Z Ukrajiny na vrchol Eiffelovky

Ano, akvizicím z bývalého Sovětského svazu, v tomto případě z Ukrajiny, se ve světě showbyznysu skutečně daří. První roky, strávené v městečku Berdjansk, nebyly právě zalité sluncem - Olga Konstantinovna Kurylenko se tady narodila v listopadu 1979. Rodiče se krátce poté rozvedli, a tak matka Marina s babičkou Raisou válčily, jak se to dalo – s nedostatkem a několika dětmi v nevyhovujícím bytě. Na černobílých fotografiích je Olga zachycená jako malá holčička v šátku, pak už vyrostlá dívenka se spolužačkami. Maminka, lékařka, byla také u prvního, nečekaného kontaktu dcery s modelingem, kdy si na jejich společném výletě za historií a uměním třináctileté vysoké dívky všiml v Moskvě neomylný vyhledávač krásy a nabídl rodině ihned smlouvu. Matka se nejdřív obávala podvodu, ale dobře zvážila, že půvabné okaté Olze pomůže v další výchově: jazykové, pohybové (herecké i taneční).

Brzy dorostla do skvělých měr 179 cm výšky, 87 – 59 – 89, a tak si k angličtině v šestnácti, když sama vyrazila do Paříže – do agentury Woman Management Paris - přidala v dalších měsících také francouzštinu. První den strávila Olga poblíž Eiffelovky, tam totiž vždycky toužila být. Po návratu do hotelu volala domů, že si sen splnila. Po prvních měsících v agentuře, kdy se snažila usmívat na všechny strany a neodmítala žádnou zakázku, si začala své ceny víc vážit…

  • Ve Francii, kde žije podle Olžiných slov nepřekonatelný ženský idol, Brigitte Bardot, se také zamilovala a po prvním sňatku získala i francouzské občanství.

Manželství s fotografem Cedricem van Molom ovšem vydrželo pouze dva roky, nevyšlo jí ani druhé manželství s podnikatelem Damianem Gabriellem. K neúspěchům v privátním životě dodává: „Většinu svého života jsem byla odkázaná sama na sebe, proto mi nikdo nechybí.“ Veškeré úsilí soustředí momentálně na kariéru, o muže nestojí. Je hrdá na fakt, že nepotřebovala pomoc, neměla slavné rodiče – na počátku neměla nic.

Hned za první roli cena!

Rychle za sebou následují v jejím profesním profilu světově známá předváděcí mola i četné tituly na prestižních časopisech (hned v osmnácti letech, při startu, renomovaný Glamour, pak Elle, Madame Figaro, Marie Claire, francouzská verze Vogue s fotostory v černé a bílé retroinspiraci).

  • Olga Kurylenko se stává tváří na spodní prádlo Lejaby. Nebojí se v žádném případě sporého odění ani nahoty a podle fotografických aktů, zveřejněných v časopise Maxim, jí vždycky jde o umírněnou, umělecky řešenou prezentaci.

Nezapomněla ani na hereckou dráhu a v castingové agentuře uspěla v roce 2005, kdy svou filmografii zahájila rolí Iris ve filmu režisérky Diane Bertrand, L’Annulaire. Výkon Olgy byl natolik dobrý, že její debut získal na festivalu Brooklyn International cenu Certificate of Excellence.

Brzy potom následovaly další herecké role – ve francouzském thrilleru The Serpent a povídkovém snímku Paříži, miluji tě, po boku herce Elijaha Wooda z Pána prstenů. Kromě nedávného obsazení v historickém Centurionu se zřejmě nejvíc mluví o roli v kultovním, 22. díle filmu o Jamesi Bondovi.

  • Po Halle Berry, Evě Greenové byly při výběru pro film Quantum of Solace nejblíž vítězství dívky hned dvě: rezavá Britka Gemma Arterton a Olga Kurylenko.

Režisér Marc Forster se spolu s Danielem Graigem – ten se na finálních castinzích dívky osobně účastnil - rozhodli pro Olgu Kurylenko. Ani půvabná Gemma nevyšla naprazdno, připadla jí vedlejší role půvabné špionky MI6 Fieldsové, se kterou 007 stráví dokonce noc.

Tu tvář zná celý svět

Bond se ve svém dalším akčním dobrodružství díky záměně identity setkává s krásnou, ale prudkou Camillou. Ženou, která touží po své osobní vendetě, vymazání tragické stopy ve své minulosti – chce nalézt vraha její rodiny. Sama herečka se na filmovém plátně po boku Jamese Bonda ocitla v nové situace, nastolené pro jeho půvabné partnerky. Nejde jen o kokety, které končí v jeho mužném náručí, ale o ženy s vlastním příběhem. To neznamená, že by se ve snímku neprojevily Olžiny půvaby a její temperament. Svou roli Bond Girl hodnotí modelka sama slovy: „Je vám jasné, že Oscara nikdy nedostanete, není to nic hlubokého, ani světoborného, ale je to zábava, čistá komerce a tak k tomu musíte přistupovat. Lidé to chtějí, je to kult, je to vtipné, zábavné, a proč ne? Navíc natáčení bylo pořádný zážitek.“ V současné době natáčí Olga po boku dvou známých herců, Bena Afflecka a Javiera Bardema, svůj další film.

Hlavní je pozitivní myšlení

Olga Kurylenko propaguje také jako celosvětová tvář značku Pantene, pro kterou má slabost – od téhle firmy si koupila v Paříži první šampon... Pantene je prý stejný jako ona: energická a troufalá. Bohaté dlouhé vlasy jsou pro ni samotnou, a také profesně, extrémně důležité, pokusila se je pouze jednou odbarvit, nakrátko ji ostříhali ve filmu Hitman.

Olga Kurylenko má ráda vývoj a změnu, pořád se hýbe jako řeka. Za svou vysokou, štíhlou postavu vděčí kráska genové výbavě po mamince, v jídle se nijak neomezuje, jí v podstatě všechno, ovšem v malých porcích. Když začnete s Olgou mluvit o kráse, rychle převede řeč z krásy vnější na vnitřní. Aby si ji kdokoliv - i ona – udržel, musí podle Olgy „pořád něco zkoušet. Zkoušet být dobrým člověkem, být lepším člověkem, zdokonalovat se, učit se…“

Olga Kurylenko radí

Proti stárnutí nabízí pozitivní myšlení, jde prý o jedinou možnost, jak se udržet fyzicky mladý. „A milovat. Když jste zamilovaní, jste hezčí.“ Ale potkat muže – gentlemana je v současné době poměrně složitá záležitost. Sama modelka a herečka o těch, kteří přitahují ji samotnou, tvrdí, že musí zaujmout hodnotami, pro co žijí, smyslem pro humor a nadhledem. Olga Kurylenko přidá ještě osobitost: „Je výborné, pokud je talentovaný, něčím zvláštní, pokud na něm zkrátka něco je. Něco jako rozinky ve vánočce.“