Světová topmodelka stojí na prahu výročí, kdy žena jejího postavení a harmonie, v profesním i rodinném životě, může vykřiknout: Konečně čtyřicet! I když pozoruje, jak stárne, dělá si z toho legraci: "V plavkách už to není bůhvíco!", říká. Pořád má ale obdivuhodné míry: výšku 179 cm a 84-62-91. Podle úspěšnosti českých modelek ve světě patří do první desítky, a to je úctyhodný výkon. A její renomé v nadační činnosti je ve společnosti vnímáno velmi pozitivně. Tereza dokázala vybalancovat problémy, pozvolný start v modelingu a umí žít i pro jiné. Přezdívku „matka Tereza“ však osmítá slovy: "Ne, vůbec nejsem svatá!"

Obvyklý začátek s netradičním koncem

Vyrůstala v Ústí nad Labem a byla bílou vránou rodiny, když nedodělala vysokou. Pak prožila „obvyklý“ příběh na konkursu francouzské modelingové agentury (krátce před listopadovou revolucí v roce 1989), kam doprovázela svou kamarádku. Holky, které šly na pohovor, se hodně namalovaly, a tím zakryly přirozenou krásu. Na „západ“, do Paříže, odjela s Evou Herzigovou vlakem. Úplné začátky byly všelijaké, dneska až úsměvné, plné i malých triků, jak „přežít“, někdy Tereza spořádala v restauraci, než zmizela, celou ošatku chleba (podává se zdarma) a naučila se šikovně přeskočit vysoký turniket v metru. Díky nelehkým prvním letům si teď modelka víc váží úspěchu. Karta se konečně obrátila, když jí objevili lidé z agentury Viva, ohodnotili Terezu (i přes velký nos a nestandardní míry) jako zajímavý typ a začali ji prezentovat jako nový objev.

Cesta ke slávě

Tereza ví, co říká, když hodnotí své začátky slovy… „těžké, úspěch nepřichází ze dne na den. Nestačí jen sebevědomí, talent a hezký zevnějšek...“ Viva udělala s Terezou terno, ukázalo se to, když modelka udělala první cover, titulku na časopis Glamour. Najednou se na scéně objevila nádherná holka, s báječnou sametovou pletí, aristokratickou krásou. „Psal se rok 1991, svět se dozvěděl, kdo jsem,“ vzpomíná. A první přehlídku dělala hned pro Chanel! Karl Lagerfeld si ji několik sezón přímo hýčkal, byla podle designéra podobná egyptské zpěvačce Dalidě, jeho múze. Také ona měla „ohromný“ nos. Během své kariéry se Tereza prošla po všech přehlídkových molech – od Diora po Laurena.

Dělí se o bohatství…

V modelingu byla také od začátku 21. století „tváří“ designérky Kláry Nademlýnské, se kterou se zná už dvacet let, kdy Klára sama jako modelka předváděla. Tereza skvěle cítila její modely, uměla podtrhnout jejich drobnou recesi, nebo ironii. Naposledy nafotografovala sezónu jaro - léto 2010. Terezu si oblíbila mimo jiné kosmetické firma Oriflame, jejíž je tváří. Práci má pořád, i když jak říká „pro starší a pokročilé“ - je pro ni dnes svým způsobem zpestření a „dovolená". O modelce „na penzi“ není zatím vůbec řeč… A pak je tady charita, Tereza říká: „Pro mě nikdy život nebyl jen o modelingu a penězích. Aby mi dával smysl, musím dělat něco pro druhé, podělit se o úspěch o bohatství.“ Nadace Terezy Maxové pomáhá opuštěným a znevýhodněným dětem, které žijí v ústavech, náhradní rodinné péči či ohrožených rodinách. Do nadačního názvu vložila své jméno, a tím se stala její odpovědnost a závazek ještě větší… Nadace patří k uznávaným subjektům českého neziskového sektoru - za svou dosavadní činnost přerozdělila díky Terezině angažovanosti ke konci roku 2009 neskutečných 160 miliónů.

Po Tobiasovi přišla Mína

Na jaře roku 2000 se modelka provdala za předního dánského tenistu, Frederika Fetterleina a v září se jim narodil syn, Tobias Joshua Fetterlein. Manželství se ale pro opakované nevěry manžela rozpadlo. Dnes žije Tereza po boku svého přítele, pohledného tureckého podnikatele Buraka Oymena, se kterým má roční dceru Mínu. Modelka, která si dokázala vydobýt prestiž, má dva domovy, žije střídavě mezi Prahou a Monakem.

Tip KAFE.cz

Více se o činnosti Nadace Terezy Maxové dětem dozvíte na www.terezamaxovadetem.cz