Vysoké podpatky mají své pro a proti. V jejich prospěch hraje rovné postavení, zpevněná lýtka, pozvednutý zadek, prodloužená silueta a obdivné pohledy mužů, proti se staví bolest, puchýře, zborcená klenba a vysoké riziko úrazu. Ani chodníky z dlažebních kostek a praskliny a nerovnosti na silnici moc nepomáhají.

Čas od času

Na ples, svatbu, pohovor nebo výročí jsou tou nejlepší volbou, ale na běžné nošení se jich vzdejte. Nenechte se zmást a zmanipulovat seriály typu Sex ve městě nebo Gossip Girls, kde ženy celé dny pobíhají po městě v jehlách, usmívají se a bez problémů doběhnou taxík. Málokterá z vás má na to, aby si kupovala boty s koženou stélkou (ne jen vnější část). I sama královna jehel Sarah Jessica Parker si po skončení kultovního seriálu stěžovala na výběr bot, ne všechny modely totiž byly od Manola.

Nároky

Nedáte-li na ně ale i tak dopustit, slevte z nároků na výšku a pohybujte se do 5 centimetrů. Výrazně tak snížíte zátěž chodidla a alespoň dočasně se vyvarujete plochým chodidlům a vybočeným palcům. Nebo snad chcete při každém kroku cítit bolest a křupnutí? Krása je skutečná jen tehdy, ukrývá-li se ve zdravém těle.

V galerii je výběr těch, kteří pro krásu skutečně trpí. A my trpíme pohledem na jejich zničená chodidla.