Zoufáte si, že nemáte nic na sebe? Že jako žena neumíte svým stylem oblékání přitáhnout dostatečnou pozornost? Nebo jste třeba na mateřské dovolené a šperky odkládáte do nejhlubších přihrádek s tím, že je příštích pár let stejně nebudete potřebovat? Ať již zkrátka za oblečení a doplňky utrácíte jmění, nebo spíše obracíte každou korunu, vězte, že do několika šperků se vyplatí investovat.

Protože krása nezřídka spočívá právě v maličkostech. To může potvrdit i modelka a moderátorka Diana Kobzanová, která je již delší dobu reklamní tváří internetového klenotnictví Sperky.cz. Sama prý dnes již bez šperků téměř nevychází a vždy zvažuje, nakolik daný klenot ladí se zvoleným outfitem. Ostatně, elegantní hodinky, slušivé náušnice či originální prstýnek bývají častým a vděčným dárkem ke každé slavnostní příležitosti.

Ozdoba každodennosti

Výběr šperků coby módního doplňku ve všední den samozřejmě souvisí s typem profese a dalšími běžnými činnostmi. Pro bankovní úřednice nebo lékářky jsou módní trendy prakticky pasé, dovolena je klasika ve stylu drobných náušnic “pecek” či jemných kroužků. Ruce většinou zdobí maximálně dva nenápadné prstýnky, často včetně snubního.

  • Současnost je nakloněna spíše větším a výrazným šperkům geometrických tvarů.
  • V kurzu jsou masivní prsteny, dlouhé řetězy, široké náramky nebo motivy zvířátek na brožích, zvláště jeleni, sovy a motýli.

Cena zlata za poslední měsíce vzrostla o několik desítek procent, tím pádem vzrostla i cena zlatých šperků. Výrobci se tedy rozhodli pro ne zcela tradiční způsob řešení, a to nahradit bílé zlato a zasadit brilianty do stříbra, aby tím snížili cenu šperků.

  • Stále populárnější je však i chirurgická ocel, jež hraje prim hned v několika ohledech: je hypoalergenní, snadno se udržuje, neboť neoxiduje, je otěruvzdorná a navíc cenově dostupná.
  • Ryze módní alternativou jsou ekologické materiály: designéři přicházejí s návrhy šperků z plastu, pneumatik aut, betonu a dalších průmyslových zbytků.
  • Popularitě se těší rovněž náušnice a přívěsky s různě barevnými krystalky značky Swarovski, nebo repliky starožitných šperků.

Nebojte se bižu

Bižuterie už dávno není jen synonymem laciných ozdob z poutí. Specializované prodejny dnes nabízejí nepřeberné množství doplňků od čelenek, sponek, přes náušnice, brože, náramky až ke kabelkám, a mnohdy působí opravdu luxusně.

  • Stálicemi v barvách jsou růžová, modrá či jantarově hnědá.
  • Mezi tvary dominují květy a disky, již několik letních sezon se ženy zdobí take ve stylu safari, charakteristického dřevěnými prvky.

Čas na vedlejší koleji

Dávno pryč jsou doby, kdy každý z nás byl majitelem jediných hodinek. Zatímco ve světě byly zárukou kvality hodinky švýcarské výroby – a stále jsou – naše starší generace byla po několik desítek let věrna značce Prim. Ta mimochodem zažila svůj comeback a dnes představuje kolekci klasických, elegantních a nadčasových hodinek. Zcela běžné je však dnes střídat hned více hodinek v závislosti na aktuálním outfitu a příležitosti. Časomíra přestává být tím jediným a hlavním atributem hodinek, neboť nám ji poskytují mobilní telefony a počítače. Hodinky jsou zkrátka čím dál vice především módním doplňkem a šperkem.

V dámských modelech hodinek převládá decentnost a elegance. Mezi nejlépe prodávané na internetových klenotnictvích patří hodinky v bílém provedení, žádané jsou rovněž hodinky s ozdobnými prvky malých diamantů, perliček, bílého achátu a jaspisu. V pánských kolekcích hodinek je zastoupeno více stylů, od klasických amerických tvarů až po elegantní hodinky ve sportovním vzhledu z ušlechtilé oceli nebo titanu. Chcete-li mít něco extra, zapomeňte na klasické náramkové hodinky a pořiďte si hodinky s ciferníkem na řetízku nebo prstýnku.

Jen pro ten dnešní den...

Svatby, promoce či plesy si zaslouží šperk pro slavnostní příležitost. U snubních prstýnků již delší dobu neplatí, že novomanželé navlékají stejné prstýnky, jen v odlišné velikosti. Častou variantou je prstýnek s drahým kamenen u nevěsty a jednodušší varianta v podobě kroužku u ženicha.

Milovnice plesové sezony zůstávají věrné perlám v různě barevném provedení. Doporučené jsou dále sety visacích náušnic s náhrdelníkem. Neobejdete-li se bez hodinek, pak určitě sáhněte po sofistikovanějších a elegantních modelech, jež barevně ani stylově “netlučou” s celkovým outfitem.

Tip KAFE.cz

Jak vybrat správný šperk

  • Sledovat módní trendy nikdy není na škodu, ne vždy se ale hodí právě pro vás. Stejně jako při výběru kalhot či večerních šatů, i při volbě šperku je dobré řídit se několika pravidly:
  • Ženy s kulatým tvarem obličejem by se měly vyvarovat kroužkovým náušnicím a volit spíše visací, u žen s oválným obličejem platí opak.
  • Šperky si vybírejte i podle barvy vlasů a pleti. Světlé typy oživí náušnice s tmavým nebo vícebarevným kamínkem. U tmavších typů vypadají lépe zase náušnice s bílým nebo světlým kamínkem nebo masivnější náušnice bez kamínku. Obecně lze také říci, že čím delší vlasy, tím lze volit i větší náušnice.
  • Pro ženy s útlým zápěstím jsou vhodné hodinky se čtvercovým ciferníkem. Menší tvary budou více slušet ženám se silnějším zápěstím a naopak.
  • Neméně podstatným kritériem výběru je rovněž věk a povahové založení každé z nás.