Diskutujte: Líbí se vám styl oblékání Jitky Čvančarové?

Mohlo by vás také zajímat: Módní ikona: Anna Geislerová

Klášter nebo muzikál?

Jitka Čvančarová se narodila do konzervativní mělnické rodiny (23. března 1978), kde vyrůstala s bratrem – ten je dnes její fanoušek. Podle plánů rodičů měla směřovat na architekturu, ale jejich dcera už na střední stavební škole nosila v hlavě jiný plán, třeba konzervatoř. Nešlo o jediný sen rychle dozrávající černovlásky, učarovala jí také láska k bližnímu, pohybovala se mezi Salesiány a uvažovala o duchovním životě v ženském kláštěře. Později se prosadila v nejrůznějčích projektech s charitativní náplní, stala se patronkou občanského sdružení Debra. Nakonec vystudovala muzikálové herectví na JAMU, na začátku nového tisíciletí naskočila do rozjetého vlaku muzikálových inscenací, pro které byla jako stvořená: Muž z kraje de la Mancha, Pomáda, mezi první role patří kultovní role Lízy Dulínkové (My Fair Lady ze Zelňáku). Další velká výzva jí čekala ve West Side Story (Marie). Kromě domovské scény Městského divadla v Brně hostuje herečka v Divadle Pod Palmovkou, v Divadle v Celetné, vystupuje v inscenaci Garderobiér v Divadle Bolka Polívky.

Hot baby po česku

Záhy hereččinu nádhernou tvář objevila televize a její seriály, tím se herečka bleskově zviditelnila u široké veřejnosti. Už v roce 2000 byla Jitka Čvančarová nominována na cenu Thálie. Na festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu získala Cenu za mimořádný výkon v televizních filmech, inscenacích a hraných dokumentech (2007). O rok později se objevila v roli maminky v rodinném filmu, který získal nečekaně pozitivní ohlas, Kdopak by se vlka bál. V té době se už před herečkou rýsovaly projekty, které měly velký vliv na její profesní i privátní život, seriál televize Nova Dokonalý svět a účast v taneční soutěži StarDance.

Našlápnuto na ikonu?

Atraktivní Jitku Čvančarovou, se smyslnými křivkami, objevil už před několika lety hledáček fotoaparátu. První snímky mají o poznání větší nálož „dívčího“ pelu (autor Jiří Turek) než ty „dospělé“, poslední (před hereččiným těhotenstvím, kde je oděná do spodního prádla a šperků Boucheron). Jitka Čvančarová se rychle objevila na mnoha titulních stránkách časopisů, všude vynikne pravidelná tvář s temnýma očima, smyslná ústa, která nemusí zvýrazňovat. Vlasy jemně zkadeřené i vyčesané, tomuto typu „lorenovské“ krásky sluší skoro všechno. Jitka si oblíbila černou barvu a malé černé, pouzdrové i s korzetovým střihem v kombinaci s kabátky (z denimu i pletenými) - jsou pro každodenní rytmus to pravé. Ráda si obléká barvu pálené hlíny, barvy lesního ovoce a také khaki nebo bílou.

Zdá se, že by mohla své možnosti více rozehrát a pak se stát ikonou módy, alfou a omegou jejího života se ale móda rozhodně nikdy nestane. Tu a tam vsadí na kvalitu, když si nechala luxusní róbu pro MFF v Karlových Varech zaslat přímo z Milána, od značky D&G. V české nabídce návrhářských značek se zatím po favoritovi rozhlíží, zdá se, že má nějaký kousek od každého. Poněkud překvapí, když si vybrala unikátní Denisu Novou, na dalších etiketách jejího oblíbeného oblečení jsou jména Táni Kovaříkové, Beaty Rajské nebo Kláry Nademlýnské.

Televizní dokonalý a Jitčin svět…

V televizní rodině seriálů upoutal nedávno námět, napsaný se znalostí módní novinářské branže. Autorkou seriálu Dokonalý svět se stala šéfredaktorka módních časopisů Mirka Vopavová. Obsazení bylo hvězdné, v jedné z hlavních rolí první seriálové řady se objevila Jitka Čvančarová. Také příběhy, které žila její hrdinka, módní ředitelka Michelle, se skutečně staly, ovšem ne jednomu člověku… Práce v redakci módního magazínu má svá specifika, která musela Jitka dostat pod kůži. Autorka námětu prohlásila: „Je to prostředí, ve kterém lidé dělají svého koníčka, a tudíž nevědí, kde končí práce a kdy začíná zábava. Můžete v něm snadno zapomenout na svět kolem vás.“

Postava kultivované, vždy perfektně oblečené profesionálky, která pod trochu cynickou fasádou ukrývá citlivou a zranitelnou duši, patří k rolím, o nichž herečky sní. Jitka ji přijala i proto, že role Michelle z luxusního magazínu Grace obnášela jeden bonus navíc: „Zvlášť když si před kamerou mohu vyzkoušet plný šatník nejnovějších módních kreací,“ přiznala sama. Po líčení, než šla na plac, si Jitka oblékala modely „Karla Lagerfelda, měla jsem na sobě Diory, Channely, Gaultiera, Pradu...“, říká. Svůj vztah k módě definuje herečka slovy: „O módu se zajímám, baví mě se oblékat, ale na druhou stranu to určitě není to nejpodstatnější v mém životě... Úplně vyhraněný styl nemám, ráda se proměňuji – podle nálady. V zásadě se dá říct, že upřednostňuji styly, které podtrhují ženskost a ženské tvary.“ Měla také k dispozici hodně párů vysokých značkových střevíčků, ráda chodí na vysokých podpatcích. A když už mezi své vědomosti uložila, co je to kultivní kabela „Birkinka“, mohla sehrát s chutí i nadsázkou svou etudu o koupi nové kabelky a její ukrývání před přítelem.

Na televizní soutěži StarDance se herečka „v přímém přenosu“ zamilovala do tanečníka a choreografa Petra Čadka. Svatbu krásné a nerozlučné dvojice v roce 2011 zřejmě urychlilo hereččino těhotenství (holčička se jim má narodit v únoru 2012). Pozvaní svatebčané měli daný dress code: dámy měly přijít v klobouku a páni měli mít motýlka. Hned po skutečně krátké mateřské má Jitka Čvančarová nastoupit opět do rychlovlaku televizních a divadelních inscenací. Čeká ji hlavní role v muzikálu Chicago v Divadle Pod Palmovkou nebo pokračování filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág po boku Bolka Polívky. Nikdo nemůže odhadnout, jakou dobu si pro profesionální růst herečka ovšem ponechá. Pár Čadek – Čvančarová se netají úmyslem mít rodinu nejméně se třemi dětmi.