Ano, jak už asi správně tušíte, svatba má svá pravidla a některá se týkají i pozvaných hostů. Abychom to zjednodušili, tak si nejdříve prozradíme, v čem se rozhodně nehodí přijít. Jsou to jednoznačně šaty v bílé barvě a to i přesto, že se nevěsta v bílé nevdává a zvolí pro své šaty úplně jinou barvu (v takovém případě si nepořizujte šaty ani v této barvě).

Zkrátka, bílé šaty si na svatbu coby host neberte, jedinou výjimkou je ten případ, kdy si to nevěsta vyloženě přeje a to třeba z toho důvodu, že má celou svatbu laděnou do bílé a chce, aby i všichni přítomní byli v této barvě. Podle pověr by se dámy měly vyvarovat také modré barvy, která by mohla přivolat nevěstě modřiny, a perlám, ty zase přivolávají slzy. Dále pak určitě zapomeňte na džínové šortky, tílka, trička s logy nebo nápisy, sportovní boty…

V zásadě ale platí, že co si přeje nevěsta je svaté a mělo by se dodržovat.

Co se střihu a typu šatů týče, mějte na paměti, že svatba je společenská událost vyšší úrovně. Nepodceňujte tedy oblečení, ale ani to s jeho výběrem nepřehánějte, nesnažte se vybočovat, oblečení přizpůsobte místu konání obřadu, ročnímu období a tomu, co je případně uvedeno na pozvánce. Výstřih by měl být tak akorát hluboký, o délce sukně to platí stejně. Příliš sexy modely nejsou vhodné. Šaty bez rukávu si můžete obléci, pokud vám to věk dovolí, jen do kostela si paže a ramena určitě zahalte. Do kostela také patří i v parném létě silonky.

Část letních svateb spadá do kategorie “semi formal”, což znamená, že můžete sáhnout po šatech, kostýmku nebo separátních kouscích. Pokud by se obřad náhodou konal až po šesté hodině večerní, volte tmavší barvy, přes den se můžete ve výběru barev vyřádit. Většina svateb ale bude spíše casual, což je uvolněný styl. Hodí se tedy si obléci letní šaty jednoduchého střihu s potiskem nebo zavinovací šaty se světlejším vzorem a rukávy. Oblečení by mělo být pohodlné a ne příliš zdobné.

Kabelku si určitě vezměte společenskou, ne tu, kterou taháte každý den do práce. Šperky mohou být výrazné, zvláště letní měsíce k tomu přímo vybízí.

Pokud vám ze všech těch pravidel a doporučení jde hlava kolem, podívejte se do galerie, najdete v ní mnoho konkrétních typů na to, v čem jít na svatbu.