Obě značky, Didriksons1913 a Craft, i když data jejich založení dělí desítky let, jsou promyšleně funkční a pro své cílové skupiny nepostradatelné. Kvalita produktů je prověřená neúprosným testem severské přírody…

Tvrdá Skandinávie, matka funkčnosti

Firma Didriksons1913 byla založená v roce, kterým se stále pyšní ve svém logu. Tehdy v Grundsundu, na západním švédském pobřeží, založili manželé Julius a Hanna Didriksons firmu, orientovanou na speciální nepromokavé obleky pro rybáře a námořníky. Rozvoj firmy se rozběhl v 30. letech minulého století, dalšími milníky v pokroku byly zbrusu nové stroje na svařované švy po druhé světové válce a také vynález polyurethanu na začátku osmdesátých let. Archívní černobílá fotografie zachycuje rozesmátou skupinku „modelek – rybářek“ v širokých kalhotách, bundách a kloboucích s ohrnovací krempou. Nepromokavý svět podle rodiny Didriksons…

Do České republiky dorazilo značkové voděodolné oblečení Craft na podzim 2009. Už od svého založení v sedmdesátých letech minulého století stojí na samé špici ve vývoji funkčního prádla a právě termoprádlo Craft se už stalo senzací mezi sportovci na celém světě.

Celý vývoj švédské firmy Craft propojuje snaha vytvořit lidskému organismu maximálně příznivé prostředí pro sportovní výkon a aktivní rekreaci. U nás je „zaklínadlo“ Craft známé mezi aktivními muži a ženami už dvacet let. Až do konce března 2011 se toto sportovní oblečení objevovalo pouze ve specializovaných maloobchodních prodejnách a řetězcích prodejen – jako jsou outdoorové prodejny Hudy sport, Rock point nebo Intersport. Docela nedávno se objevila první specializovaná prodejna, která se stala vlajkovou lodí Craftu u nás.

Pro rybáře, sportovce i dynamické děti…

Nabídka značky Didriksons1913 se postupně rozrůstala o dětské a outdoorové oblečení, o kolekci oblečení pro každodenní nošení, pro lovce nebo hráče golfu. Stabilní od doby zrození zůstává „Rain“ kolekce. Popularitu dokazuje prodej soupravy do deště Dick, která překonala evropský rekord v počtu prodaných modelů. Společnost Vavrys se v České republice orientuje zatím především na dětskou řadu – zakoupit se dá oblečení pro malé děti i pro všechny holky a kluky, kteří se rádi hýbou a sportují.

Craft se stal vůbec prvním iniciátorem kompletního systému oblékání ve třech na sebe navazujících vrstvách, které chrání organismus před nepřízní počasí i v náročných klimatických podmínkách (tedy nabídce funkčního prádla, druhé termoizolační vrstvy a kompletní sady oblečení pro běžecké lyžování, běh a cyklistiku). Smyslem funkčního oblečení je omezit nadbytečné pocení – to vede ke zbytečným ztrátám tekutin a snížení výkonu. Funkční oblečení odvádí pot od pokožky, udržuje organismus v optimální teplotě a zajišťuje komfort i za nepříznivého počasí. Prádlo se vyrábí z měkkého a příjemného materiálu, je vysoce funkční a elastické, vyniká tvarovou stálostí a má dlouhou životnost. Pohyb o různé intenzitě a při rozdílných teplotách vyžaduje rozdílné nároky, a proto Craft nabízí řešení svými třemi řadami Cool, Zero a Warm.

Novinky na sezonu

Funkčnímu oblečení Didriksons1913, senzačnímu do aprílového nečasu, ani Craftu (ve variantě Cool do teplých dní) nechybí trendové barvy ani současný design. Craft v České republice vsadil na prvotřídní sportovce, tváří funkčního prádla není nikdo jiný než Lukáš Bauer, půvabná bikerka Tereza Huříková předvádí zbrusu nové sportovní podprsenky, mezi dalšími jmény najdeme extrémního bikera Honzu Kopku nebo triatlonistu Filipa Ospalého. Martina Hrušková ze společnosti Vavrys CZ tipuje jako hit sezony „cool“ řadu do teplých dnů, nově s ochranou materiálu proti UV záření (faktor 50). Martina především chválí model speciální sportovní podprsenky, „určený na komfortní běhání, fitness a také na cyklistiku a další sporty. Žena má nejen díky skvělému designu, ale především funkčnímu materiálu, lepší pocit při každém pohybu, který si tak dovede bez omezení náležitě užít“.

A jakou zajímavou novinku přináší pro proměnlivé počasí značka Didriksons1913? Podle Martiny Hruškové „jsou to produkty Urban řady, v krátkém čase se osvědčily dámské kabáty Thelma nebo Melanie, výborně vypracované městské kabátky ve zkrácené délce. V bílé, červené a černé, které se výtečně kombinují.“

Kafe.cz zjistilo

Propojení outdoorových značek a vrcholových sportovců se přímo nabízí. Dalším důkazem je spolupráce naší hvězdné rychlobruslařky Martiny Sáblíkové s firmou Nordblanc zaměřující se na sportovní a outdoorové zboží, která klade důraz především na kvalitní materiál a aktuální technologie. Letošní kolekce sází především na zajímavě řešené bundy v atraktivních barvách, tyrkysové či hořčicové, s mnoha všitými zipy. Roli modela si na chvíli vyzkoušel dokonce i Martinin trenér Petr Novák.