U dvora

Perly evokují dojem luxusu a elegance. Není se tedy čemu divit, že právě dámy z vyšší společnosti si je oblíbily. Královna Alžběta II. na ně nedá dopustit. I když její pověstné kostýmky hrají všemi barvami a často připomínají sadu zvýrazňovačů, perly chybí málokdy. Jemný doplněk kolem krku neruší, ale příjemně ladí a dotahuje outfit k dokonalosti. Panovnice se drží klasiky a jen občas doplní náhrdelník jednoduchými náušnicemi, ale u dvora je možné vidět mnohem extravagantnější perlové kreace.

Vévodkyně z Cornwallu nosí s oblibou víceřadý náhrdelník s výrazným kamenem vepředu, který svou barvou ladí ke zbytku kostýmu. Podobný nosila její předchůdkyně. Ale princezna Diana se ho nebála dát víc na odiv, svléknout bolerko a ukázat se s odhalenými rameny. I když z úcty k památce k první manželce prince Charlese neužívá Camilla titul "princezna z Walesu", na který má nárok, v módě ji následuje velice ráda. Kouzlu perlových náušnic občas neodolá ani vévodkyně Kate.

V Hollywoodu

Co neprošlo Hollywoodem.. jako by nemělo právo na špetku slávy. Perly se drží už několik desetiletí a hodně hereckých ikon si je přivlastnilo a povýšilo na post elegance nebo sex-appealu. Coco Chanel, Audrey Hepburn, Judy Garland i božská Marilyn Monroe se s nimi praly po svém. I když dnešní dobou zmítá extravagance, perly jsou příjemným zpestřením a hodí se nejen k umírněnému stylu. S oblibou je nosí Helen Mirren, Cate Blanchett, Sandra Bullock i Sarah Jessica Parker.

Někdy je krok zpátky tím nejlepším řešením - ve vztazích, v práci, při hubnutí a v neposlední řadě i v módě. Perly jsou toho důkazem!

Jsou pravé?

Investice do perlových šperků jsou nemalé, a tak o to víc zamrzí, naletíte-li podvodníkovi a na krku nebo v uších se necháte ozdobit levnými padělky.

  • Struktura - pravé perly nejsou hladké, ale lehce zrnité, což poznáte na omak i první pohled
  • Lesk - pravé perly mají jiný odraz a lom světla, které dopadá na vrstvy perleti
  • Tvar - málokdy jsou pravé perly dokonale kulaté - právě tvar je rozdíl mezi zázrakem z lastury a polotovarem z fabriky
  • Cena - i při nekalém obchodu se můžete vydat z peněz, proto je lepší nákup v ověřeném krámku