Diskutujte: Jaký nejlepší úlovek máte ze sekáče?

Podzimní trendy se redaktorky Jana a Katka vydaly vybírat a fotografovat do second-handu Ivety Hruškové v Brandýse nad Labem. Zrovna tento second-hand připomíná butik – klasickým „hrabárnám“, které se u nás objevovaly, když byl tenhle druh podnikání v plenkách, se nepodobá.
Zvolené modely přece jen něco stojí, leckde seženete i věci ještě mnohem levnější. Pak ale musíte počítat třeba i s tím, že nebudou čisté a vyžehlené na ramínkách. Některé provozovny dokonce nabízejí předem napytlované zboží a nákup je v podstatě loterie.

Jak jsem se v modelu cítila:

Katka: V civilu se oblékám spíš konzervativně, takže rudé šaty, kabelka s hadím vzorem a lodičky byly pro mě nejprve trochu silný kafe (a poznámka Jany, že to bude něco pro fetišisty, mě moc neuklidnila). Každopádně po chvíli jsem se v sexy outfitu „zabydlela“ a zejména šaty z úpletu si zamilovala. U černého kabátku se mi zalíbily hlavně velké knoflíky a kulatý límec.
Myslím, že v tomto modelu bych mohla obratem nastoupit jako sekretářka nějakého velkého šéfa, který by mi říkal Katuško a za dobrou kávu mě vždy poplácal po pozadí. :-))

Jana: Musím říct, že tenhle model mi ze všech tří, které jsem měla ten den na sobě, vyhovoval nejvíc. Možná tím, že jsem si oblékla důvěrně známou sukni (viz box: Ze second-handu na Hrad). Také mi ale vyhovovalo černé přiléhavé tričko. Pokud bych si zrovna týden před focením jedno takové nekoupila, rovnou bych si ho odnesla. Heboučký měkoučký svetr na supermoderní zavazování se ke mně doslova přilísal. Vem si mě, prosím... Postarej se o mě... Tak co jsem mohla dělat, že?:-))

To jsem přehnala, napadlo mě, když jsem si předloni na podzim ve Zlaté uličce cestou na Hrad přidržovala lem sukně a stoupala vzhůru. Co když se to pozná? Sebevědomí spadlo o pár schůdečků níž. Vyrazila jsem totiž na rozhovor s první dámou republiky paní Livií Klausovou v sukni ze second-handu. A najednou jsem dostala strach, jestli to není poznat.
Tu sukni jsem objevila v second-handu v pražské Palackého ulici. Vypadala nenápadně a elegantně zároveň. Kolem boků mi velkoryse ubrala pár kilo, padla jako ulitá a měkce splývala až téměř ke kotníkům. Přišla jsem kvůli ní o pět minut pozdě na rozhovor s herečkou Danou Batulkovou (paní Dano, dodatečně se ještě jednou omlouvám). Ale byl to prostě takový ten kousek, který musíte mít.
Později jsem poprosila svou švadlenu, aby na něj přišila tylový rantlíček. A stal se zázrak. Obyčejná sukně ze second-handu se stala hitem mého šatníku (čert to vem, že si ten rantlíček občas přišlápnu cestou ze schodů). Obdivoval ji už kdekdo. Sestry, kamarádky, bývalá šéfová, současná šéfová, kolegyně... Rivalky po ní závistivě louply okem. Proto jsem si ji instinktivně oblékla, když přišlo pozvání z Hradu na exkluzivní rozhovor.
Naštěstí mi ji pochválily i dvě britské turistky, které jsem potkala v té Zlaté uličce. „Nice skirt,“ utrousila jedna z nich přejícně a ve mně srdce žuchlo úlevou. Tak snad se to přece jen nepozná, zadoufala jsem a o dvě hodiny později sklidila na Hradě od sympatické první dámy republiky ještě mnohem cennější pochvalu. Za připravené otázky:-)
Vaše Divizna v horkým kafi.cz

10 zlatých pravidel při výběru second-handu:

  1. Jakmile je cítit klasický „odér“, otočte se a odejděte. Ani velmi levné zboží by nemělo zapáchat špínou.
  2. Nenakupujte nikde, kde nabízejí poškozené věci.
  3. Pokud se vám příčí zboží po někom, vyžádejte si asistenci provozovatelky. Poproste ji, aby vám nabídla výhradně zboží s originálními visačkami – pochází pravděpodobně ze zahraničního (nejčastěji britského trhu), kde se neprodalo.
  4. Nevzdávejte se. Pokud nenarazíte na vyhovující second-hand napoprvé, podívejte se také jinam, nebo se zeptejte kamarádek na dobrý tip.
  5. Second-hand by měl být registrován jako firma v obchodním rejstříku.
  6. Zeptejte se, jestli a jakým způsobem můžete případně zboží reklamovat.
  7. Zkuste smlouvat. Kde jinde?
  8. Nepořizujte si v second-handu spodní prádlo, pokud nemáte 100% jistotu, že je opravdu nové.
  9. Udělejte si čas. Najít tu správno věc někdy není vůbec snadné.
  10. Všechny věci, které si odnesete, vyperte nebo nechte vyčistit (kromě doplňků, jako jsou některé kabelky a pásky). Když už jste si pořídila boty, vystříkejte je antibakteriálním přípravkem, nechte vyschnout a proces ještě jednou opakujte.

V dalším díle najdete: Naše soukromé tipy, kam zajít a jak nejlépe uspět při "lovu" + další dva trendy modely pro vaši inspiraci.

(již příští čtvrtek)

Za skvělou spolupráci děkujeme: Second-handu LAND paní majitelky Ivety Hruškové, U Hřbitova 17, Brandýs nad Labem

Za zapůjčení bot děkujeme obuvi Baťa