Diskutujte: Sledujete předávání Oscarů a obdivujete krásné toalety filmových hvězd?

Mohlo by vás zajímat: V šatníku u Jennifer Aniston nebo Světová módní ikona: Nicole Kidman

Sázky na návrháře

Je zajímavé sledovat, jak zvučná jména módních návrhářských značek a jmen mění svou valutu během víc než osmdesáti uplynulých ročníků Oscara: hlavní role si střídají především salony s hýčkanou etiketou vysoké krejčoviny se známkou haute couture. Kromě nádherného kuponu staví materiály na ruční práci vyšívaček a třpytných efektech po našití tisíců korálků. I na detaily róby dohlíží samozřejmě osobně designér, protože ví, že každý centimetr, který obleče na sošné tělo hvězdy, jen zvyší jeho přestiž. Oscaři jsou mimo jiné senzační reklamou. Celebrity jsou totiž „modelky“ nad jiné ceněné.

K celé image hvězdy patří pravé nebo zapůjčené honosné šperky, boty Manolo Blahnik nebo Jimmy Choo, líčení a účesy (letos dominovaly výčesy či velké vlny ve stylu retro)…

Zatímco v minulém ročníku se sálem nesla jména Valentino, Vera Wang nebo Rodarte, letos si hned několik hvězd zvolilo libanonské tvůrce – v kursu velmi stoupají jména Elie Saab nebo Zuhair Murad, znalí všech tradičních tajů rukodělné práce (Jennifer Lopez jako by se mezi modely nemohla rozhodnout, nakonec se během večera raději převlékla). Nechyběly ani další značky Versace, Dior, Gucci, Zac Posen nebo Lanvin. Nejoceňovanější róbou se ovšem překvapivě staly červené šaty pro rusovlasou herečku Emmu Stone, která zazářila ve filmu Černobílý svět. O téhle poměrně nové tváři v portfoliu Hollywoodu ještě uslyšíme. A o módní návrhářce Giambattistě Valli samozřejmě také…

Oscara za image získává…

Už na proslulém večírku po udílení Oscarových zlatých sošek, pořádaném časopisem Vanity Fair, bylo pro módní policii jasno, kdo uspěl v nekompromisních pohledech módních novinářek.

Společenské rubriky se plnily odbornými posudky na téma oscarový styl. V našem hodnocení jsme zvolili pro snazší oddělení jednotlivých modelů jako primární kritérium barvu. Dalo by se s nadsázkou říct, že modely využily ponejvíc tak vděčné, věčné trojhvězdí červená, bílá a černá. Ve střihu se stalo jasným vítězem kreativní řasení, sklady, díky jim se každý z modelů stal bájným unikátem.

Bílá

Bílou, hollywoodský evergreen už od třicátých let minulého století, si zvolila něžná Gwyneth Paltrow (návrhář Tom Ford), s asymetrickým živůtkem a „pláštíkem“, stejně jako Cameron Diaz, její pudrový korzetový model se sukní s lurexem zdobenými volány (Gucci Premiere). Mila Jovovich s jedním odhaleným ramenem využila na své bělostné, náročně zdobené róbě umu Elieho Saaba, herečka Rooney Mara (nominována na Oscara za roli ve filmovém hitu Muži, kteří nenávidí ženy) si oblékla k temnému, přísně geometrickému účesu nádhernou kreaci Riccarda Tisciho z Givenchy.

Za mimořádný model v bělostném považujeme první z převleků Zuhaira Murada z Libanonu, stvořený pro Jennifer Lopez. Nádherně dokáže modelovat prvotřídní „pozadí“ i popředí filmové hvězdy. Ještě hlubší dekolt si Lopez dovolila na večírku, a to v blyštivém červeném modelu od stejného návrháře. K bílým zázrakům bychom ještě přiřadili bílozelené pošité šaty Bérenice Bejo (model Elieho Saaba), argentinské herečky, nominované za vedlejší roli v černobílém retrofilmu Umělec. Vzhledem k jejímu skvělému výkonu i okolnosti, že má za manžela režiséra Michela Hazanaviciuse, který se podepsal pod Umělce, o jménu Bejo brzy uslyšíme…

Bíločerná

Bíločernou variantu zvolila na svých šatech Sandra Bullock (Marchesa). Její postava, dekorativně předělená vysokým zlatým zdobením v pase, se ještě zvýšila efektním „koňským“ ohonem, v černé se po červeném koberci promenovala Angelina Jolie, kterou váže velké přátelství s Donatellou Versace… Extrémně vysoký rozparek na černém modelu filmové hvězdy byl jistě nejčastěji hledaným místem desítek fotografů.

Ve škále barev snad ještě chybí ocelově modrý model od Giorgie Armaniho pro Penélope Cruz nebo model v barvě mořské hladiny od Zaca Posena na skvělé herečce Glenn Close, nominované za mužskou roli Alberta Nobbse!

Červená

A v neposlední řadě je tu červená. Blýskla se v nich herečka Michelle Williamson – objevila se v korálovém pouzdrovém modelu s bohatou sukní od dalšího z designérských es Louise Vuittona. Herečka byla nominována na Oscara za ztvárnění módní ikony „MM“ ve filmu Můj týden s Marilyn. Emma Stone (model Giambattista Valli) zase vítězila cudnou odhaleností, její kreace byla rafinovaná střihem, vypadala neuvěřitelně žensky... A její červená přímo svítila. Natalie Portman, v minulém roce vítězka, která tehdy neskrývala své těhotenství ve fialové róbě – se pro tentokrát prezentovala v puntíkovaném korzetu s dlouhou sukní (model byl zapůjčený z přehlídky z roku 1954, vytvořený samotným mistrem Christianem Diorem).

Dokonalí vítězové

Zcela mimo soutěž byl na letošních Oscarech model vítězné herečky v hlavní roli, Meryl Streep, která získala svého třetího Oscara za ztvárnění jedné z prvních žen, které se prosadily ve vysoké politice, anglické Železné lady. Podobně jako pro druhého Oscara (za roli ve filmu Sophiana volba, 1983) si pro cenu došla ve zlatě zářícím modelu. Zlatá se po třech desítkách let dostala na vrchol v módní barevnici. Dlouhé třpytivé šaty přepásané páskem z kroužků byly střihově dokonale promyšlené, ukončené nařaseným zavinovacím horním dílem (Lanvin). Herečka je doplnila jemným líčením a jednoduchým drdolem. Na nohy obula střevíčky od Salvatora Ferragama, které nosívala i hvězdná Monroe. Hned na začátku letošního roku se dostala tvář stálice na filmovém nebi, Meryl Streep, nečekaně na prestižní obálku módní bible Vogue, kam tuto nejstarší covergirl v dějinách módního časopisu předvídavě umístila šéfka časopisu Anna Wintour.

K dámským superróbám jen přidáme jako bonus herce Jeana Dujardina, který získal jako Francouz vůbec prvního Oscara pro svou zemi v hlavní mužské kategorii za němou roli George Valentina. Hercův perfektní oblek pokulhával za nádhernou, tvárnou tváří, která svůj půvab zdědila po věčných švihácích filmového plátna Valentina nebo Gableho.

Tipy Kafe.cz:

Také vy se v lecčems od oscarové módy můžete inspirovat! Třeba v zásadě, že méně je více, že všechno musí skvěle sednout, od prádla po natažené punčochy a lesknoucí se boty.

Nemusíte mít dlouhou róbu, bude vám to slušet i v krátké variantě, doporučuje se řasení, černou, bílou nebo červenou – ve které skutečně zazáříte. A exkluzivní šperky prostě zaměníte za zajímavou bižuterii.