Mohlo by vás také zajímat: Módní speciál s.Oliver (1. díl) – Podzimní sázka na vestičky

Trochu se nad těmi společnými fotkami, které pořídila skvělá fotografka Lenka, v redakci usmíváme.
Tak takhle tedy „vařit www.kafe.cz“ společně nechodíme. Přestože by to bylo pěkné. V reálu obě cestujeme autobusem z menších měst kolem Prahy, každá odjinud, obě absolvujeme ranní šťouchanici v metru, ze které jen málokdy vyvázneme svěží.

Nedávno jsme se shodly na tom, že naprosto nechápeme, jak mohou některé dámy vypadat za všech okolností jako ze škatulky – kabelku jen do ruky (žádné velké brašny ani igelitky, maximálně notebook), vlasy dokonale upravené, make-up a šminky netečou, přestože fičí a nikde jim nic nečouhá ani nepopolézá. Záhada.

  • Co se týče oblečení, nás dvě zaměstnavatel žádnými předpisy nesešněrovává. Pracujeme v tzv. „umělecké sféře“, ve které se podle personalistů kreativita a výstřednost v oblékání předpokládá. Chodíme si, v čem chceme, a zcela určitě by nebyl žádný problém ani s barevnými vlasy, tetováním nebo piercingem.

Takže se zadáním inspirovat se dress codem bankovního nebo obchodního sektoru jsme si napřed moc nevěděly rady. Naštěstí bylo v podzimní kolekci s.Oliver z čeho vybírat – všimněte si, že by se všechny kousky, po kterých jsme nezávisle na sobě sáhly, daly navzájem skvěle kombinovat.

Mimochodem... Jak jste na tom ve firmě s oblékáním vy? Napište do diskuse.

Janin dress code: Kabátek se zapínáním na olivky a s kožešinou okolo krku je teď modní. Sukně s károvaným vzorem bude oproti tomu in i za 20 let - je to prostě klasický kousek, který se vyplatí mít ve skříni.

Jana má na sobě: Šedivý kabát s kožešinou 5 499 Kč, sukni 1 399 Kč, bílou blůzu 999 Kč a kabelku 1 299 Kč, vše s.Oliver, šperky Pandora.

Katčin dress code: Pouzdrové šaty - sestry Janiny sukně jsou módním evergreenem, stejně jako hnědý kabátek.

Katka má na sobě: Pouzdrové šaty 2 199 Kč a hnědý kabátek 2 499 Kč, obojí s.Oliver, šperky Pandora.

Kafe.cz zjistilo:

Podle průzkumu, který provedl portál jobs.cz, 42 % českých firem předepisuje styl oblékání. Tři čtvrtiny z nich přitom nezohledňují výkyvy počasí (pracují u nich ti nešťastníci, které v létě potkáváte v oblecích s kravatou), čtvrtině zaměstnanců dress-code vadí.

Přečtěte si také: Business dress: Co si obléct do kanceláře

Jak jsme se v modelech cítily:

Jana: Ze švýcarské banky by mě vyrazili

„Většinu dní se oblékám poměrně extravagantně a hlavně hodně barevně, týká se to i doplňků. Když si náhodou vezmu něco v tlumenějších barvách, hned se mě kolegové v práci ptají, jestli nejsem smutná. Takže by se dalo říct, že na této fotografii mám na sobě nejumírněnější model za posledních dvacet let :-)
Snažila jsem se nastudovat dress-cody předních českých firem a zjistila, že v drtivé většině z nich bych bez problémů takto mohla přijít ráno do práce. Z pobočky švýcarské banky UBS, která popisuje pravidla firemního dress-code na 43 stránkách a mluví zaměstnancům i do barvy spodního prádla(!), by mě ovšem vysypali. Kvůli sukni. Má sahat jen do půlky kolen a hrnout se max o pět centimetrů.“

Katka: Obdivuji dámy všedních dní

"Do práce chodím převážně v bundě a džínách nebo ještě raději v legínách. Ty se pěkně vejdou do kozaček a i když si dám po obědě větrník se šlehačkou, nikde neškrtí. Elegantní modely doplněné lodičkami vyvětrám maximálně párkrát do roka, a to ještě jen při příležitosti divadelních představení, promocí či svateb. Velmi obdivuji ženy, které v botách na podpatcích brázdí město, plní své každodenní úkoly a nemají nikdy chuť tísnivou obuv vyhodit do odpadkového koše.

Každopádně model stávající z perfektně padnoucích pouzdrovek a ještě lépe sedícího saka se mi opravdu líbil. Cítila jsem se v něm téměř jako bankovní úřednice UBS (i když by mě za délku sukně také asi tamní personalista nepochválil) :-)