Diskutujte: Kam jinam chodíte nakupovat levné oblečení než do second-handů? Jaké máte tipy na slevy v obchodech nebo na internetu?

Protože nákup v second-handu je nefalšovaný „lov“, chce to mít své teritorium, ve kterém se vyznáte a víte, co očekávat. Což samozřejmě nevylučuje občas se vydat do neznámých končin třeba na základě tipu kamarádky. Jana i Katka mají své oblíbené sekáče, ze kterých si domů odnášejí zajímavé kousky nejen pro sebe, ale v případě dvojnásobné maminky Jany i pro malé kluky-sportovce.

Jak jsem se v modelu cítila:

Jana: „Popravdě řečeno, trochu mě zarazilo, když stylistka Adéla Čiháková vytáhla z hromady nachystaných věcí modro-zlaté šaty. Vzdáleně mi totiž vzorem připomněly blůzku, ve které babička vyrazila před dvaceti lety do divadla na natáčení pořadu Televarieté. Zaváhala jsem, jestli nejsou staromódní. Jenže zároveň vím, že zlatá bude v letošní sezoně podzim-zima patřit k hitům, což o úpletech platí dvojnásob. Nakonec se ukázalo, že když budu mít dostatek odvahy vzít si ke kratičkým šatům jen kvalitní černé silné punčocháče, o nemoderním vzhledu nemůže být vůbec řeč. Luxusní značkový kabátek se líbil všem kolem mě, jen já prostě tmavomodrou nenosím a sama bych ho bývala nechala bez povšimnutí.“

  • Second-handy, kam nejčastěji chodím: Určitě do Secondstreet na Jugoslávské ulici v Praze. Tedy naštěstí ho nemám moc po ruce, protože fakt nevím, jak by to potom dopadlo s mým rozpočtem. Stačí ovšem, abych měla naplánovaný nějaký rozhovor s herečkou z Vinohradského divadla (obvyklým místem setkání je divadelní kavárna na Náměstí míru, vzdálená od tohoto second-handu jen asi 300 metrů) a už vím, že je se mnou „zle“. Kromě věcí z druhé ruky tady prodávají spoustu outletového zboží s originálními visačkami za zlomek ceny. Pro děti jsem vždycky skvěle nakoupila v second-handu Sluníčko v Mladé Boleslavi naproti Perlexu, který patří paní Janě Doležalové. Je to tam voňavé, krásně čisté a paní Doležalová dbá především na to, aby kromě některých nových věcí nabízela jen kvalitní a zcela bezkazové zboží z druhé ruky. Pořídila jsem tady i dva kočárky a spoustu užitečných věcí pro děti. Například pro brusle nikam jinam nechodím. Kluci jsou z nich za sezonu venku, tak mi přijde zbytečné kupovat nové drahé zboží.
  • Jaké procento z mého šatníku jsou věci z druhé ruky: odhaduji tak 20 %. Většinou jsou to „vršky“. Topy, trička, svetříky, vestičky... To je moje.
  • Co se mi v sekáči špatně shání: Určitě kalhoty. Měřím 181 centimetrů, to není úplně standardní a věcí je v sekáčích méně.
  • Co bych si v second-handu nikdy nepořídila: Spodní prádlo a boty, které by nebyly nové. Nikdy bych si nezkusila ani nic na hlavu, to nějak nemůžu a ani se nesnažím překonat. Přestože uznávám, že i klobouk, který si zkouším v obchodě, mohl mít před chvílí na hlavě někdo s breberkami...
  • Kdy chodím do second-handů: Když je do nejbližších velkých sezonních slev v obchodech ještě daleko a „depka“ z nějakého pracovního úkolu nebezpečně blízko. Případně když se potřebuji odměnit.
  • Jak často odcházím s prázdnou: Stane se to ve chvíli, kdy neodhadnu vlastní náladu, a přesto vstoupím. Někdy se mi zkrátka zdá, že absolutně nic vhodného nevidím, ale vím, že kdybych tam zavítala třeba druhý den, mohlo by to být úplně jinak.
  • 5 mých TOP kousků ze sekáče: sukně s tylovým kanýrkem (viz 2. díl tohoto seriálu) * šifonová halenka se stříbrnými flitry * růžový manžestrový kostým * chlupatá vestička ve farmářském stylu * sportovní kočárek, který můj syn Ládík nezničil ani vytrvalým hopsáním na kšírách (na rozdíl od nového kočárku, ve kterém jezdil předtím).

