Brýle, klobouček, správné krémy, boty do vody a písku, pareo, šperky, velkou tašku přes rameno a malou peněženku s pár drobnými „na kafe“. Vlastní výbava začíná být pořádně náročná na přípravu…

Historické šoky v odhalení ženských křivek

Jak vypadal charakter koupacích obleků před sto lety a co k němu patřilo? Cudné koupací trikoty tehdy doplňovala krátká sukénka, ale dámy tehdy trávily více času na břehu než ve vodě. Především v mořských lázních dámy nutně musely mít celou sadu věcí: sandály, koupací plášť, blejzr, japonský slunečník v barvě šatů, kabelku na karty, hřeben, krém pro rychlé zhnědnutí nebo pilníček…

O deset let později, ve sport milujících letech třicátých, už bylo všechno daleko víc odhalené, jednodílným plavkám konkurovaly modely dvoudílné. A krátce po konci druhé světové války se dostala na světlo světa – po přehlídce v pařížských lázních Molitor, kde pózovaly Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Raquel Welch a Ursula Anderson – šokující novinka, bikiny.

Tip KAFE.cz

Raquel Welch, Sophia Loren a Brigitte Bardot: Jak stárnou filmové sexsymboly?

Oblíbené bikiny

Jejich tvůrcem se stal Louis Réard, profesí strojní inženýr. Monokiny, plavky bez vrchního dílu, které Rudi Gernreich představil v roce 1964, se nikdy podobné obliby jako bikiny nedočkaly. Světoví návrháři představili u příležitosti 60. výročí bikin na Floridě novou kolekci, kromě nových střihů a barev od desítek renomovaných značek nabídla novinku, další technologickou novinku. Společnost Invista totiž vyvinula velmi odolné vlákno Xtra Life Lycra®, která nabízí až 10krát vyšší odolnost plavek proti chlóru ve srovnání s běžnými elastany.

Plavky pro letošní léto

Dívkám i ženám se letos v létě líbí plavky dvoudílné i jednodílné, „in“ jsou také tankini (top s kalhotkami). Zajímavé a často nečekané průstřihy se objevují na jednodílných modelech. Plavečkové bikiny, miniauturní i větší, tentokrát především v námořnickém duchu a tradiční červenomodrobílé kombinaci – zdobí ozdobné vázačky po stranách kalhotek. Z barev se dál asi nejvíc líbí modrá a tyrkysová – barvy moře a vody, které se tak nádherně odráží ve vlnách.

Pareo (velký šátek) se zajímavým potiskem je jen jednou možností, jak vybrané plavky doplnit, další je šifonová lehká tunika, která se tak lehce stáhne, na dekoltu ji totiž doplní šněrování, mnohdy se u légy objeví bohatá výšivka. Znovu se skvěle uplatňuje žabičkování, které umožňuje snadno (vytažením nad prsa) změnit delší sukni, zakončenou nažabičkovanou bordurou – v lehké plážové šaty. Bez konce je variabilnost květinové nádhery. A muži? Mezi letošními kreacemi se najdou pánské plavky klasického střihu nebo šortkové, se stahující šňůrkou nebo pohodlnou gumou v pase.

Plážová hitparáda:

  • Efektní detaily: plizování, peříčka, ramínka s variabilním zavazováním, bikiny s kosticemi i bez… Na jednodílných plavkách se objevují fotopotisky, i graffiti a také obrázky s exotickými tisky zvířat a květenou
  • Vzory: „zebra“ v jiné než černobílé barevnosti, pruhy, hvězdy, puntíky a batika
  • Střihy: nižší i hodně vykrojená nohavička, vzorem propojený komplet plážových šatů (parea) a plavek. Hluboký dekolt u plavek jednodílných. Horní díl jako bandó, jen naaranžovaný pruh látky (přes prsa).
  • Další věci do plážové tašky: plážové šaty, tunika, žabky, tenisky (espadrily), šátek, kosmetická taška, osuška. A také teleskopické hole, kraťasy, sportovní atletická trička, sluneční brýle. Chybět nesmí kvalitní ochranný krém na slunění – a po slunění. Letní outfit můžete doplnit také o bižuterii.

Tipy Kafe.cz:

  • Plavky na slunění by neměly mít střihově příliš složitý tvar, na vašem opáleném těle se všechny detaily obtisknou. Plavky na plavání a slunění měňte! Především pro večerní letní oblečení (špagetový top) je výsledek zcela nevhodný.
  • Využijte dostupnosti i jisté originálnosti při možnosti nákupu různého horního a spodního dílu. Kromě komfortu, že budete mít v tašce druhé kalhotky, abyste neseděla v mokrém, budete také pokaždé jiná!

Pamatujte, že slunce je váš (ne)přítel!