Na vlek, nebo do sauny?

Zimní dámské outdoorové oblečení především chrání, ale nechybí mu ani atraktivní design. Vybíráme si oblečení vždy přesně podle typu relaxačního pobytu, na který se chystáme – tedy, zda holdujeme pouze lyžařské stopě, nebo si dopřejeme pohodový mix hodin i s masážemi, pěšími vycházkami a třeba saunou. Pak přibalíme i univerzální a snadno přizpůsobitelné kousky, vlastně oblíbené části vašeho současného šatníku: kožešinové ušanky, zateplené rukavice nebo šněrovací pohorky jsou přece už také městské!

Inspirace oblečení na hory se otáčí nazpátek, až k 50. a 70. letům minulého století, nečekaně zajímavá je třeba inspirace vojenskými stejnokroji. Oproti městskému oblečení, které je povětšinou hnědé, černé a neutrální, si sportovní oblečení ponechalo ostré, zářivé barvy. Hitem je právě bílá, žlutá, zelená, růžová, mandarinková nebo tyrkysová – a to na veškerém oblečení, bundách, tričkách i obuvi. Často se objevuje i modro-červeno-bílá trikolora. Zajímavé na svrchním oblečení jsou celoplošné grafické potisky.

Alfa i omega? Technické inovace

Pro každý kousek outdoorového oblečení je velmi podstatné využití nových technologií. Svůj význam mají nejen materiály, ale také detaily, jako zipy, šňůrky, zapínání. Funkční materiály bývají nejčastěji třívrstevné: první, nejblíže tělu, musí pro váš komfort rychle odvádět vlhkost a rychle schne. Mezivrstva je izolační a svrchní má pak ochrannou funkci. Materiály kalhot a bund, overalů jsou lehké, hustě tkané, prodyšné a elastické. Parametry voděodolnosti označuje číslice „water resistant“ (čím vyšší číslo, tím lépe), jiné číselné označení vám také ukazuje odolnost proti slunečnímu záření. Skvělou funkci proti vlhku mají podlepené švy.

Technologické inovace jako by neměly konec: jedna značka nabízí bundu, která dokáže hřát několik hodin, zbrusu nové lyžařské kalhoty vypadají jako džíny, na oblečení se dokonce objeví kamuflážový potisk…Nabízejí se nepromokavé bundy, které zajišťují regulaci tělesného tepla i odolnost proti povětrnostním podmínkám. Samozřejmě i aktuální střih napomáhá pohodlí našeho těla. Bundy jsou často v pase projmuté, se stojacím límcem, s vychytanými zipy, které chrání krk anebo skrývají malé kapsičky. K výbavě na hory patří také kalhoty s kšandami, padnoucí roláky a topy, termoprádlo, termoponožky (antibakteriální zimní ponožky jsou speciálně určené pro aktivní pohyb).

Nechte na hlavě (a na nohou taky)!

Kromě speciálních sportovních bot užijete na horách ve sněhu a mrazu také retroboty, sněhule nebo „moonboots“. Pohodu a teplo vám přinesou také goretexové trekové boty nebo klasické pohorky. Odjet nesmíme ani bez kompletů čepic s rukavicemi. Zateplené fleecové rukavice, speciální lyžařské voděodolné, i ty pletené vám svou službu v každém denním čase jistě odvedou. Čepice jemné nebo čelenky můžete navléct i pod helmy. A na pobyt na horách mimo lyžařskou stopu se nabízejí další typy, s kšiltem, pletené vroubkované se žebrovaným vzorem, s bambulí, výšivkou, beranice jsou dál trendy. Pletené, z veluru podšité kožešinou. Pokud ušanky nejsou pro vás to pravé, vyzkoušejte ušák, pletenou čepici s napletenýma ušima z dalekého Peru. Senzační teplo vám přinesou také jednoduché klapky, které neporuší účes…

Nezapomeňte doma:

  • Crocsy s kožešinkou, příjemnou letní variantu oblíbené nazouvací obuvi.
  • Vodotěsné hodinky a lyžařské brýle s bezpečnostní přezkou.
  • Batoh je na dlouhé horské přechody nezbytný… Vašemu organizovanému balení napomohou dělené praktické cestovní taštičky na suché zipy, kam přehledně uložíte všechny potřebné věci.

Úspěšné české značky:

  • Alpine Pro provozuje největší řetězec pro sportovní oblečení u nás, od roku 2009 obléká tato značka olympijské ambasadory, platí to i pro příští rok pro LOH v Londýně.
  • Direct Alpine založil horolezec Radek Nováček, který si ušil první pevné kalhoty a bundu podle svých představ, a tyto dva kousky se staly začátkem renomované značky.
  • Hudy Sport je zavedená značka s outdoorovým oblečením, která se specializuje na oblečení, potřeby a doplňky, které souvisejí s lezeckým sportem. Název firmy je přezdívkou jejího zakladatele Jindřicha Marečka, který založil společnost v roce 1990.
  • Kama je známá značka sester Kateřiny a Mahuleny, které se kdysi rozhodly plést čepice na starém stroji...
  • Sir Joseph: věřte nevěřte, oblečení s tímto označením začal vyrábět legendární horolezec Josef Rakoncaj, výroby expedičního oblečení se už chopily jeho děti.