Diskutujte: Líbí se vám styl oblékání krásné Gwyneth?

Mohlo by vás zajímat: Módní ikona: Penélope Cruz nebo Světová módní ikona: Nicole Kidman

Jablko z dobrého stromu

Dcera amerického producenta a dobré herečky, krásné blondýnky, která ve skoro sedmdesáti vypadá na padesát, Blythe Danner – měla (stejně jako její bratr Jake, také herec) na rodiče skutečné štěstí, zdědila matčin blonďatý půvab, krásný úsměv a herecký talent. Už od svých pěti (narodila se ve Vahách, v roce 1972) se Gwyneth objevovala po boku své matky na divadelních prknech, někdy i „pod taktovkou“ režie vlastního otce, Bruce Paltrowa.

I když se odvážně pustila do seriózního studia na Kalifornské univerzitě, herectví bylo silnější. Už v samotných počátcích se po jejím boku, nebo na režijních židlích, objevovaly skutečné celebrity. Napřed dostala Gwyneth roličku v Křiku (1991), kde se jejím partnerem stal John Travolta, brzy poté si zahrála mladičkou Wendy v Hookovi – do filmu si ji vybral sám Steven Spielberg. Vzhůru stoupala i po malé roli ve filmu Sedm, kde hrála ženu Brada Pitta. Jiskření (a dokonce také zasnoubení) mezi nádherným párem ukončil pár pragmaticky – kvůli rozvoji vlastních profesních kariér.

Lovestory na stříbrném plátně i v životě

Prvotřídní herectví Gwyneth naplno dokázala, když vyklenula nesnadný osud Emmy, zfilmovaného románu podle Jane Austinové. Následovaly další šance, až celý svět okouzlil film Zamilovaný Shakespeare - kalhotková role Violy, kde herečka zaujala v dvouroli, stejně jako Romeo i zamilovaná Julie. S nádherným úsměvem se stala nádherným ztělesněním možné múzy největšího světového dramatika. Za roli Violy v této úspěšné romantické komedii získala Gwyneth několik prestižních hereckých cen, včetně sošky Oscara (1998). Záhy po smrti otce, se kterým měla velmi blízký vztah a dlouho po jeho odchodu trpěla depresemi, si zahrála silný příběh - po boku Anthony Hopkinse ve filmu Důkaz (2005) ztvárnila jeho dceru Catherine.

V profesi, kde se nedostává čas na rodinný život, se Gwyneth stihla zamilovat a provdat (v roce 2003), za britského hudebníka Chrise Martina ze skupiny Coldplay. O rok později se jim narodila dcerka Apple Blythe a v dubnu 2006 syn Moses Bruce. Obě děti mají druhá křestní jména po hereččiných rodičích, a Gwyneth následovala „hlavu rodiny“ do Anglie. Mimo občasné „odskoky“ do světa filmu a televize si teď herečka, která si stačila vyzkoušet roli zpěvačky ve filmech Síla country (také v Nákaze nebo seriálu Glee), užívá plnými doušky rodinné štěstí. Nic prý by nevyměnila za odpolední nedělní svačinu s dětmi a Chrisem.

Sluší jí kuchyň i červený koberec

Je krásná, ale neusiluje o dominanci a trumfnutí energických krásek. Obdivuje styl skutečných osobností, individualit, jako jsou Gwen Stefani nebo Nicole Richie. Ty se totiž oblékají jen samy pro sebe a jak herečka dodává, „…nebaví mě všechny ty dívky v Hollywoodu, které vypadají jedna jako druhá.“

Mezi její nejoblíbenější módní návrháře patří jednoznačně Stella McCartney, Isabel Marant nebo Band of Outsiders. Sama cítí a přesně ctí svůj styl, miluje mix trendů, klasické elegance, okořeněné kapkou výstřednosti. Sama herečka definuje to, co nosí, jako „casual chic, nenápadnou eleganci…“ Miluje bílou a jemné pastely a pečlivě odlišuje příležitosti všední a sváteční. Tvrdí:

  • „V osobním životě upřednostňuju jednoduché, elegantní, ale zároveň pohodlné oblečení. Pokud se mám objevit na červeném koberci, vždy chci najít něco jedinečného, abych se neopakovala. Mám ráda dobře padnoucí oblečení, které mi dává možnost pohybu, takže se v něm cítím pohodlně. Během všedního dne je můj styl spíše jednoduchý, ale občas ho ráda něčím oživím.“


Poprvé se Gwyneth prošla po červeném koberci před dvaceti lety, šla tehdy na předávání Oscarů jako doprovod režiséra Jamese Ivoryho. Ale co měla na sobě? Už si ani nevzpomíná… Móda už pro ni v současné chvíli znamená něco jiného, než když byla mladší, ale nikdy prý neměla s „fashion“ vášnivý vztah. Nebyla posedlá. Nebaví jí být prvoplánově nastrojená. Nyní, když má dvě děti a nabitý diář, preferuje Gwyneth Paltrow oblečení, které je současně trendy i pohodlné. Nejčastěji a dlouhá léta nosí herečka malé černé šaty. A také miluje svoje vintage úlovky. Nejčastěji se objevuje na veřejnosti v džínách a saku, nekonvenční klasice. Je ulítlá na botách – nejlíp s podpatkem, jen si neumí „vybrat jeden pár“. A také musí v šatníku mít zimní kabáty a svetry, je totiž citlivá na chlad.

Na toaletním stolku nechybí dvě zajímavé unisexové vůně, Comme des Garçons a Hugo Boss, mívá doma obě a střídá je podle nálady.Gwyneth spolupracovala se značkami Calvin Klein, Coach, prvotřídní kosmetickou značkou Estée Lauder a pro letošní sezonu se „zasnoubila“ se švédským Lindexem, pro novou linii Holly & White. Kolekci hodnotí jako skvělou, je to přesně její „šálek čaje“.

Herečka se udržuje ve formě, pravidelně pětkrát týdně cvičí jógu a pilates. Dříve vyznávala téměř asketický životní styl, jedla striktně makrobiotickou stravu a podstupovala různé očistné procedury. V průběhu těhotenství si ale nic nezakazovala. A strikní režim od té doby uvolnila. Stále si ale velmi potrpí na zdravou životosprávu.

A co dělá pro svou krásu pravidelně? Gwyneth vypočítává: „Snažím se hodně spát, jíst zdravě – i když jím v podstatě všechno – nepiju moc kávy.“ Její představa relaxace je kupodivu vaření, v minulém roce se dokonce objevila její vlastní kuchařka s titulem, který vyznívá jako pocta otci (jednoduché a zdravé recepty nazvala Dcera svého otce). Třeba se rychle najde vydavatel, který knížku přeloží a umožní nám nahlédnout až do kuchyně příjemné filmové hvězdy…

((bean:1:65))