Černé sako, které vám sedí je zkrátka základ všeho. Ať už zvolíte propasované, rovné, nebo třeba oversized, vždy by vám mělo perfektně sedět v ramenou a lichotit vašemu typu postavy. Pokud si nebudete jistá, jaký střih saka zvolit, nebojte se požádat o pomoc prodavačku v obchodě. Odbornice by vám měla umět poradit a vybrat s vámi to nejlepší.

Kožená, nebo koženková bunda dodává drsňácký vzhled a během podzimu i zahřeje. Pokud nechcete vypadat přímo elegentně, můžete si ji vzít místo saka, nebo na nějakou neformální akci k šatům, či sukni. V případě kožené bundy můžete popustit uzdu fantazie a koupit si nějakou zdobenou.

Bílá košile je nutnost a měla by být v každém šatníku. Nic není klasičtější než bílá košile s černým sakem. Je to kombinace, která nikdy nemůže vyjít z módy, ani kdyby čert na koze jezdil. U bílé košile se určitě vyplatí vsadit na kvalitu a koupit raději nějakou dražší značkovou, nehrozí pak, že by se s ní něco stalo v pračce.

Bílé tričko nosil i James Dean a jaký to byl fešák. Můžete se u něj inspirovat a vzít si ho třeba se zmíněnou koženou bundou. S černým sakem ho můžete vzít na pohovor, nebo na pracovní schůzku a s jakoukoli sukní vdechnete modelu nový nepříliš formální život. Bílé tričko je přesně to, co musí viset na ramínku v každé skříni.

Rafinovaný top se hodí také velmi často. Ne vždy totiž máte náladu na jednobarevný vršek a pokud míříte třeba na pláž, rozhodně naděláte víc parády v barevném modelu. V letních měsících se navíc skvěle hodí i do práce, v kombinaci s černou sukní a dokud nepadá sníh v pohodě ho můžete i k džínům. Vždy ovšem volte střih, který podtrhne vaši krásu a skryje nedostatky.

Upnutá sukně ideálně v černé barvě, i to je základ skříně. Hodí se na všechny společenské události a vypadá skvěle na každém typu postavy. Pokud máte dlouhé nohy, můžete zvolit délku do půlky lýtek. Volte určitě kvalitní materiál a nebojte se vyzkoušet sukní několik, abyste věděla, která padne přímo vám.

Áčková nebo kolová sukně je opět kus oděvu, který nesmí chybět žádné ženě. Ať už jste štíhlá, nebo kypřejších tvarů, tento střih sedí každému. Skvěle maskuje nedostatky a podtrhuje ženskost. Je jedno, jestli máte ráda jednoduché barvy, tradiční puntíky, nebo se nebojíte ani divočiny v podobě vzorů, tohle je prostě kus oblečení, co musíte mít.

Džíny, které vám skvěle padnou a jsou kvalitní, jsou vždy sázka na jistotu. Každá dáma by měla mít doma jedny džíny s vyšším pasem, bez děr a jakýchkoli ozdob, které se hodí na spoustu příležitostí. Ať už míříte na koncert, nebo na přednášku, džíny jsou klasika. Ovšem absolutně se nehodí do divadla, na to nezapomínejte.

Černé kalhoty jsou pro změnu do divadla určené a opět platí, že byste měla dbát na střih. Můžete si pořídit cigaretové, sedmiosminové, rovné, nebo klidně se širokými nohavicemi. Je ale nuté, aby vám seděly v pase a přes zadek. V případě společenských kalhot je lepší barva černá, ale máte-li již černé doma, klidně si můžete dovolit i jinou barvu.

Malé černé šaty a u nich se barevná výjimka nepřipouští. Černé a hotovo, jdou vzít naprosto kamkoli a nikdy to nebude faux pas.

Dlouhé šaty jsou oděv, který se obléká opravdu příležitostně, ale v šatníku by neměly chybět. Je lepší vzít si je jednou za rok, než je nemít a postrádat. Nevyjdou z módy nikdy a určitě je lepší v případě černých dlouhých šatů příliš neexperimentovat. Nikdy nevíte na jakou konzervativní akci si je budete muset obléct a nechcete přece nikoho pohoršit výstřihem až k pupíku.

Černé lodičky na jehlovém podpatku, ať už semišové, kožené nebo z jakéhokoli jiného materiálu, by též měla mít každá žena. Špičku můžete zvolit dle svého uvážení, kulatou, špičatou, hranatou, rozhodně však není dobré mít špičku úplně otevřenou, protože k otevřené špičce nepatří silonky a v případě, že se tak stane, jde o hrubé porušení etikety.

Kvalitní pásek ideálně z kůže je jeden z doplňků, který byste měla mít. Není nutné, aby byl černý, ale je to samozřejmě lepší. Přírodní barva je u klasických pásků více než žádoucí.

Malé psaníčko v černé, bílé, nebo tmavé barvě je něco, co nikdy nevyjde z módy. Nebojte se do něj zainvestovat a klidně si můžete koupit psaníčko od některé luxusnější značky. Je to investice na mnoho let dopředu.

Luxusní šátek, který můžete použít na krk proti chladu, k saku jako doplněk, nebo přivázat na kabelku. Může být čtvercový, nebo podlouhlý, rozhodně ale opravdu luxusní. I šátek od světoznámých značek bývá cenově poříditelný a rozhodně poznáte rozdíl mezi napodobeninou a originálem.

Kvalitní spodní prádlo je vizitka každé ženy. Alespoň jednu luxusní soupravu by měla mít každá žena a padnoucí podprsenky vlastnit alespoň dvě až tři. V černé a tělové barvě.

Malý tip od Kafe.cz: Pod bílé tričko se nikdy nenosí bílá podprsenka, ta je totiž extrémně vidět. Pod bílé oblečení patří podprsenka tělová, stejně tak v případě, že máte vršek bez ramínek. Pokud nemáte podprsenku bez ramínek, nebo vám nedrží, je lepší mít ramínka tělová, než "neviditelná gelová". Ty jsou totiž vidět i z vesmíru.