé stále rádi nakupují, rádi vypadají atraktivně,“ říká Ashley Dow z Futerry a pokračuje: „Mnoho lidí zjistilo, že toto je příjemná forma výprodeje, při kterém se dají ušetřit peníze, a přitom získat skvělé věci.“

Organizace večírku

Pravidla jsou velmi jednoduchá. Večírek většinou organizují jednotlivci pro své přátele a známé. Doporučuje se pozvat alespoň deset lidí. Každý zúčastněný musí přinést minimálně jeden kus oblečení, případně doplněk, jako jsou boty, kabelka, pásek a podobně. Šaty musí být, samozřejmě, čisté, neponičené a měl by to být kousek, kterým byste se chtěly blýsknout. Zkušenosti ukazují, že nezřídka se v nabízeném oblečení objevují i díla známých návrhářů nebo nikdy nenošené věci ještě s cenovkou. Při velkých výprodejích, o které v zahraničí není nouze, se běžně stává, že lidé bezhlavě nakupují šaty, které si stejně nikdy neoblečou. A tak, aby jim nezůstaly jen tak viset ve skříni, je pro ně vyměňovací večírek jedinečnou příležitostí, jak si za ně vybrat originální náhradu.

Hysterkám vstup zakázán

Mezi základní pravidla patří, že nikdo si věci nebere dříve, než se party oficiálně zahájí. Před začátkem je vyhrazená půlhodina až hodina na to, aby si mohl každý zájemce vystavené kousky prohlédnout a případně je i vyzkoušet. Platí také, že si můžete odnést více věcí, než kolik jste jich přinesly. Ovšem striktně zakázáno je ječet, škrábat, plivat a kousat ostatní účastnice, a to ani v případě, že vám právě vyfoukly vyhlédnutý model. Pokud se budete chovat hulvátsky, musíte počítat s tím, že vás hostitelé slušně, ale důrazně požádají, abyste večírek opustily. Jestliže se dvě nebo více dam nedokáže dohodnout, kdo si konkrétní šaty vybral jako první, zájemkyně si oděv postupně obléknou a předvedou se v něm všem hostům. Sporný kus pak připadne tomu, komu podle hlasování přihlížejících nejlépe padne. Oblečení, které se nerozebere, putuje obvykle do Armády spásy nebo na jinou charitu.

Vínečko a chlebíčky

Kromě klasických vyměňovacích večírků můžete okruh nabízených věcí trochu specializovat. Třeba jen na doplňky nebo drogerii či kosmetiku (neprošlou!), anebo můžete uspořádat svatební „hrabání“. Rozhodně, pokud takovou akci organizujete, nezapomeňte zajistit občerstvení, protože pěkné kousky se obyčejně rychle rozeberou a pak následuje nerušené štěbetání jako na jakémkoli jiném večírku.

Inspirace pro Česko

Kromě soukromých se díky rostoucí popularitě organizují i větší vyměňovací večírky, kde se sejde někdy i sto lidí, kteří se předtím nikdy neviděli. Například v restauraci Sheeben Chic v irském Dublinu se můžete každou sobotu odpoledne zúčastnit akce zvané Swap Idol. Za každý kousek přineseného oblečení dostanete repliku staré irské dvacetilibrové bankovky a za tyto „peníze“ pak můžete nakupovat nabízené svršky. Jedna ze zaměstnankyň restaurace k tomu dodává: „Bývá tu dost rušno. Evidentně je to dobře načasované. Lidé měli zřejmě ještě donedávna dost peněz a utráceli je třeba za oblečení, které na sebe pak ani nevzali. No a teď, když je recese, musí si utáhnout opasky.“ Vyměňují tu všichni. Od studentů, kterým je dobré každé euro, přes ženy v domácnosti až po manažerky místních firem, které potřebují častěji obměňovat šatník.