Nedávný průzkum odhalil žebříček nejčastějších předmětů, které se skrývají v kabelkách českých žen. Mimochodem průměrná váha běžně zaplněné dámské kabelky se pohybuje kolem 3,4 kg. Jak my to jen děláme…

Diskutujte: Jakými nezbytnostmi zaplňujete svoji kabelku? Zvažte ji!

Peněženka

Když ke kovovým mincím přibyly v 10. století bankovky, bylo potřeba měšce a nejrůznější vaky ve tvaru ponožek nahradit vhodnějším pouzdrem. Zatímco v 19. století byla peněženka připínána k oděvu nebo byla přímo jeho součástí (např. jako opasek na peníze), dnes je šrajtofle samostatným, ostře hlídaným pokladem ve vašich rukou. Mezi nejpoužívanější patří kombinované modely s oddělenými místy pro mince, papírové peníze, doklady a karty. Tento fakt bohužel nahrává kapsářům, kteří tak získají „all in one”, a proto je lepší mít peníze vždy zvlášť.

Tip KAFE.cz:

Nejvíce obětí zlodějů peněženek je mezi ženami - i kvůli nepozornosti v obchodech, ve zkušebních kabinkách a u pokladen.

Klíče

Od té doby, co držíme sebe a svůj majetek pod zámkem, je pro nás tenhle cinkající svazek doslova klíčový. Osobitost mu dodáváme navlékáním talismanů, svítilen, karabinek, přívěsků na mince, otvíráků... Archeologické vykopávky v řeckých Thébách odkryly existenci zámků s klíči už v 3. století před naším letopočtem. A fascinující jsou doteď – zvlášť pro děti (možná právě proto, že si je tak úzkostlivě hlídáme). Spolehlivě také působí na psy, kteří jsou při jejich zvonění už nastoupeni u dveří a těší se ven. Klíč sice už nebývá odznakem důstojnosti a nenosí se na krku na zlatém řetězu, ale takový klíček k autu jako dárek dozajista potěší.

Tip KAFE.cz:

Také panikaříte, když nemůžete v tašce nahmatat klíče? Naučte se je dávat do extra kapsy nebo zvolte charakteristický přívěsek (např. hladký nebo naopak chlupatý).

Doklady

Občanský průkaz bere mládež v citlivém patnáctiletém věku jako velký krok k dospělosti, o čemž svědčí i stejnojmenný film Ondřeje Trojana. První povinná legitimace byla zavedena během německé okupace v roce 1939, kdy se průkazu přezdívalo „kennkarta” (poznávací karta). Kde jsou ty časy několikastránkového dokladu v červených, původně plátěných deskách, ze kterého se daly vyčíst informace o vzdělání, zaměstnavateli, rodičích i dětech? Moderní verze v podobě ID karty spatřila světlo světa až v roce 1993. Už nelze ohýbat a trhat listy, ale zase se často nevejde do běžně dostupných obalů na doklady.

Tip KAFE.cz:

Noste s sebou pouze doklady, které v daný čas potřebujete. V případě ztráty či krádeže vám odpadne zbytečné zařizování navíc.

Mobilní telefon

Vynález bezdrátového telefonu je oproti výše uvedeným čerstvá záležitost (konec 19. století), ale pokrok, kterým nepostradatelná krabička kontaktů prošla, je neuvěřitelný. Nejdřív byla prodávaná jako interní součást automobilů, později jako přenosný přístroj. Tehdejší „brikety” s anténou nahradili super štíhlí krasavci, takže když chlap zasune mobil do kapsy, nikoho to nepohorší. Trh myslí speciálně na ženy. Řady elegantních „véček”, telefonů v růžové barvě, posetých květinami či diamanty, neberou konce. A vyplácí se to. V Česku má zhruba 96 % domácností přístup nejméně k jednomu mobilnímu telefonu, což je nejvíc z celé Evropské unie!

Tip KAFE.cz:

Českým rekordmanem v rychlém psaní SMS se stala v roce 2009 žena, která naklepala zprávu o 160 znacích během 58 vteřin. Trumfnete ji?

Čtěte druhý díl za týden.