V Institutu absolvuji pětitýdenní kurz Master Pro A-Z, tudíž se mílovými kroky blížím do finále a pokud vše klapne, jak má, budu už za dva týdny držet v rukou vysněný certifikát o absolvování. Poslední dva týdny kurzu jsou nejnáročnější, na studenty jsou kladeny už opravdu vysoké nároky, inu posuďte sami.

Pondělí začalo hned pěkně zostra! Lektorkou byla velmi úspěšná make-up artistka Zuzana Machalová. Nechala nás lehce nahlédnout do své práce, ta se točí hlavně kolem líčení reklam, seriálů a filmů. Jde o velmi náročnou vizážistickou disciplínu. Tady jde nejen o um, ale také o psychickou a v neposlední řadě též fyzickou odolnost. Například u filmu je běžné, že pracovní den má dvanáct hodin. Zuzka nám prozradila, že se jí nedávno při práci na filmu stalo, že měla za tři pracovní dny sedmnáct hodin přesčasů! Snadno se tak dopočítáme k tomu, že jí na spánek zbývalo doslova pár hodin...

Co se líčení týče, žádá si právě film nejmenší zásah do vizáže herců. Točí se v HD kvalitě, make-up by tak byl velmi snadno patrný. Reklamy se točí už s větším množstvím líčidel, ovšem záleží na lokaci, denní době, historickém období atd. Seriály už

jsou o silné vrstvě make-upu, a to z prostého důvodu, točí se většinou v ateliéru pod umělým osvětlením. Nejsilnější krytí vyžadují moderátorky a samozřejmě též moderátoři, na které míří opravdu silné reflektory, je tedy nutné obličeji dodat barvu, kontury, zakrýt každý nedostatek. My jsme si vyzkoušeli televizní make-up, který následně kameraman pod světly natočil a my poté se Zuzkou probrali doslova každý tah štětce.

Druhý den čtvrtého týdne přišla na řadu zralá pleť se Simonou Bártovou. Každá pleť si žádá jiné zacházení, nejinak je tomu u stárnoucí pleti. Typické je, že dříve výrazná místa v obličeji světlají - jde o oči, obočí, rty, a naopak světlá místa tmavnou - oblast pod očima, kolem nosu, rtů a také hrana čelisti. Úkolem vizážisty je tedy tuto barevnou disharmonii vyrovnat. Plus samozřejmě je potřeba pleť správně připravit - hydratovat, odstranit odumřelé vrstvy kůže, přebytečné chloupky. Ani u zralé pleti není třeba se bát líčidel, je ale potřeba je volit s citem. Jinak se bude líčit padesátnice na svatbu dcery, jinak devadesátiletá babička na promoci pravnučky.

Ve středu nás čekal mužský make-up pod vedením Silvie Hadžiefendič. Pánové se samozřejmě masově nelíčí, my jsme se v kurzu zaměřili na takzvaný fashion make-up. Pod ruce se nám dostali chlapci z modelingové agentury, které bylo potřeba připravit na focení. To bylo zároveň naším prvním focením, ze kterého také po ukončení kurzu obdržíme profesionální fotografie.

Čtvrtek byl náročný, čekal nás totiž opravdu dlouhý den. Přes den v Institutu jsme se Zuzkou Machalovou probrali náležitosti módní přehlídky, natrénovali si týmovou spolupráci a některé techniky líčení a večer jsme se už vrhli do akce. Čekala nás totiž módní přehlídka se vším všudy! V pražském baru Alibi jsme dostali za úkol připravit přehlídku v pin-up stylu pro známou módní značku Lazy Eye, která se zaměřuje právě na módu padesátých let. Na starost jsme měli dvanáct modelek, které bylo třeba připravit se vším všudy, tedy make-up a vlasy. Byl to náročný den, ale přehlídka proběhla a to bylo nejdůležitější.

V pátek nás žádný odpočinek nečekal. S Filipem Novákem jsme se vrhli do extrémní formy make-upu. Takže jsme lepili flitry, přenášeli krajku na obličej, prolínali extravagantní barvy, různé textury, "hráli" si s pigmenty. A užili jsme si to!