Jak jsem se v modelu cítila:

Katka: Tenhle model byl mým favoritem od začátku a líbí se mi ještě víc, když ho teď vidím na fotce. Fialového kabátku na zapínací „olivky“ jsem si všimla na figuríně hned po příchodu a šedé triko s originální ilustrací mi připadalo snivé, jako podzimní zamlžené ráno. Jezdecké kalhoty jsem na sebe sice soukala téměř vleže a za odborné asistence, ale ve výsledku se mi staly druhou kůží, která ke všemu hřála a vytvarovala mé pozadí i nohy do velmi uspokojivého tvaru. Baret byl nejprve poněkud kontroverzním prvkem, který mě ale přes prvotní hysterii, že tyto pokrývky nosí na hlavách jen řezníci, Pat s Matem a důchodci, přeci jen nadchnul. Takže, pokud chcete vypadat a cítit se o 10 let mladší, oblečte se jako já! :-)

  • Second-handy, kam nejčastěji chodím: Jak už bylo řečeno, mým rájem je sekáč kamarádky Ivety v domovském Brandýse. Tenhle obchůdek se také velmi často stává cílem návštěv mých pražských kolegyň a kamarádek, které sem beru na nákupy. Oceňuji, že zboží je tu vystaveno přehledně, vše je v perfektním stavu, mnohdy zcela nové a „ovisačkované“. Majitelka umí skvěle poradit a vždy mě obratem zahrne "bonbónky", přesně, podle mého vkusu a velikosti. V Brandýse mám pak ještě jeden oblíbený second-hand, na Pražské ulici, kam ráda sem tam zajdu. Tyhle sekáče patří rozhodně mezi ty lepší, ale přiznám se, že v touze po originálních úlovcích jsme s kamarádkou Luckou zavítaly i do skutečných hrabáren - třeba do Zlatníků. Byla to zábava, přehrabovat se v kopcích šatstva skrývajících třeba leopardí halenu a´la 80. léta s molitanovými vycpávkami v ramenou. Prostě ten pocit, že nevíte, na co narazíte, to je něco! Dokonce jsme uvažovaly, že si koupíme celý ten obří napěchovaný pytel a zvrhneme ho na zahradě. Naše plány ale zhatilo to, že ani jedna neřídíme (a nevlastníme) náklaďák a naši muži se na této akci odmítli podílet. :-)
  • Jaké procento z mého šatníku jsou věci z druhé ruky: Myslím, že to bude tak 30 % (někdy je to víc, někdy míň – můj šatník je totiž hodně proměnlivý). Ráda si tu kupuji džíny, halenky, topy, svetříky, šaty a všemožné zajímavé doplňky.
  • Co se mi v sekáči špatně shání: Většinou nechodím do obchodu s konkrétním požadavkem. Když mě něco zaujme, pořídím si to. Mé kupy jsou velmi rozličné. :-)
  • Co bych si v second-handu nikdy nepořídila: Stejně jako Jana bych nešla do spodního prádla a bot. I když: několik nových visačkami a originálním balením opatřených podprsenek jsem tu pokoupila, stejně jako jsem neodolala líbezným lodičkám Pepe jeans za mizivou cenu.
  • Kdy chodím do second-handů: Když mám tu správnou náladu a čas zahrabat se tam na pár hodin.
  • Jak často odcházím s prázdnou: To se mi stává málokdy a je to většinou právě proto, že ten den nejsem naladěná na nakupovací vlnu (a to je u mě stav věru výjimečný) :-)
  • 5 mých TOP kousků ze sekáče: malá černá kabelka, jako ze žurnálu * tmavomodré džíny, které nosím už víc než pět let a jako zázrakem na to vůbec nevypadají * tričko Diesel s hlubokým rafinovaným výstřihem vpředu i vzadu * nostalgická bílá košile „z babičiny truhly“ * hnědé zavinovací šaty.

Za skvělou spolupráci děkujeme: Second-handu LAND paní majitelky Ivety Hruškové, U Hřbitova 17, Brandýs nad Labem

Za zapůjčení bot děkujeme obuvi Baťa